Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od czego zacząć i co warto wiedzieć?

Od czego zacząć i co warto wiedzieć?

omonika 19:29, 29 gru 2014

Witam, jestem pierwszy raz na forum i od razu się przyznaję, że w kwestii ogrodnictwa jestem kompletnie zielona
Moje doświadczenie wygląda tak, że zawsze na wiosnę jakieś tam kwiatki z nasionek sieję w doniczce ale nigdy nie było to jakoś przemyślane. Ot, kupowałam w sklepie nasionka kwiatów, które mi się ze zdjęcia na paczce spodobały i sadziłam według instrukcji.
Teraz przeprowadziłam się na wieś i mam ogromne pole do popisu więc zrobiłam sobie postanowienie, że zaskoczę wszystkich i założę piękny ogródek
Jednak zanim się za to zabiorę chciałam się poradzić osób, które mają jakąś wiedzę na ten temat aby mi doradziły od czego zacząć, za jakie roślinki mogę się zabrać a jakie wymagają większej wprawy.

1. Mamy przed domem taki nieduży półowalny podwóreczek, narzeczony mówił, że zasiał kiedyś trawę, ale ledwo zaczęła wschodzić i się zadeptała - nie wiem czy to kwestia źle dobranego gatunku, czy zwyczajnie nie jest możliwe aby rosła (bo nie dość, że my chodzimy to i kurki, kaczuszki też się trochę nadepczą).
2. Podwóreczek ogrodzony jest drewnianym płotem - myślałam o tym, aby posadzić coś pnącego. Osobiście bardzo podobają mi się róże herbaciane, ale pojęcia o ich uprawie nie mam, nie wiem czy będę umiała podcinać itd. Może jeszcze jakieś roślinki ładnie kwitnące, które będą rosły przy płocie?
3. Myślę też o jakimś skalniaku, ale z informacji jakie zdążyłam zebrać to chyba wyższa szkoła jazdy i chyba zostawię je na przyszłe lata, żeby nie porywać się z motyką na słońce. A może się mylę i to jednak nie takie trudne?
4. Mamy również altankę w szczerym polu, więc przydałyby się jakieś rośliny pnące, które uwielbiają słońce (jak pisałam, w szczerym polu, więc większość dnia na słońcu).
5. Kwiaty doniczkowe również do altany - prostokątne donice przybite do ścian. Również potrzebuję takich, którym słońce niestraszne, ale też i takie, co słońca nie potrzebują - z jednej strony jest zrobiony daszek, który te słońce będzie zasłaniał.

Bardzo proszę o rady co jestem w stanie zrobić jako początkująca ogrodniczka I jako, że pochodzę z malutkiej miejscowości to chciałabym, aby doradzone rośliny były w miarę pospolite - czyli do dostania w przeciętnym sklepie ogrodniczym
LadyR 10:20, 30 gru 2014

Witaj na Forum czy masz jakieś fotki?
omonika 18:18, 30 gru 2014

niestety zdęć nie posiadam i nawet nie mam jak wrzucić, bo torbę od laptopa z całym okablowaniem zostawiłam u znajomych więc i tak nie miałabym teraz jak wrzucić. Ale zamiast tego zrobiłam taki prowizoryczny rysunek. Przy płocie rosną już drzewa (topole i lipy) posadzone jeszcze przez dziadków narzeczonego. Między domem a wybiegiem dla ptactwa mamy ogródek z ziołami (mięta, pokrzywa, itp.) Z tyłu domu mamy sad z jabłoniami, gruszami i orzechami oraz oczko wodne, ale to przeznaczone raczej dla kaczek niż do podziwiania. Rekreacyjny staw mamy koło altany.
Postanowiłam sobie na najbliższy rok zrobić metamorfozę altany i tego podwóreczka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies