Witam po prawie rocznej przerwie!
Danusiu, dostałam od Ciebie dużo rad co do obsadzenia mojej głównej rabaty z tyłu ogrodu, ale przyszła wiosna i zachciało mi się zmienić jej kształt...

Po zmianie i obsadzeniu jej roslinami pochwalę się zdjęciami na forum

Jesienią przesadziłam buka do narożnika, ale chyba nie zniósł tego najlepiej, wypuścił zaledwie kilka listków na dole, a góra jest zupełnie sucha. Nie wiem czy nie powinnam go ściąć o połowę (ok. 1,5 m od gory jest suche po ułamaniu). Jak jest suche, to już nie ma szans na regenerację, prawda? Czy poczekać do nastepnego roku?
Danusiu, mam również pytanie odnośnie rododendronów, jakie masz u siebie na rabacie - oprócz Cunnigham's White jest coś jeszcze? Te mniejsze rododendrony to coś innego, czy po prostu mniejsze okazy Cunnigham's White? Planuje zagospodarować wielka rabate przed domem, taka półokrągłą ok. 4 x 5m. Pod płotem mam po kolei świerk serbski, dwa szmaragdy kule szczepione na pniu (wyższy i niższy) oraz kulę z bukszpanu, którą zamienię na stożek

I tak doszliśmy po kolei od bramy do furtki. Resztę rabaty chcę obsadzić rodondrenami. I teraz zastanawiam się, czy powinien być jeden kolor - myślę, że tak, ze względu na bogactwo form lepiej, żeby kolor był jednolity, ale Danusiu podpowiadasz, żeby z przodu były mniejsze okazy, a z tyłu większe, co więc połączyć z Cunnigham's White? Myślałam też o kosodrzewinie, tak jak w Ogrodzie z zapożyczonym krajobrazem, ale sama nie wiem, co zrobić. Ta kosodrzewina to pewnie jakś karłowa odmiana, tak? Aha, rabatka jest od wschodu.
Kupiłam jeszcze 1 duży Roseum Elegans i 3 Calsap'y, ale jak przymierzyłam z Cunnigham's White, to zdecydowanie za dużo sie działo. Tak więc Roseum Elegans i Calsap'y posadzę razem gdzie indziej, tylko nie mam już zacienionej rabaty... Dadzą radę na słońcu??
Z góry dziekuję za pomoc!!!