Macham poświątecznie Idąc za Twoim przykładem posadziłam tulipany w donice, pomieszałam też białe hiacynty z szafirkami i czekam na wiosnę.Jestem ciekawa bieli u Ciebie.
Pomocnicy mile widziani
Im więcej czytam o szklarniach tym więcej mam wątpliwości Sam już nie wiem jaką bym chciał mieć by była praktyczna i służyła przez lata Ciężki orzech do zgryzienia ...
Tulipany posadzone do donic, ukorzeniają się w gospodarczym Na efekt trzeba czekać do wiosny czyli nie tak długo
Święta jak zawsze były bardzo rodzinne Dom pękał w szwach i nawet nie było kiedy odpocząć Od poniedziałku wróciłem do pracy i skończyła się sielanka
Macham
Oglądałem film instruktażowy z montażu tego typu szklarni Bez pomocnika się nie obejdzie
Najbardziej martwi mnie fakt iż ta konstrukcja jest mało stabilna Każdy producent podkreśla iż powinna stać w miejscu osłoniętym a u mnie docelowo stanęłaby wręcz przeciwnie
Poliwęglan jest dobry dla roślin bo tak jak już napisałaś nie parzy ich ale jego sposób mocowania do konstrukcji za pomocą spinek u mnie się nie sprawdzi Czytałem w opiniach iż poliwęgla przy wietrze wpada w drgania a nawet może zostać zerwany z konstrukcji Wymusza to konieczność osadzania go na silikonie
Tak się zastanawiam czy szkło szklarniowe nie będzie lepsze w moich warunkach Można też zastopować szkło odymione które rozprasza światło
Straszny mam chaos w głowie i sam już nie wiem co myśleć o szklarni Jedno jest pewne Chcą ją mieć u siebie
Co z tego wyjdzie czas pokaże ...
Bonica jest różą która ładnie się krzewi Ja każdej wiosny dość radykalnie ją skracam przez co ma zwarty pokrój
Mam u siebie szpaler z tych róż Na 5 m rośnie 10 krzewów Efekt już w pierwszym roku był zadawalający
Myślę że też można spokojnie na 1 m2 sadzić jeden krzew tylko na efekt ,,buszu,, trzeba dłużej czekać
Oczywiście że zapracowany jestem Święta były tylko małym przerywnikiem a powrót do rzeczywistości był bardzo bolesny bo się strasznie rozleniwiłem
Muszę znowu się przestawić na zapierniczanie