Witaj Iwonko!
Przepraszam za porę (tak późną) ale skończyła dopiero zajęcia domowe.
W załączeniu kartka a na niej na górze widok a na dole rzut.
Może zacznę od początku. Dziękuję za zdjęcia dużo mi pomogły - po prostu zobaczyłam o jaki kawałek ziemi Tobie chodzi i zrozumiałam jakiego typu to ma być rabata a raczej żywopłot - "mur" - granica oddzielająca od sąsiadów. Troszeczkę ale niewiele zmieniłabym Twój pomysł. Oczywiście derenie jak najbardziej - szybko rosną i efekt będzie natychmiastowy. Ale tuż za dereniami jest pewna różnica bukszpany jak najbardziej ale cięłabym wszystkie w kule a pomiędzy nie dałabym żywotnik zachodni brabant (masz jeden czyli musiałabyś dokupić) a przed nimi tak jak zrobiłaś w wizualizacji lawendy + kostrzewa + cebulowe. I jeszcze mała różnica - za bukszpanami posadziłabym wyższą zwiewną trawę. Oczywiście żywopłot z derenia musiałby być cięty. W przeciwnym razie zasłoniłby całą kompozycję z przodu. Co do jabłoni o czerwonych listkach jaki ma pokrój i katalpa również - jest duża, czy może szczepiona na pni, czy po prostu jest to duże drzewo?
Idę spać bo jutro pędzę do ogrodu Pozdrawiam
Cieszę się. Zapomniałam dodać tylko dlaczego wprowadziłam te zmiany - chodziło mi o "wydzielenie" - odgrodzenie się wizualne od sąsiada w zimie. Czyli wprowadzenie większej ilość roślin zimozielonych. To chyba tyle. Pozdrawiam
P.s. Czy wasze posty są widoczne też tylko przez dwa dni? Może są to sprawy techniczne?
Mnie ogólnie pomysły też się podobają... jedynie zastanowiłabym się nad kostrzewą - ona szybko robi się brzydka więc i tak będziesz musiała później coś innego wsadzić... doczytałam że tę kostrzewę juz masz i chcesz wykorzystać, ale może jednak jakieś żurawki, carexy, jednoroczne begonie albo mały żywopłocik z trzmieliny??? Bo dużo masz tam zielonego a mało koloru
zdjęcie z zimozielonego
zdjęcie Any