Gosiu, o którego linka chodzi? Nie mogę znaleźć, co i gdzie linkowałam?
Wiesz, zaraziłaś mnie fioletami w ogrodzie. Liatra od ciebie jest śliczna, a tak jej nie doceniałam, gdy nie znałam. Dokupiłam sobie jeszcze jedną i dwie perovskie i posadziłam przy lawendzie
Odętki też wcześniej nie znałam Mam dwa kolory. Biała ładniejsza, ta druga taka jaśniutki fiolet, kiepsko w słońcu ją się fotografuje
Ale w drugim roku już lepiej chyba to wygląda z Vanilkami? Zawsze można dać podpórki z przodu? Ja ustawiam dwa kijki i naprężam sznureczek dołem. Nie widać, a częściowo pomaga.
1. Te hortki mnie kuszą, ale róże też.
2. Zacznijmy od kolorystyki. Krążę ostatnio przy moich czerwonych różach i coraz bardziej jestem skłonna przenieść je na ognistą rabatę do bylin. W słońcu ta czerwień bije po oczach. Tutaj znalazło by się miejsce na angielki. Pierwsza na liście jest Larisa. Byłaby to różowa kolorystyka i burgudn. Do berberysów i jeżówek różowych bardziej by to grało Caro - to 3 śliwy
3. Wtedy na rabacie pod śliwami pasowałyby białe floksy (kupić), odętka biała, bodziszek- niebieski, szałwia Caradona - te roślinki mam na rozsadniku. Ładna też jest róża biała, pachnąca Kronprinsesse Mary. (na liście chciejstw)
4. W nogi każdej śliwy dałabym przymiotno. Kwitnie na niebiesko w maju. Teraz tam rośnie na rabacie.
5. Z prawej strony jest kwadrat (roslinki wsadzone jak na przechowalniku). Zrobiłabym tam kwadrat z bukszpanu w środku z lawendą i powtórzyła na drugiej stronie. Częściowo żywopłocik z bukszpanu ma być powtórzony na rabacie kwadratowej - pasowałoby.
Co sądzicie o tym?
No i w placach drzewek po jednej kępce Variegatusa, albo innego miskanta. Fajnie by było, żeby kwitł Mam Miskanta Klaine fontanne - dwie sztuki. Ma już ładne pędzelki i nie jest wysoki. Może by go tam wykorzystać ?
Pomysł na Zebrinusa też fajny - ale widziałąm takiego o pokroju fontannowym. Fajnie wyglądał. Mam też różowe jeżówki siane w tym roku, tylko nie wiem, czy na tą rabatę dać białe, czy różowe?
Danusiu, właśnie nie wiem - jaki kolor?. Czy białe? Mają żółty środek. Czy różowe?
Wiem, ze są też te pełne, ale chyba zbyt drogie i potem nie wschodzą. Te zwykłe są pewniejsze
Mirelko, ja podlewam codziennie ogród, ale ostatnio tylko rabatki. Pobieram wodę z wodociągu i nie chcę zapłacić majątku za wodę. W wielu miastach jest przez te upały limit na pobór wody. W pierwszej kolejności woda potrzebna jest ludziom i zwierzętom. Ogród musi dawać sobie radę, niestety.
Dlatego zawsze w sierpniu myślę o zmniejszeniu powierzchni trawnika, a wiosną znowu chcę go zwiększać. Z przodu i tam, gdzie wysiewaliśmy w zeszłym roku - staram się podlewać, ale już widzę wypalone placki. Na reszcie, gdzie jest wjazd i dziki trawnik - trudno, żółknie. Nie podlewam
W takiej kolorystyce byłaby nowa rabata? Biało-różowa z dodatkiem niebieskiego.
A .., mam jeszcze kocimiętkę
A po przeciwnej stronie, gdzie teraz są czerwone róże - byłyby różowe i burgundowe. Czerwień poszłaby na ognistą rabatę