Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rabata pod ścianą...od nowa

Rabata pod ścianą...od nowa

ewalm 09:51, 26 maj 2014

Dobry pomysł - róże. Można posadzić bukszpan w rozplenicach, tam gdzie narysowałaś, posadzić dużo lawendy pod różą na narożniku, też tam gdzie narysowałaś. A potem na lewo od lawendy, za ketmią powtórzyc rozplenicę, a na prawo od rozplenic z bukszpanem powtórzyć lawendę, ale nie tuż obok, tylko w pewnej odległości. A resztę wypełnić różami okrywowymi albo rabatowymi + szałwia, taka niepokładająca się. Np. jasne róze i mocno fioletowa szałwia.
I z brzegu trochę jednorocznej gipsówki.
reni 11:01, 26 maj 2014

Ewalm dzięki...właśnie tak myślę czy nie iść w te róże..rozplenica i lawenda jak najbardziej
reni 11:06, 26 maj 2014

Cały czas myślę..a może tak

1.róże na pniu
2.trawy-rozplenice?
3.bukszpan
4.róże rabatowe
5.ketmia-jest
6.lawenda
7.obwódka z bukszpanu

albo zamiast traw dalej lawenda?
Anita1978 17:57, 26 maj 2014

reni napisał(a)
Cały czas myślę..a może tak

1.róże na pniu
2.trawy-rozplenice?
3.bukszpan
4.róże rabatowe
5.ketmia-jest
6.lawenda
7.obwódka z bukszpanu

albo zamiast traw dalej lawenda?

Lawenda do konca, a trawy możesz dać za lawendą, żeby sie przewiewszały przez nią. Jak bedzie lawenda do końca będzie porządek.
Tak jak tu
reni 21:30, 26 maj 2014

Anita dzięki...może faktycznie lawenda do końca, a jakie róże i trawy byś poleciła?
Choć powiem ci,że ta pierwsza wersja chodzi mi po głowie...tylko że z tym płotkiem wygląda to super,a bez niego chyba straci trochę na urodzie
yolka 22:25, 26 maj 2014

Zdjęcie nr 1 zdecydowanie, żeby było zielono w zimie mozna wsadzić ze 2 -3 juki karolińskie lub owies wieczniezielony
asiach 23:54, 26 maj 2014

Reniu ten biały płot napewno robi wrażenie - jest to element na plus całego założnia
Ale nie ma co się zrażać u Ciebie też zrobisz nową rabatkę i będzie pieknie. Moim zdaniem o pięknie tej rabaty decyduje to, ze nie ma zbyt dużo roślin i nie ma natłoku kolorów. Trzy kolory a cztery roślny. Ja wierzę, że wszystko jest rzeczą gustu i nad gustami się nie dyskutuje. Tobie może podobać się zupełnie coś innego.
Może zaczniemy coś tworzyć. I tu mam pytania. Jakiego koloru jest róża bądź róże, oraz ketmia?
Nie wprowadzałabym jeżówki, host (lubią cień lub półcień), zastanawiam się nad rozplenicą? Bo nie wiem czy chodzi Tobie lub którejś z dziewczyn o rozpleniąc japońską? Jeżeli tak to ja bym jej nie dała na rabatę szer. 1m gdyż zajmuje ona bardzo duzo miejsca. Mam takie i dlatgo tak piszę. Moja w pełnym rozkwicie ma szerokosci ponad 1m. Trawy jak najbardziej nadadzą lekkości tylko może coś mniejszego. I dałabym żurawkę w jakimś żarówiastym kolorze i tak by współgrała z kolorem róż. A bukszpany to nie obwódkę tylko kule-czasze w mijankę z żurawkami i trawami
Jutro narysuję coś - coś zaproponuję.
Teraz ruszam spać jutro rano do pracy.
Za późno siadłam do kompa - w ogrodzie nadrabiam zaległości i walczę z mrówkami
reni 10:01, 27 maj 2014

Asiu dzięki serdeczne....
Wiesz ta propozycja Anity z różami powaliła mnie super jest...
Róża jest różowa, a ketmia biała..tu fotki z tamtego roku

Po przemyśleniach z obwódki bukszpanowej zrezygnuję

Wymyśliłam coś takiego
Róże na pniu za nimi bukszpan dalej róże,ketmia i róże...za różami trawy,a na brzegu lawenda z przywrotnikiem na zmianę

reni 10:11, 27 maj 2014

lub
róże,trawy.lawenda...bukszpan podsadzony żurawkami i dalej ketmia,róże i lawenda

żurawki mam takie 8szt trochę mniejsze od tej..jeszcze w doniczkach

asiach 10:23, 27 maj 2014

reni napisał(a)
Asiu dzięki serdeczne....
Wiesz ta propozycja Anity z różami powaliła mnie super jest...
Róża jest różowa, a ketmia biała..tu fotki z tamtego roku

Po przemyśleniach z obwódki bukszpanowej zrezygnuję

Wymyśliłam coś takiego
Róże na pniu za nimi bukszpan dalej róże,ketmia i róże...za różami trawy,a na brzegu lawenda z przywrotnikiem na zmianę

Ta Twoja propozycja przynajmnie dla mnie jest ładniejsza i bukszpan dobrze "siedzi" i jest porządek
Tylko przewrotnik przynajmniej u mnie to bardzo ekspansywną jest rosliną i czy nie zagłuszy lawendy?
Może zamiast przewrotnika żurawkę w kolorze różowo-bordowym ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies