Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zakochana w ogrodach

Zakochana w ogrodach

iwonaal 20:41, 04 kwi 2014

Czyli muszę bardziej sprecyzować. Pa
wiunia 22:52, 04 kwi 2014

Widzę Iwonko, że też zmagasz się z planowaniem i trudno podjąć decyzję no tak znamy to prawda? Mam nadzieję, że pójdzie Ci lepiej niż to bywa u mnie?
asiach 03:09, 05 kwi 2014

iwonaal napisał(a)
Z tyłu derenie z przodu kostrzewa za nią myślałam o lawendzie, oczywiście cebulowe wiosenne, trzy bukszpany. Mam jeszcze katalpę, jabłoń o czerwonych liściach i jednego brabaranta, al eto chyba przesadzę. Co myślicie/

Witaj Iwonko!
Przepraszam za porę (tak późną) ale skończyła dopiero zajęcia domowe.
W załączeniu kartka a na niej na górze widok a na dole rzut.

Może zacznę od początku. Dziękuję za zdjęcia dużo mi pomogły - po prostu zobaczyłam o jaki kawałek ziemi Tobie chodzi i zrozumiałam jakiego typu to ma być rabata a raczej żywopłot - "mur" - granica oddzielająca od sąsiadów. Troszeczkę ale niewiele zmieniłabym Twój pomysł. Oczywiście derenie jak najbardziej - szybko rosną i efekt będzie natychmiastowy. Ale tuż za dereniami jest pewna różnica bukszpany jak najbardziej ale cięłabym wszystkie w kule a pomiędzy nie dałabym żywotnik zachodni brabant (masz jeden czyli musiałabyś dokupić) a przed nimi tak jak zrobiłaś w wizualizacji lawendy + kostrzewa + cebulowe. I jeszcze mała różnica - za bukszpanami posadziłabym wyższą zwiewną trawę. Oczywiście żywopłot z derenia musiałby być cięty. W przeciwnym razie zasłoniłby całą kompozycję z przodu. Co do jabłoni o czerwonych listkach jaki ma pokrój i katalpa również - jest duża, czy może szczepiona na pni, czy po prostu jest to duże drzewo?
Idę spać bo jutro pędzę do ogrodu Pozdrawiam
iwonaal 08:09, 05 kwi 2014

Asiu, podoba mi się, dziękuję bardzo.
iwonaal 08:11, 05 kwi 2014

wiunia napisał(a)
Widzę Iwonko, że też zmagasz się z planowaniem i trudno podjąć decyzję no tak znamy to prawda? Mam nadzieję, że pójdzie Ci lepiej niż to bywa u mnie?

Wioletko, widziałaś mój problem. Asia bardzo dużo podpowiedziała
asiach 08:38, 05 kwi 2014

iwonaal napisał(a)
Asiu, podoba mi się, dziękuję bardzo.

Cieszę się. Zapomniałam dodać tylko dlaczego wprowadziłam te zmiany - chodziło mi o "wydzielenie" - odgrodzenie się wizualne od sąsiada w zimie. Czyli wprowadzenie większej ilość roślin zimozielonych. To chyba tyle. Pozdrawiam
P.s. Czy wasze posty są widoczne też tylko przez dwa dni? Może są to sprawy techniczne?
Ewa4 08:48, 05 kwi 2014

Druga propozycja na 70 str. bardzo ciekawie to wygląda .
Ivvvona 11:06, 05 kwi 2014

Mnie też się podoba to co Asia podpowiedziała. Plan gotowy, teraz tylko działać.
Mathildis 12:55, 05 kwi 2014

Mnie ogólnie pomysły też się podobają... jedynie zastanowiłabym się nad kostrzewą - ona szybko robi się brzydka więc i tak będziesz musiała później coś innego wsadzić... doczytałam że tę kostrzewę juz masz i chcesz wykorzystać, ale może jednak jakieś żurawki, carexy, jednoroczne begonie albo mały żywopłocik z trzmieliny??? Bo dużo masz tam zielonego a mało koloru

zdjęcie z zimozielonego

zdjęcie Any

iwonaal 14:38, 05 kwi 2014

Bardzo dziękuję za rady dziewczyny. Może żurawki z lawendą?