Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rabata pod ścianą...od nowa

Rabata pod ścianą...od nowa

reni 21:48, 27 maj 2014

asiach napisał(a)
Reniu, ja bym wybrała nr 1. Tylko zastanowiłabym się nad tym przewrotnikiem. Kiedyś dostałam w szkółce bo pani nie mogła wydać mi reszty. Z jednej małej sadzonki dostałam małe poletko w krótkim czasie. W momencie gdy bue miałam za dużo roślin a te które były, były jeszcze małe to mi to pasowało. Teraz mam tę rośliny wszędzie na różych rabatch. Wyrywam a to się pleni nie wiem nawet jak i kiedy. A wyrwać też jest ciężko a może ja nie mam siły w rękach - no nie wiem?
A może zamiast tego przewrotnika - kulki z bukszpanu - byłoby zielono w zimie? albo jakąś zimozieloną niską trawę?

Asiu ale ten przywrotnik tak mi wlazł w głowę i jakoś nie chce wyjść..no podoba mi się..myślę,myślę
asiach 22:06, 27 maj 2014

Reniu, nie żebym usiłowała to Tobie "wybić z głowy" tylko chcę pokazać jak on wygląda i ile zajmuje miejsca. A napisałaś, że rabata ma szer. 1m.
Oglądnij ten program Maja w ogrodzie:
http://majawogrodzie.tvn.pl/23,Przywrotnik-ostroklapowy,porada.html
Zrobisz oczywiście jak uważasz, za najlepsze dla Ciebie i najładniejsze. A może przewrotnik na inną rabatę?
Ale męczę
AgnieszkaW 22:47, 27 maj 2014

Reniu, do róż idealnie pasuje bukszpan i trawy, ja bym jeszcze dołożyła po prawej stronie rabaty dwie (podobne do tego dużego) formy bukszpanowe blisko siebie, ale mniejsze od tego po lewej - wtedy już bez żywopłociku bukszpanowego. Żurawki też mogą być.
reni 23:03, 27 maj 2014

asiach napisał(a)
Reniu, nie żebym usiłowała to Tobie "wybić z głowy" tylko chcę pokazać jak on wygląda i ile zajmuje miejsca. A napisałaś, że rabata ma szer. 1m.
Oglądnij ten program Maja w ogrodzie:
http://majawogrodzie.tvn.pl/23,Przywrotnik-ostroklapowy,porada.html
Zrobisz oczywiście jak uważasz, za najlepsze dla Ciebie i najładniejsze. A może przewrotnik na inną rabatę?
Ale męczę

Asiu no i po planach..chyba masz rację i inne dziewczyny też to potwierdzają przywrotnik za duży...
Gabriela 23:13, 27 maj 2014

To po raz trzeci - nie ma szans na przywrotnik i lawendę na zmianę, bo przywrotnik wyrasta wielki i lubi wilgoć. Są odmiany niewielkie, o drobnych ciemnozielonych liściach, ale z lawendą też nie będą pasować.
Proponowałabym więc łan lawendy po jednej stronie, ewentualnie przywrotnik po drugiej, też w masie. Z różami w pastelowych kolorach byłoby fajnie.
reni 23:17, 27 maj 2014

Gabrysiu właśnie odpisałam u ciebie...
Lawenda z jednej ,przywrotnik z drugiej to tak jak myślałam w rabacie nr.3
reni 23:20, 27 maj 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Reniu, do róż idealnie pasuje bukszpan i trawy, ja bym jeszcze dołożyła po prawej stronie rabaty dwie (podobne do tego dużego) formy bukszpanowe blisko siebie, ale mniejsze od tego po lewej - wtedy już bez żywopłociku bukszpanowego. Żurawki też mogą być.

Agnieszko dzięki...ale już mam mętlik w głowie i sama nie wiem..zmykam
reni 10:28, 28 maj 2014

Nie ma co dumać..przywrotnika nie będzie..
za to będzie prosto..
róże, lawenda, trawy lub żurawki

1.

2.
jula81 11:32, 28 maj 2014

Reni zrób tak jak zaprojektowałaś sobie na pierwszym zdjęciu. tylko złotą trawę nie inną. Będzie kontrastem pomiędzy lawendą a rózami.
Bo gdy posadzisz trawę zieloną to się zleje w całość z lawendą i pozostałą zielenią.
Natomiast złota trwa będzie bardziej kontrastowa z czym ja bym jeszcze dołożyła białe lilie pomiędzy różami za trawą
Nie jestem dobrym rysownikiem

asiach 18:18, 28 maj 2014

Reniu wyślij mi adres.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies