agniecha973
13:38, 28 sie 2013

Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Polecam ten sposób na paprykę do słoików. Cały jej urok tkwi w tym, że w zalewie nie ma wody. Papryka puszcza swój sok i jest przez to bardziej aromatyczna. Znalazłam w ub. roku gdzieś w sieci i jestem b. zadowolona.
4 kg papryki
1 główka czosnku
8 dkg soli
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju słonecznikowego
1. Paprykę kroimy w paski ok. 1 cm szerokości
2. Czosnek w plasterki.
3. Zasypujemy solą i mieszamy. Zostawiamy na min. 4 godz.
4. Wsypujemy cukier i wlewamy ocet. Mieszamy. Odstawiamy na kolejne 4 godz. Można w tym stanie zostawić na noc.
5. Wlewamy olej. Mieszamy.
6. Przekłądamy do słoiczków i zalewamy sokiem, który się wytworzył.
7. Pasteryzujemy 10-20 min. w zależności od tego jak miękką lubimy.
4 kg papryki
1 główka czosnku
8 dkg soli
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju słonecznikowego
1. Paprykę kroimy w paski ok. 1 cm szerokości
2. Czosnek w plasterki.
3. Zasypujemy solą i mieszamy. Zostawiamy na min. 4 godz.
4. Wsypujemy cukier i wlewamy ocet. Mieszamy. Odstawiamy na kolejne 4 godz. Można w tym stanie zostawić na noc.
5. Wlewamy olej. Mieszamy.
6. Przekłądamy do słoiczków i zalewamy sokiem, który się wytworzył.
7. Pasteryzujemy 10-20 min. w zależności od tego jak miękką lubimy.