Toszka
09:10, 29 sie 2014
Na prośbę wrzucam i polecam - to bardzo proste (pomijam czas krojenia warzyw), gotuje się w jednym garze i co najważniejsze wiemy co jemy i jesteśmy pewni, ze nie ma konserwantów
Z porcji wychodzi ok 16-20 słoików 0,5l
8 kg pomidorów
2 kg cebuli
4-6 papryki czerwonej
4-6 papryki żółtej
4-6 papryki zielonej
2 świeże ananasy (mogą być 3-4 puszki)
8 marchewek
2 puszki pędów bambusa
4 łyżeczki startego imbiru
1-2 puszki kukurydzy (wg. uznania)
1-2 główki czosnku
1/2 płaskiej łyżki chili (wg uznania, moje "uznanie" uwzględnia dziecko)
4 łyżki słodkiej, mielonej papryki
2 łyżki pieprzu
2 łyżki curry (jeśli ktoś lubi) lub kuminu (u mnie ten drugi)
4 łyżki soli
4 łyżki musztardy (ja nie dodaję)
3,5 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie jest aż 6, ale uważam, że 3,5 wystarczająco daje słodycz)
2 szklanki octu
opcjonalnie 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia (nigdy nie dodawałam)
Zaczynam od pomidorów - są dwie opcje
pierwsza to sparzyć i zdjąć skórkę lub od razu pokroić zagotować i przetrzeć przez sito (ta opcja pozbywa zarazem skórki i pestek).
Do gotującego się przecieru dorzucam pokrojoną w piórka cebulę wraz z drobno pokrojonym czosnkiem. Gotuję ok 30min. Po czym dorzucam przyprawy, cukier i ocet. Następnie pokrojoną w grubsze słupki marchewkę. Gotuję 10min. Wrzucam pokrojoną paprykę, ananasa (kroję w plastry, a potem na mniejsze kawałki), bambus. Gotuję ok 10 min i nakładam do słoików. Zakręcam i stawiam do góry dnem do wystygnięcia. Te słoiki, które "nie zassą się" można zapasteryzować ok 10-15min. Można też wszystkie słoiki pasteryzować.
Prawda, że proste?

Z porcji wychodzi ok 16-20 słoików 0,5l
8 kg pomidorów
2 kg cebuli
4-6 papryki czerwonej
4-6 papryki żółtej
4-6 papryki zielonej
2 świeże ananasy (mogą być 3-4 puszki)
8 marchewek
2 puszki pędów bambusa
4 łyżeczki startego imbiru
1-2 puszki kukurydzy (wg. uznania)
1-2 główki czosnku
1/2 płaskiej łyżki chili (wg uznania, moje "uznanie" uwzględnia dziecko)
4 łyżki słodkiej, mielonej papryki
2 łyżki pieprzu
2 łyżki curry (jeśli ktoś lubi) lub kuminu (u mnie ten drugi)
4 łyżki soli
4 łyżki musztardy (ja nie dodaję)
3,5 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie jest aż 6, ale uważam, że 3,5 wystarczająco daje słodycz)
2 szklanki octu
opcjonalnie 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia (nigdy nie dodawałam)
Zaczynam od pomidorów - są dwie opcje
pierwsza to sparzyć i zdjąć skórkę lub od razu pokroić zagotować i przetrzeć przez sito (ta opcja pozbywa zarazem skórki i pestek).
Do gotującego się przecieru dorzucam pokrojoną w piórka cebulę wraz z drobno pokrojonym czosnkiem. Gotuję ok 30min. Po czym dorzucam przyprawy, cukier i ocet. Następnie pokrojoną w grubsze słupki marchewkę. Gotuję 10min. Wrzucam pokrojoną paprykę, ananasa (kroję w plastry, a potem na mniejsze kawałki), bambus. Gotuję ok 10 min i nakładam do słoików. Zakręcam i stawiam do góry dnem do wystygnięcia. Te słoiki, które "nie zassą się" można zapasteryzować ok 10-15min. Można też wszystkie słoiki pasteryzować.
Prawda, że proste?