Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Gardener27 21:09, 06 lip 2015

beta napisał(a)
Przemo...ogród masz popisowy....zastanawiam się ile czasu dziennie, tygodniowo (nie wiem) poświęcasz mu?...jest pięknie
p.s czy zadowolony jesteś z mebli ogrodowych?

chyba jednak tez się skuszę

pozdr

Mój rozkład tygodniowy na ogród wcale nie jest bardzo pracochłonny W tygodniu tylko podlewam trawnik i rośliny w doniczkach W piątki po pracy koszę wszystkie trawni i schodzi mi aż do nocy W soboty pielę rabaty i to wszystko tak się buja przez cały sezon

Z mebli jestem bardzo zadowolony ale mają jedną wadę U mnie stoją pod chmurką więc są bardziej narażone na czynniki atmosferyczne a wykonane są z naszej rodzimej sosny więc poszarzały Wczoraj kupiłem olej do drewna i będę je impregnował Ciekaw jestem jaki otrzymam efekt

Również pozdrawiam
Gardener27 21:12, 06 lip 2015

Anusia napisał(a)
Przemku te Dmuszki to naprawdę z siewu?

Tak sam je siałem ale zrobiłem to za wcześnie Zaczęły kiełkować po 4 dniach od wysiania i rosły jak szalone Wyciągnęły mi się w domu zanim je przeniosłem pod folie do hartowania Trochę chorowały ale jak je wsadziłem do gruntu wzięły się do życia Teraz prezentują się bardzo ładnie
Gardener27 21:14, 06 lip 2015

Agcia napisał(a)

Ach..dziękuję.. super widok.. moje dmuszki wysiałam dość późno i będą później kwitły. Za rok pamiętaj by wysiać w dwóch lub trzech turach-będziesz je miał do zimy

Ciekaw jestem jak długo dmuszki będą kwitły Ty masz większe doświadczenie w ich uprawie więc może będziesz wiedzieć ?
Na następny rok zrobię tak jak piszesz Posieję na trzy razy w dwutygodniowych odstępach Dzięki za radę
Gardener27 21:26, 06 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)
A mnie sianie dmuszków się nie powiodło. Siałeś prosto do gruntu?
te niebieskości z dmuszkami - . Zrobiło się sielsko.

Dmuszki były wysiane w marcu na parapecie a później dzielone i sadzone w większych kępkach do doniczek W przypadku traw nie pikuje pojedynczych siewek bo na efekt trzeba by czekać wieczność

Pszczelarnia napisał(a)

O matuchno! To jest Mistrzostwo! Jakże bym chciała ten cud zobaczyć na żywo!

Czy Ty sam pielęgnujesz ogród? Bo tutaj widac ogrom systematycznej pracy!

Dziękuję za słowa uznania Tak jak Ty mam słabość do warzywników i nie wyobrażam sobie ogrodu bez własnych warzyw po które zawsze można sięgnąć
Całym ogrodem zajmuję się sam Ogrodnictwo sprawia mi ogromną przyjemność i póki zdrówko pozwoli będę tą miłość pielęgnował jak najdłużej
Gardener27 21:31, 06 lip 2015

Agcia napisał(a)
Przeszukałam zdjęcia Przemka- tutaj zacytowałam zdjęcia z 19 kwietnia, rozsada dmuszka

Spryciula jesteś

Przemku, apropo- gdzie posadziłeś wysiewane rozplenice?? Jak wyglądają??

Rozplenice są jednoroczne i również rosną w warzywniku obok dmusszka Nasiona przysłał mi mój dobry znajomy również Przemek za co jestem mu bardzo wdzięczny Obecnie są jeszcze małe na co ma wpływ susz jaka u mnie panuje ale myślę że do jesieni zakwitną

Gardener27 21:34, 06 lip 2015

marta_d napisał(a)
Szok! Jaki wypielegnowany ogród dmuszek wygląda jak rozplenice

Ubiegły weekend był bardzo pracowity ogrodowo Udało mi się zrealizować większość zaplanowanych prac Koniecznie musisz sobie Marta w następnym roku posiać dmuszka Ładnie będzie wyglądał na rabatach z bylinami
AsiaK_Z 21:45, 06 lip 2015

Witaj Przemku. Twoje rabaty są wspaniałe, wypielęgnowane. Aż dech zapiera w piersionach
Muszę dużo nadrobić u Ciebie, do zimy mi zejdzie
Pozdrawiam gorąco
AgataBC 22:32, 06 lip 2015

Gardener27 napisał(a)

Ciekaw jestem jak długo dmuszki będą kwitły Ty masz większe doświadczenie w ich uprawie więc może będziesz wiedzieć ?
Na następny rok zrobię tak jak piszesz Posieję na trzy razy w dwutygodniowych odstępach Dzięki za radę

Kwitną koło 1,5 miesiąca. Ale najładniej wyglądają ok.miesiąc, potem dojrzewają i sypią się z nich nasiona, robią się trochę łyse, dlatego zwykle się go dosiewa. Coś jak maciejka. U mnie w piachu były dużo niższe, u Ciebie wyglądają jak nie dmuszek- takie giganty
AgataBC 22:37, 06 lip 2015

Gardener27 napisał(a)

Spryciula jesteś

A bo pytali a myślałam, że się koło weekendu pojawisz wiec poszukałam.

Gardener27 napisał(a)

Rozplenice są jednoroczne i również rosną w warzywniku obok dmusszka Nasiona przysłał mi mój dobry znajomy również Przemek za co jestem mu bardzo wdzięczny Obecnie są jeszcze małe na co ma wpływ susz jaka u mnie panuje ale myślę że do jesieni zakwitną

Wcale nie są takie małe.. pod koniec lipca będą już gotowe do kwitnienia. Pamiętam, że były jednoroczne- a wiesz jaka odmiana??
Gardener27 22:45, 06 lip 2015

AsiaK_Z napisał(a)
Witaj Przemku. Twoje rabaty są wspaniałe, wypielęgnowane. Aż dech zapiera w piersionach
Muszę dużo nadrobić u Ciebie, do zimy mi zejdzie
Pozdrawiam gorąco

Witaj Asiu Nie wiedziałem że wróciłaś Bardzo się cieszę Widzę że nowe zdjęcia się u Ciebie pojawiły Muszę też nadrobić zaległości

Również pozdrawiam