barbara_kraj...
23:11, 16 sty 2015
Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
Składniki:
- 500g mąki pszennej (500)
- 60 g masła
- 2 całe jaja
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Na zaczyn
- 5 dag drożdży
- łyżka cukru
- szklanka mleka
- 6 łyżek mąki
Dodatkowo jajo do posmarowania przed wstawieniem do pieca. Zamiast jajkiem można posmarować wyrośnięte bułeczki mlekiem.
Zaczyn - drożdże rozkruszyć, dodać cukier, poczekać aż się rozpłyną. Dodać ciepłe mleko, mąkę. Wymieszać, zostawić w cieple do wyrośnięcia.
Masło stopić.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać. Dodać podrośnięty zaczyn, rozbełtane jajka. Starannie wymieszać łyżką. Dodać stopione ciepłe masło i wyrobić ręką. Gdy ciasto jest gładkie i sprężyste przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrosnięcia.
Ja wstawiłam miskę do podgrzanego do 30-40 st. piekarnika z uchylonymi drzwiczkami co przyspieszyło wyrastanie.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę i ponownie wyrobić. Całość podzielić na 16 - 20 równych części i z każdej formować okragłe bułeczki. Ułożyc je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z bułkami ponownie zostawić do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką, aby nie wysychały.
Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec około 20 - 25 minut do zrumienienia.
Uwaga - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko i tłuszcz powinny być w miarę ciepłe.
Edit: zapomnialam dodać zdjęcia
- 500g mąki pszennej (500)
- 60 g masła
- 2 całe jaja
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Na zaczyn
- 5 dag drożdży
- łyżka cukru
- szklanka mleka
- 6 łyżek mąki
Dodatkowo jajo do posmarowania przed wstawieniem do pieca. Zamiast jajkiem można posmarować wyrośnięte bułeczki mlekiem.
Zaczyn - drożdże rozkruszyć, dodać cukier, poczekać aż się rozpłyną. Dodać ciepłe mleko, mąkę. Wymieszać, zostawić w cieple do wyrośnięcia.
Masło stopić.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać. Dodać podrośnięty zaczyn, rozbełtane jajka. Starannie wymieszać łyżką. Dodać stopione ciepłe masło i wyrobić ręką. Gdy ciasto jest gładkie i sprężyste przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrosnięcia.
Ja wstawiłam miskę do podgrzanego do 30-40 st. piekarnika z uchylonymi drzwiczkami co przyspieszyło wyrastanie.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę i ponownie wyrobić. Całość podzielić na 16 - 20 równych części i z każdej formować okragłe bułeczki. Ułożyc je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z bułkami ponownie zostawić do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką, aby nie wysychały.
Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec około 20 - 25 minut do zrumienienia.
Uwaga - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko i tłuszcz powinny być w miarę ciepłe.
Edit: zapomnialam dodać zdjęcia
