Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... » Edycja postu

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

malkul 12:19, 13 lip 2015

Toszka napisał(a)
jak dla mnie problem z trawnikiem tkwi w przepuszczalności podłoża. Częściej dobrze jest zmieszać glebę (pod trawnik) z duuuużą ilością piasku aniżeli sypać kupne podłoże. Radzę na razie zaczekać. Podlewać. Nie pędzić trawy nawozem. Jesli do przyszłego roku się nie poprawi, to lepiej by było ten fragment na nowo perfekcyjnie przygotować i ponownie zasiać trawę. Często lepiej zacząć od początku, zrobić to doskonale, aniżeli walczyć z błędami.

Toszka jak zwykle ma rację
U nas też przeanalizowaliśmy gdzie sie robią placki suche i wyszło nam ewidentnie że to kwestia przepuszczalności podłoża. My teraz walczymy z błędnie przygotowaną częścia i placki to właśneij jego konsekwencja.
Ewa777 13:32, 13 lip 2015

Hej Marta, śledzę Twoje rozterki trawnikowe, ale doradzić nie umiem Nie wiem jaki masz plan na tę rabatkę z kulkami, ale mi ostatnio podobają się kulki bukszpanowe zatopione w hakone Aureola
Konieczki 14:05, 13 lip 2015

Magda_ napisał(a)

nie mam czasu, żeby nadrobić zaległości więc zapytam dlaczego nic się nie dzieje - planujesz, zbierasz kasę na realizację, czy leżysz do góry brzuchem

Kremuje szyje
bql3 17:55, 13 lip 2015

Magda_ napisał(a)

nie mam czasu, żeby nadrobić zaległości więc zapytam dlaczego nic się nie dzieje - planujesz, zbierasz kasę na realizację, czy leżysz do góry brzuchem

... ja krochmalę jakie radykalne ponaglenia przyszło czytać - oto przykład
ogrodniczego stalkingu i prześladowania ogrodnika przez ogrodnika. No straszne rzeczy się w ogrodach latem dzieją.

pozdrawiam

Jan
eda 18:05, 13 lip 2015

bql3 napisał(a)
Jazzy,

hm... jak tu by Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie ktore mi zadałaś ale chyba tak:
- myślę że w większości klony palmowe mają średniej wielkości listki w porównaniu do innych gatunków klonów ale chyba najlepiej zobrazują Ci fotki poglądowe, które dla Ciebie specialnie wykonałem i dadzą Ci one jakiś obraz co do ich wielkości.

oto one: jest ich na razie w mej kolekci ogrodowej siedem ( jak siedmiu samurajów )

i tak pierwszy jaki był od lewej - Acer palmatum ' Areum'

drugi to - Acer palmatum 'Hoshi kuzu' ( Niebo usiane gwiazdami )

poniżej trzeci - Acer palmatum 'Dissectum Garnet'

czwarty z kolei - Acer palmatum 'Orange Dream' ( Pomarańczowy sen )

piątym jest - Acer palmatum 'Red Leafed' (Atropurpureum)

szóstym w kolejnosci jest - Acer palmatum 'Dissectum Van der Maat'

no i ostatni - Acer palmatum 'Butterfly'

A tu na koniec fotka wszystkich klonów palmowych z mojej skromnej kolekcji ogrodowej 'siedmiu samurajów'

pozdrawiam
gorąco

Jan

Jacie
eda 18:13, 13 lip 2015

Awatarek wymiękam od razu milusi
bql3 23:04, 13 lip 2015

Jazzy,

A wcześniej wspominałaś, że masz młodziutki klon 'Atropurpureum' i z jego listkami jest coś nie tak - to wrzuć fotkę listka to popatrzymy i poradzimy , bo podejrzewam że przyczyna może tkwić gdzie indziej niż w nadmiernym nasłonecznieniu. Jeśli ten stan jego liści będzie się utrzymywał długo pomimo zmiany pogody tj gdy miną słoneczne dni i dalej będzie miał liście jak by go słońce poparzyło - to daj znać, wal jak w dym chętnie zaradzę na swoje możliwości.

pozdrawiam

Jan
jazzy 11:02, 14 lip 2015

Ensata napisał(a)
A nie jest tak, ze tam zwyczajnie mniej nawozu dałas?

Ja nie nawozić jeszcze trawnika
jazzy 11:04, 14 lip 2015

Sebek napisał(a)

Jabyś nie miała takiej długiej szyi to byś zobaczyła, że wygląda to na pewno super A tak patrzysz na wszystko z góry

Taka już moja natura
jazzy 11:05, 14 lip 2015

katiaxx napisał(a)
a może zrób eksperyment, wydziel 50 cm na 50 cm trawnika i sypnij delikatnie nawozu - zobaczysz co się stanie

Chyba tak zrobie