Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Papryka pychotka

Pokaż wątki Pokaż posty

Papryka pychotka

agniecha973 13:38, 28 sie 2013


Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Polecam ten sposób na paprykę do słoików. Cały jej urok tkwi w tym, że w zalewie nie ma wody. Papryka puszcza swój sok i jest przez to bardziej aromatyczna. Znalazłam w ub. roku gdzieś w sieci i jestem b. zadowolona.

4 kg papryki
1 główka czosnku
8 dkg soli
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju słonecznikowego

1. Paprykę kroimy w paski ok. 1 cm szerokości
2. Czosnek w plasterki.
3. Zasypujemy solą i mieszamy. Zostawiamy na min. 4 godz.
4. Wsypujemy cukier i wlewamy ocet. Mieszamy. Odstawiamy na kolejne 4 godz. Można w tym stanie zostawić na noc.
5. Wlewamy olej. Mieszamy.
6. Przekłądamy do słoiczków i zalewamy sokiem, który się wytworzył.
7. Pasteryzujemy 10-20 min. w zależności od tego jak miękką lubimy.
____________________
Agnieszka Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej / Przedogródek Agniechy973
piesogrodnika 10:18, 11 wrz 2013

Dołączył: 04 wrz 2013
Posty: 8
Co wchodzę na dział z kuchnią ogrodową, to bardziej się zaskakuje. Super przepis w weekend robimy z żoną!
Debra 10:22, 11 wrz 2013


Dołączył: 05 kwi 2013
Posty: 3790
Super przepis, a teraz papryka jest stosunkowa tania. W zimie kiedy ceny importowanej są obłęne, będzie jak znalazł.
____________________
Berberysy i liliowce pod starą gruszą
Anita1978 14:44, 11 wrz 2013


Dołączył: 04 lip 2012
Posty: 5840
Ja też zanotuję
____________________
ogródek Anity
Krosagro 09:56, 20 maj 2015

Dołączył: 12 sie 2014
Posty: 15
Nadziewane papryki to ciekawa propozycja na przekąski, które można zaserwować podczas towarzyskiego spotkania. Sekretem wyjątkowego smaku jest połączenie tartego sera z wegańskim twarogiem.
____________________
yolka 11:27, 12 gru 2015


Dołączył: 08 mar 2013
Posty: 12600
Przerobiłam w sumie 16 kg papryki, super przepis, polecam wszystkim
____________________
Ogród z widokiem na jezioro
stasunia 22:20, 15 gru 2015


Dołączył: 04 lut 2015
Posty: 61
Bardzo dziękuję za super przepis pychota
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies