Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mała Eleczka » Edycja postu

Mała Eleczka

bleebla 21:20, 24 cze 2014

ewakatowice napisał(a)
Nie wiem czy pocieszę czy zmartwię…
Większość bukszpanów, które mam a mam je aż od wiosny wewnątrz wyglądają jak Twój.
Mają żółte liście a jak poruszam to opadają…

Pani w ogrodniczym poinformowała mnie, że to normalne, że tam mniej (lub wcale) światło słonecznie nie dochodzi i mam się nie przejmować.
Wcześniej, już się podniecałam, że złapały grzyba, potem zidentyfikowałam zamieranie pędów… hihih

Aktualnie, podlewam i nawożę. Młode przyrosty mają wiec przestałam panikować. Nie wiem czy słusznie.
W każdym bądź razie – zdobędę doświadczenie ))

Dzięki Ewa. Ja się przestraszyłam bo w kulach bukszpanowych przy szopie tak nie jest. Mimo, że są gęste i światło zdecydowanie tam nie dociera. Nie widziałam też nowych przyrostów i wpadłam w panikę, widać nie ja jedna
Teraz już wiem, że wszytko ok i śpię spokojnie
bleebla 21:21, 24 cze 2014

stychaz napisał(a)
Moje bukszpany tez tak mają szczególnie te duże, które było trochę mniej cięte. Tych mocno ciętych nie jestem w stanie sprawdzić. Dopóki mają łądne przyrosty - nie martwię się.

O ML odpisałam u siebie.

Czytałam już wiadomość. Bardzo mnie ucieszyłaś
bleebla 21:25, 24 cze 2014

nicol21 napisał(a)
czosnek jest naprawdę olbrzymi! Kwitnie obłędnie! Donica zaraz się zapełni, rośliny podrosą i nic już nie będzie widać. Na pewno przyjemnie Ci się wypoczywa w takim ogródku.
Może coś szerszej perspektywy pokażesz?

Nicol, już po czosnku. Sterczy jeszcze w kulach ale cały suchy. Szkoda mi go ucinać. Tak też zdobi eleczkę

Postaram się zrobić niedługo zdjęcia. Na razie myślę intensywnie o pomalowaniu (w końcu) tarasu. Mam też niecny plan, wproszenia się sąsiadce z góry na herbatkę i zrobienia zdjęć z góry ale nie wiem czy się odważę
bleebla 21:32, 24 cze 2014

malkul napisał(a)
Danusia o tym pisała , że to całkowice naturale, bukszpan tak ma że na zew. jest zielony a w srodku juz nie , to normalne i prawidłowe.

No to teraz już na 200% mogę spać spokojnie Dzięki
stychaz 22:20, 24 cze 2014

Aga - pisałaś u mnie o róży, jakiej szukasz?
bleebla 22:29, 24 cze 2014

stychaz napisał(a)
Aga - pisałaś u mnie o róży, jakiej szukasz?

Myślę nieustannie o Jasminie ale nie do końca jestem jej pewna. Ta róża ma być niedaleko tarasu, połączona z lawendą i musi być pienna. Przed nią ML.
stychaz 18:08, 25 cze 2014

A mogę zapytać dlaczego musi być pienna? CZytałam, że one (pienne) lubią przemarzać. A o pnącej nie myślałaś?
bleebla 18:31, 25 cze 2014

stychaz napisał(a)
A mogę zapytać dlaczego musi być pienna? CZytałam, że one (pienne) lubią przemarzać. A o pnącej nie myślałaś?

Ups przeliterowałam się. Miałam na myśli pnącą. Ma się piąć po płocie
bleebla 18:32, 25 cze 2014

Gardenarium napisał(a)
Domki dla owadów są też u nas, co prawda produkujemy nowe, będą na wiosnę, ale jeszcze cosik ładnego jest.

Natomiast trafiłam dzisiaj do Ciebie i podpowiadam, że geneza zawijasków w moich ogrodach wzięła się z Holandii i zastosowałam je po raz pierwszy w latach 90-tych. Na ogrodowisku i w moich ogrodach jest i wiele i bardzo ładnie wyglądają.

To pierwszy (zdjęcie w ostatnim rzędzie)

http://www.gardenarium.pl/realizacje/male-ogrody-przydomowe

Mam dla Ciebie propozycję
Bedziesz musiała poszerzyć linię trawnika i dodać kilka większych okazów niewielkich drzew do małego ogrodu, żeby zrównoważyć niskie nasadzenia

1- potrzebny zielony mur ze 'Smaragdów'
2 - potrzebny ekran strzyżony z cisa
3 - purpurowe drzewo chyba już masz (śliwa wiśniowa) dla zrównoważenia budowli)
4 - potrzebny topiar np. z iglaka (świerk serbski) niebieski , formowany stożek na nóżce
5 - pnącze (bluszcz lub róża pnąca z powojnikiem)
6- kuliste drzewo zielone
7 - istniejący Miłorząb Mariken
8 - trzy miskany Morning Light lub Variegatus

Ze skrzyni powinno cosik zwisać, żeby nie była taka masywna.

O tak jak na projekcie od Danusi
stychaz 22:31, 25 cze 2014

Aga a wiesz jaki chcesz kolor?

Edit: doczytałam, że zastanawiasz się nad Jasmine, więc pewnie chodzi i róż. Zobacz jeszcze Eden Rose.
Jak przeglądałam róże na stronie Austina, to znalazłam coś w fajnym kolorze i było pnące. Zaraz polookam.