Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony » Edycja postu

Ogródek Iwony

ana_art 13:14, 11 sie 2015

Viola napisał(a)
A Vanilki się pokładają ??? Które z hortensji są w takim razie najbardziej sztywne? Bo tylko limki na razie mam.
pokładają niestety... z moich doświadczeń Pinki Whinki i Limelight stoi sztywno bez podpór
margaretka3 13:30, 11 sie 2015

Iwonko, bardzo Ci dziękuję za linka, już wiem, kogo będę pytać o szczegóły
Iwk4 13:50, 11 sie 2015

margaretka3 napisał(a)
Iwonko, bardzo Ci dziękuję za linka, już wiem, kogo będę pytać o szczegóły

Gosiu, o którego linka chodzi? Nie mogę znaleźć, co i gdzie linkowałam?

Wiesz, zaraziłaś mnie fioletami w ogrodzie. Liatra od ciebie jest śliczna, a tak jej nie doceniałam, gdy nie znałam. Dokupiłam sobie jeszcze jedną i dwie perovskie i posadziłam przy lawendzie
Odętki też wcześniej nie znałam Mam dwa kolory. Biała ładniejsza, ta druga taka jaśniutki fiolet, kiepsko w słońcu ją się fotografuje

Kiedy i jak zbiera się nasionka liatry?

Iwk4 13:52, 11 sie 2015

ana_art napisał(a)
pokładają niestety... z moich doświadczeń Pinki Whinki i Limelight stoi sztywno bez podpór

Ale w drugim roku już lepiej chyba to wygląda z Vanilkami? Zawsze można dać podpórki z przodu? Ja ustawiam dwa kijki i naprężam sznureczek dołem. Nie widać, a częściowo pomaga.
Iwk4 14:14, 11 sie 2015

Malgosik napisał(a)

Danusia zawsze radzi pod śliwy hortki.
Ale można dać inne jasne kwaty.
Hortki masz naprzeciwko.
Obawiam się, że Vanilki będą leżej na trawniku.
Rabatka jest wąska, a tam chyba z tyłu jeszcze tuje się mają zmieścić?

Można przyjąć np., że kwiaty będą białe, czy też białe i jasnoróżowe.
Mogą być róże. Mi podobają się białe floksy, dają ładną białą masę, ale długo kwitąc nie będą chyba. Stąd pomysł na kilka gatunków białych kwiatów, które będą powtarzane na długości.
Białe róże, floksy i jeżówki, do tego miskanty, a w nogi jakiś kolor?
A może pozostać przy białym. Chyba że miskanta Variegatusa można dać.

1. Te hortki mnie kuszą, ale róże też.
2. Zacznijmy od kolorystyki. Krążę ostatnio przy moich czerwonych różach i coraz bardziej jestem skłonna przenieść je na ognistą rabatę do bylin. W słońcu ta czerwień bije po oczach. Tutaj znalazło by się miejsce na angielki. Pierwsza na liście jest Larisa. Byłaby to różowa kolorystyka i burgudn. Do berberysów i jeżówek różowych bardziej by to grało

Caro - to 3 śliwy
3. Wtedy na rabacie pod śliwami pasowałyby białe floksy (kupić), odętka biała, bodziszek- niebieski, szałwia Caradona - te roślinki mam na rozsadniku. Ładna też jest róża biała, pachnąca Kronprinsesse Mary. (na liście chciejstw)
4. W nogi każdej śliwy dałabym przymiotno. Kwitnie na niebiesko w maju. Teraz tam rośnie na rabacie.
5. Z prawej strony jest kwadrat (roslinki wsadzone jak na przechowalniku). Zrobiłabym tam kwadrat z bukszpanu w środku z lawendą i powtórzyła na drugiej stronie. Częściowo żywopłocik z bukszpanu ma być powtórzony na rabacie kwadratowej - pasowałoby.

Co sądzicie o tym?
No i w placach drzewek po jednej kępce Variegatusa, albo innego miskanta. Fajnie by było, żeby kwitł Mam Miskanta Klaine fontanne - dwie sztuki. Ma już ładne pędzelki i nie jest wysoki. Może by go tam wykorzystać ?

Iwk4 14:17, 11 sie 2015

Viola napisał(a)
Ja za moją śliwą chcę właśnie Vanilki i tam jest Zebrinus, ale śliwa będzie wysunięta do przodu na trawnik, a Vanilki z tyłu kilka metrów więc i Zebrinus nie będzie przeszkadzał.
Jeżówki to fajny pomysł, kolorystycznie pasują

Pomysł na Zebrinusa też fajny - ale widziałąm takiego o pokroju fontannowym. Fajnie wyglądał. Mam też różowe jeżówki siane w tym roku, tylko nie wiem, czy na tą rabatę dać białe, czy różowe?
Iwk4 14:22, 11 sie 2015

babka napisał(a)
Iwonka, sił mam tylko na pomachanie. Macham

Olu, odmachuję
bdan napisał(a)
Ja bym dała jeżówki z trawami. A kolor jaki chcesz?

Danusiu, właśnie nie wiem - jaki kolor?. Czy białe? Mają żółty środek. Czy różowe?
Wiem, ze są też te pełne, ale chyba zbyt drogie i potem nie wschodzą. Te zwykłe są pewniejsze
Iwk4 14:29, 11 sie 2015

MirellaB napisał(a)

Ja nie wiem,że trawa u Was wysycha. U mnie piękna, upały jej nie straszne -

Mirelko, ja podlewam codziennie ogród, ale ostatnio tylko rabatki. Pobieram wodę z wodociągu i nie chcę zapłacić majątku za wodę. W wielu miastach jest przez te upały limit na pobór wody. W pierwszej kolejności woda potrzebna jest ludziom i zwierzętom. Ogród musi dawać sobie radę, niestety.
Dlatego zawsze w sierpniu myślę o zmniejszeniu powierzchni trawnika, a wiosną znowu chcę go zwiększać. Z przodu i tam, gdzie wysiewaliśmy w zeszłym roku - staram się podlewać, ale już widzę wypalone placki. Na reszcie, gdzie jest wjazd i dziki trawnik - trudno, żółknie. Nie podlewam

Iwk4 14:45, 11 sie 2015

W takiej kolorystyce byłaby nowa rabata? Biało-różowa z dodatkiem niebieskiego.

A .., mam jeszcze kocimiętkę
A po przeciwnej stronie, gdzie teraz są czerwone róże - byłyby różowe i burgundowe. Czerwień poszłaby na ognistą rabatę

Iwk4 14:49, 11 sie 2015

A na ognistej dziś było wesoło: