Majena
10:41, 09 mar 2014
Dołączył: 04 mar 2014
Posty: 484
Zielona sałata z truskawkami, fetą, migdałami i sosem francuskim
Składniki na 2 porcje:
zielona sałata, porwana na mniejsze kawałki
12 truskawek, pokrojonych na połówki
100 g sera feta
2 cebulki dymki, zielone części
garść płatków migdałowych
Na talerzu ułożyć liście sałaty, na wierzch położyć pokrojone truskawki, kosteczki sera feta, pokrojoną dymkę, całość posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
sos francuski (1 porcja):
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
1 ząbek czosnku drobno posiekany
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Składniki na 2 porcje:
zielona sałata, porwana na mniejsze kawałki
12 truskawek, pokrojonych na połówki
100 g sera feta
2 cebulki dymki, zielone części
garść płatków migdałowych
Na talerzu ułożyć liście sałaty, na wierzch położyć pokrojone truskawki, kosteczki sera feta, pokrojoną dymkę, całość posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
sos francuski (1 porcja):
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
1 ząbek czosnku drobno posiekany
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
____________________
Majena - wiejsko czardziejsko
Majena - wiejsko czardziejsko