Wykorzystaj roślinki, co masz, popatrz, czy da się wkomponować w sposób, jak połączył Łukasz: jeżówki z werbeną, pysznogłówkę posadził w centralnym punkcie, rozchodnik z przodu połączony z niską trawką, ja bym dała ptasie łapki - bo mam i się tak nie rozrasta jak Ice Dance (może masz coś podobnego), w puste miejsca kilka żurawek w podobnej barwie, kawałek obwódki stanowi lawenda, a na tyłach sa jeszcze hortensje, jakby w sierpniu kwiaty zaczęły przekwitać, to one dadzą czadu. Masz wszystko, tylko skomponować w całość. No i kształt rabaty dostosowany do ciebie. To nie chodzi o kopiowanie, tylko inspirowanie się.
Jesteś na dobrej drodze kolorystycznej
A ... i dobrze zastanów się, gdzie chcesz posadzić Perovską. Nie lubi przesadzania. Traci jeden sezon. Potwierdzone doświadczalnie
Pasowałaby do róż i lawendy
Wiosną dałabyś całej trójcy dolomit. Może być do tego bukszpan
Tak myślałam, żeby dodać do róż Tylko zastanawiam się, czy nie będzie za niska.
U Ciebie czytałam wypowiedzi na temat przesadzania Perovskie.
Z posadzeniem musiałabym poczekać do jesieni, bo będę przenosiła niektóre róże w inne miejsca.
Dzięki Ewa za linki, zaraz sobie poczytam.
W Hortulusie byłam w zeszłym roku. Niestety w połowie drogi złapała nas ulewa i lało do końca wycieczki. Byliśmy tylko w jednej części Ogrodów Hortulus. Mimo, że deszcz chciał pokrzyżować nam plany ... zakochałam się w tych przepięknych ogródkowych kącikach. Jedynie zasmuciły mnie ceny w sklepie, było koszmarnie drogo