Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 21:25, 13 sie 2015

Viola napisał(a)
Super zakupy , ja straciłam wenę z powodu tych upałów

Viola, może dlatego, że u mnie już ochłodzenie stąd te zakupy
Iwk4 21:26, 13 sie 2015

Ewa777 napisał(a)

Iwonko, wielkie dzięki za te linki Przegapiłabym tak cudną rabatkę
Weszłam do Łukasza i nie mogłam wyjść Cudnie to zrobił Też bym tak chciała, ale najpierw musiałabym kupić od sąsiada działkę

Wykorzystaj roślinki, co masz, popatrz, czy da się wkomponować w sposób, jak połączył Łukasz: jeżówki z werbeną, pysznogłówkę posadził w centralnym punkcie, rozchodnik z przodu połączony z niską trawką, ja bym dała ptasie łapki - bo mam i się tak nie rozrasta jak Ice Dance (może masz coś podobnego), w puste miejsca kilka żurawek w podobnej barwie, kawałek obwódki stanowi lawenda, a na tyłach sa jeszcze hortensje, jakby w sierpniu kwiaty zaczęły przekwitać, to one dadzą czadu. Masz wszystko, tylko skomponować w całość. No i kształt rabaty dostosowany do ciebie. To nie chodzi o kopiowanie, tylko inspirowanie się.
Jesteś na dobrej drodze kolorystycznej
Ewa777 21:27, 13 sie 2015

Katkak napisał(a)
Ewcia zakupy cudniaste , za mną też perowskia łazi

Kasiu, mi perovskia nie przypadła do gustu, ale gdy zobaczyłam jej łany u Gosi w Lublinie, to zakochałam się od razu
Iwk4 21:29, 13 sie 2015

A ... i dobrze zastanów się, gdzie chcesz posadzić Perovską. Nie lubi przesadzania. Traci jeden sezon. Potwierdzone doświadczalnie
Pasowałaby do róż i lawendy
Wiosną dałabyś całej trójcy dolomit. Może być do tego bukszpan

Buziaki

Toszka napisał(a)
Jesli cie to pocieszy to moja, przesadzana tak samo wygląda. Miała 3 lata. Problem polega na tym, że ona ma bardzo głęboki i rozwinięty system korzeniowy (dlatego jest wytrzymała) i nie sposób przesadzać bez uszkodzenia tegoż. Nic to, w przyszłym roku bujnie ze zdwojoną mocą

Ewa777 21:43, 13 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
A ... i dobrze zastanów się, gdzie chcesz posadzić Perovską. Nie lubi przesadzania. Traci jeden sezon. Potwierdzone doświadczalnie
Pasowałaby do róż i lawendy
Wiosną dałabyś całej trójcy dolomit. Może być do tego bukszpan

Buziaki

Tak myślałam, żeby dodać do róż Tylko zastanawiam się, czy nie będzie za niska.
U Ciebie czytałam wypowiedzi na temat przesadzania Perovskie.
Z posadzeniem musiałabym poczekać do jesieni, bo będę przenosiła niektóre róże w inne miejsca.
Iwk4 22:14, 13 sie 2015

To może zadołuj w doniczkach
malgorzata_s... 17:28, 14 sie 2015

Czekam na fotki bom ciekawa No i poślij to ochłodzenie
Hana75 18:51, 14 sie 2015

Ewa777 napisał(a)

W lipcu byłam w Pęchcinie na 5-leciu Ogrodowiska. Jest tam ogród pokazowy i super szkółka. Tu jest relacja i zdjęcia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5381-spotkanie-w-pechcinie-u-szmitow-2015
Znalazłam też inne ogrody pokazowe, ale jeszcze tam nie byłam. Wyglądają zachęcająco.
http://www.hortulus.com.pl/

Dzięki Ewa za linki, zaraz sobie poczytam.
W Hortulusie byłam w zeszłym roku. Niestety w połowie drogi złapała nas ulewa i lało do końca wycieczki. Byliśmy tylko w jednej części Ogrodów Hortulus. Mimo, że deszcz chciał pokrzyżować nam plany ... zakochałam się w tych przepięknych ogródkowych kącikach. Jedynie zasmuciły mnie ceny w sklepie, było koszmarnie drogo
Ewa777 21:00, 14 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
To może zadołuj w doniczkach

Już wsadziłam do ziemi na bylinową Do róż dokupię
Ewa777 21:05, 14 sie 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Czekam na fotki bom ciekawa No i poślij to ochłodzenie

Gosiu, dopiero skończyliśmy Mam jedno zdjęcie po posadzeniu bukszpanów. Potem doszły jeszcze byliny i trawy. Jestem zadowolona Zdjęcia jutro