Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

AgataBC 11:16, 21 gru 2015

Gardener27 napisał(a)

Zapomniałem Wam powiedzieć że wczoraj miałem małą chwilę słabości i kupiłem 200 tulipanów Exotic Emperor w sklepie który się reklamuje na forum

to było do przewidzenia no ale taka promocja i nie skorzystać
Kawa 11:45, 21 gru 2015

ehh
na żywca to dopiero musi być efekt
malkul 12:08, 21 gru 2015

Witam
ostatnio nam zwiałeś gagatku
poczytałam o chwili tulipanowej słabości
miłego sadzenia
sylwia_slomc... 13:09, 21 gru 2015

Gardener27 napisał(a)

A wiesz że u mnie nie ma tego zwyczaju Kolędników brak ale może w tym roku jakiś oświetlenie zachęci

Do nas rok temu nawet z Huty przyjechali jedni.....jakby Im miasta było za mało.....chyba , że ludzie boją się otworzyć drzwi i byli mocno zdesperowaniU nas zawsze miejscowe dzieciaki z kolędą chodzą.....a jak poprzebierani
frezja 14:13, 21 gru 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Do nas rok temu nawet z Huty przyjechali jedni.....jakby Im miasta było za mało.....chyba , że ludzie boją się otworzyć drzwi i byli mocno zdesperowaniU nas zawsze miejscowe dzieciaki z kolędą chodzą.....a jak poprzebierani

U mnie 'wodzenie niedźwiedzia" na początek karnawału...tradycja żywa.Kolędnicy też nawiedzają domy..sa to dzieci szkolne.
waldek727 14:28, 21 gru 2015

Dorota123 napisał(a)
A mnie Waldek już dawno straszył, że na sadzenie cebulowych jest już późno, a tu proszę jeszcze zakupy.

Dorotko.
Ja nie zarejestrowałem się na forum ogrodniczym po to żeby kogokolwiek czymś straszyć, a jedynie po to, aby w miarę swoich możliwości dzielić się z innymi pasjonatami ogrodów i ogrodnictwa swoją wiedzą i doświadczeniem. Ponieważ od dawien dawna pogłębiam swoją wiedzę w zakresie fizjologii roślin, to jestem w stanie odkrywać kartki z kalendarza ich życia. Kolejne etapy rozwoju roślin ,,od nasionka do nasionka" uzależnione są od bardzo wielu czynników. Jednym z ważniejszych czynników wpływających na przebieg wegetacji roślin są warunki atmosferyczne których nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Dlatego też od trzech lat kiedy to w zimie mamy jesień połączoną z wiosną dochodzi do pewnych anomalii w przyrodzie. To co powinno się stać w danym okresie nie oznacza jeszcze wcale tego, że musi się tak stać.
Co zaś dotyczy się roślin cebulowych, to przed zimą powinny one się ukorzenić (cebule), wypuścić podziemną rozetę i w takim stanie dotrwać do wiosny. Temperatury w grudniu oscylujące w granicach 10*C nie sprzyjają zimowemu spoczynkowi roślin i pomimo krótkiego dnia pobudzają je do aktywności życiowej. Jeżeli ten stan rzeczy nie ulegnie zmianie, to już niebawem zielone części roślin zaczną ukazywać się nad powierzchnią ziemi, a Przemkowi ciepła gleba w donicach podpędzi cebule w grudniu nadrabiając tym samym stracony wcześniej czas.
admete 16:47, 21 gru 2015

Pięknie oświetlony ogród!!!!!
Pozdrowionka zostawiam
Flower1 16:55, 21 gru 2015

Ogrod wyglada zjawiskowo ,chcialabym takiego sasiada
Gardener27 19:05, 21 gru 2015

Lukasz2013 napisał(a)

I widzisz nie trzeba szkółek odwiedzać tak też można ja w tym roku jakies 700 kupilem a mam ok 800 szt na 500m2

Pokusa czyha na każdym kroku W sklepach online kupuję tylko to czego nie mogę zdobyć na miejscu albo jak widzę że coś jest w atrakcyjnej cenie, tak jak w tym przypadku
Widzę że Ty też lubisz cebulowe Ogród wiosną będzie prezentował się bajecznie
Gardener27 19:07, 21 gru 2015

Warmia napisał(a)

To już jest nałóg

Hmm ... coś w tym jest ale jak tu się oprzeć tylu pokusom No nie da się