Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* » Edycja postu

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

Magleska 22:01, 04 maj 2018

ja bym oddzieliła kamyczki od kory ....bo tak ,to faktycznie żwirowisko jest .....ale zależy co sama wolisz .....
żwirowiska też są fajne

też wcześniej miałam wszystko w kamyczkach ,a teraz mam prostokąty i kwadraty z korą odzielone ekobordami od kamyczków i wg mnie jest to fajniejsze
zajrzyj do mnie -parę stron od końca dawałam zdjęcia

ps ....Polinka i Wiola z profili aluminiowych mają fajnie pooddzielane kamyczki od kory
siakowa 22:08, 04 maj 2018

Magleska napisał(a)
ja bym oddzieliła kamyczki od kory ....bo tak ,to faktycznie żwirowisko jest .....ale zależy co sama wolisz .....
żwirowiska też są fajne

też wcześniej miałam wszystko w kamyczkach ,a teraz mam prostokąty i kwadraty z korą odzielone ekobordami od kamyczków i wg mnie jest to fajniejsze
zajrzyj do mnie -parę stron od końca dawałam zdjęcia

ps ....Polinka i Wiola z profili aluminiowych mają fajnie pooddzielane kamyczki od kory
też właśnie chcę oddzielić ale nie mam pomysłu na kształt bo przez środek kory musiałaby iść ścieżka do szamba a nie chce tak jej akcentowac... I dlatego mam zagwozdke
Sebek 08:59, 05 maj 2018

Kasia żaden problem przejść się po korze Zwłaszcza, ze pan od szamba nie jest nawet u Ciebie raz w tygodniu Jeśli wiesz w którym miejscu powinna się zaczynać kora to ja wysyp Pan te trzy kroki po korze przeżyje

Mi się podoba wersja żwirowa, ale pamietam wielkość tego przedogrodka i rzeczywiście jest go dużo, zwłaszcza póki rośliny są małe.
siakowa 10:07, 05 maj 2018

Sebek napisał(a)
Kasia żaden problem przejść się po korze Zwłaszcza, ze pan od szamba nie jest nawet u Ciebie raz w tygodniu Jeśli wiesz w którym miejscu powinna się zaczynać kora to ja wysyp Pan te trzy kroki po korze przeżyje

Mi się podoba wersja żwirowa, ale pamietam wielkość tego przedogrodka i rzeczywiście jest go dużo, zwłaszcza póki rośliny są małe.
no nie problem. Problem jest inny wizualny dla mnie. Ta rabata ma być bardzo nieregularne w sensie nie w kwadrat tylko płynące linie jeśli wiesz o co mi chodzi... Gdzieś będzie wciecie a gdzieś rośliny bardziej będą wystawiać tak jak w załączonym pinie.i tym samym będzie dość sporo pustych miejsc bez roślin... A te puste miejsca jak na przedogródku wysypane którą to mało estetycznie mi się wydaje.... Będzie to wyglądać jakby tam coś padło i stąd ten mój problem... Bo nigdzie nie mam nieregularnych rabat w sensie samego kształtu rabaty... Zwykle są to prostokąty na których rośliny są posadzone nieregularnie.... I w żaden sposób nie umiem tej rabaty tak nieregularnie sobie wyobrazić.........
Rojodziejowa 10:34, 05 maj 2018

A jakby zrobić jednak pasy równolegle (ale względem linii murów skośne) przecięte jedną skośna?

Yyy czy ja to zrozumiałe napisałam?
nawigatorka 10:41, 05 maj 2018

Ja wybrałabym chyba jedna ściółkę. Obojętnie która ale jedna. A tam gdzie nie ma być roślin rozrzuc większe ozdobne kamienie - nie będzie wątpliwości ze tam nic nie padło
jankosia 22:56, 05 maj 2018

Witam się w nowym sezonie hej hej Zazdrość mnie zżera na widok twojej stipy normalnie, aż bym się zakradła ze szpadlem... No dobra, nie jestem taka, nie ukopałabym za dużo, tylko tak aby aby, nawet byś nie zauważyła Moich padło strasznie dużo, ale nie aż tyle co mi się wydawało początkowo. Najgorsze, że zmarzły te najważniejsze czyli zakrywające nogi czosnkom- nigdy więcej nie zetnę tak wcześnie, nie ma głupich

Fajnie że nowe trawiszcza się szykują, a do tego takie swobodne nasadzenia to ja widzisz wywęszyłam z daleka- lubię bardzo

Skoro zadajesz pytania to i ja się wypowiem.
Dałabym sam żwir, a już na pewno bez oddzielania. Jeśli zależy ci na efekcie podobnym do tego z pina to ja bym posadziła trawy w plamie jaka ci pasuje (bez szmaty bo to nieperspektywiczne rozwiązanie), obsypala korą ale drobniutką i na to dopiero dała żwir, ale nie grubo tylko tak po wierzchu żeby była ciągłość. Tylko skrajne kępki obsypałabym hojnie żeby ta nawierzchnia wchodziła w nasadzenia... raczej żeby one wpływały na nią. Myślę, że za chwilę to wszystko i tak się zamknie i tylko skrajne kępki będzie widać - stąd taka moja propozycja

Pięknie masz babo <3 Mój numer jeden na forum
06:27, 06 maj 2018
dzieję się )) dobrych pomysłów życzę
siakowa 09:51, 06 maj 2018

Rojodziejowa napisał(a)
A jakby zrobić jednak pasy równolegle (ale względem linii murów skośne) przecięte jedną skośna?

Yyy czy ja to zrozumiałe napisałam?
Dzięki za zdanie
Ale właśnie takich Lini chce uniknąć
siakowa 09:52, 06 maj 2018

nawigatorka napisał(a)
Ja wybrałabym chyba jedna ściółkę. Obojętnie która ale jedna. A tam gdzie nie ma być roślin rozrzuc większe ozdobne kamienie - nie będzie wątpliwości ze tam nic nie padło
mus, ę działać na materiale który mam a mam już żwir ale chyba tak zrobię że żwir dosypie tylko do skrajnych roślin. Dzieki