Składniki:
Na spód:
paczka herbatników lub biszkoptów,
100 g masła,szczypta cynamonu

Masa serowa:
1 kg dobrego zmielonego twarogu(perfekcyjny byłby Philadelphia,ale trudno dostępny i drogi)
180 g drobnego cukru
1 budyń śmietankowy(waniliowy lub czekoladowy opcjonalnie)
skórka z dwóch cytryn lub limonek
sok z połówki cytryny lub całej limonki
3 żółtka
2 całe jajka
220 ml gęstej 18% śmietany

Piekarnik nagrzać do 180 st.
Herbatniki,masło i cynamon miksujemy i wykładamy formę (zabepieczoną ,ponieważ będziemy piec w kąpieli wodnej)

Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę.Do dużej miski wkładamy pozostałe wszystkie składniki i powoli wlewamy masę jajeczną cały czas miksując.(miksujemy krótko,nie napowietrzamy sernika.
Wlewamy delikatnie do formy wyłozonej spodem z ciastek (który nie podpiekamy wcześniej)
Formę wkładamy do większej formy i zalewamy wrzatkiem do połowy wysokości naszej formy z sernikiem.Jeśli ktoś nie ma takiej możliwości możemy do piekarnika włożyć blachę z wrzatkiem półkę niżej w piekarniku.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min. w 180 st. Następnie temperaturę obniżamy do 120 st. i pieczemy kolejne 40 min.Każdy piekarnik jest inny ,obserwujemy ciasto,środek musi być lekko ścięty i jasny.Po tym czasie nie otwieramy piekarnika i zostawiamy sernik na około godzinę.Następnie chłodzimy .Możemy ozdobić bitą śmietaną itp.Smacznego!
Do wersji czekoladowej dodajemy oprócz budyniu czekoladowego łyżkę kakao.
Wersja kawowa jest pyszna ,używamy bydyń śmietankowy i dużą łyżkę rozpuszczalnej kawy lub mocnego expresso.