Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu

Mariusz 08:21, 08 sty 2015

Do wiosny jeszcze sporo, najlepiej niech przymrozi z poduchą śnieżną włącznie. Taka zima - raz na plusie raz na ostrym minusie - to nic dobrego, nie dość że rośliny dostają po tyłku, to jeszcze człowiek czuje się jak przejechany przez wał i ciągle przeziębienia, wszyscy na około smarkają.
wczoraj znalazłem wiosnę w namiocie z gunnerą, wypuściła zbyt szybko, pierwszy przyrost pójdzie na straty, co bez wątpienia odbije się a jej wielkości, a może i kawałek szlak trafi - chcę normalną, mroźną i śnieżną zimę!
Piotr_ 11:45, 08 sty 2015

Agania napisał(a)
U mnie w we wtorek było już marcowe słońce, wczoraj w nocy -10, dzisiaj rankiem już +4, ale znowu śniegiem sypnęło i zapowiadają dalsze opady, ta pogoda, nie chce sie ustabilizować, ja niczego nie okrywałam, o jukki się nie martwię.

Piękna magnolia, ciekawa jestem czy wiosna będzie dla nich łaskawa i pąków nie wymrozi.

Jukkę tę pierwszą na zdjęciu mam, a tą trzecią chciałabym mieć....pamietasz jakie to odmiany?

Pokażesz te nie zimujące w gruncie?

chodzi ci o juke rośnie bez kłopotu

co do tych co zimuję je w pomieszczeniach to jeszcze młode okazy
Jukka filamentosa x elata

Jukka glauca Baileyi

i Yucca sapphire skies zobaczymy co zrobi ta dla testu zimuje w gruncie

no i coś z większych to i jakieś tam domówiki mam też co w lecie na polu są
Jukka Rostrata

Jukka alofolia purpurea
Piotr_ 11:57, 08 sty 2015

Mariusz napisał(a)
Do wiosny jeszcze sporo, najlepiej niech przymrozi z poduchą śnieżną włącznie. Taka zima - raz na plusie raz na ostrym minusie - to nic dobrego, nie dość że rośliny dostają po tyłku, to jeszcze człowiek czuje się jak przejechany przez wał i ciągle przeziębienia, wszyscy na około smarkają.
wczoraj znalazłem wiosnę w namiocie z gunnerą, wypuściła zbyt szybko, pierwszy przyrost pójdzie na straty, co bez wątpienia odbije się a jej wielkości, a może i kawałek szlak trafi - chcę normalną, mroźną i śnieżną zimę!

moje gunnery jak zabite śpią mam ok 20cm śniegu. temp w namiotach było na polu -10 to w namiocie -2* a w ciepłe dni wietrzę namioty.
Reszta wszystko śpi magnolie śpią jak zabite z pąkami, rododendrony też narazie dobrze tylko oby do wiosny
________________________________________________________________________________________

I moje magnolie ale nie wszystkie tylko 3 odm. bo reszta nie fotografowana kwiaty się różnią barwą od tych co karteczkach są

1

2

3
Piotr_ 18:11, 08 sty 2015

i zaczyna wiać na polu -7* ciekawe jaka noc będzie
Piotr_ 11:10, 09 sty 2015

I w nocy wiało strasznie z niektórych roślin porwało zabezpieczenia zimowe
Porobiło zaspy ok 50cm na ogrodzie kiedy ta wiosna...?

i tulipanki dla gości

Agania 19:37, 09 sty 2015

Dziękuję Piotr za odpowiedź, będę polowała na tą, która mi się spodobała...ma piękne kwiaty

Ta purpurowa, wygląda jak kordylina...też śliczna

Mam drugi rok też jedną nie zimującą w gruncie i podobno ma zakwitnąć na czerwono, ale jej nazwy nie pamiętam...może pomożesz?
Agania 19:38, 09 sty 2015

Dziękuję za wiosnę....na fotkach.....magnolie uwielbiam....u mnie 3 nowe odmiany po raz pierwszy zimują....a ta pogoda to mnie do szału doprowadza, deszcz z piorunistym wiatrem teraz u mnie szaleje....dawaj więcej wiosny
Piotr_ 20:41, 09 sty 2015

Agania tobie chodzi pewnie Hesperaloe Parviflora tą roślinę nazywają czerwoną jukką poluję na nią od kilku lat, bo mi się podoba a ciężko znaleźć
Piotr_ 21:09, 09 sty 2015

Trochę foto 2014 rabaty storczykowe i inne żwirowe
Agania 21:28, 09 sty 2015

Piotr_ napisał(a)
Agania tobie chodzi pewnie Hesperaloe Parviflora tą roślinę nazywają czerwoną jukką poluję na nią od kilku lat, bo mi się podoba a ciężko znaleźć

Tak to ta, mam ją rośnie drugi rok, wcale jej nie chciałam, bo chcę rośliny tylko zimujące zimą,, bo nie mam warunków na pielęgnację takowych ale nie doczytałam, jeszcze żyje......jak chcesz to możemy zrobić wymiankę jak podzielisz tę, która zimuje, bo mnie kręci ta czerwona, ale boję się, że ją zmarnuję