Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Bułeczki maślane

Pokaż wątki Pokaż posty

Bułeczki maślane

barbara_kraj... 23:11, 16 sty 2015


Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
Składniki:
- 500g mąki pszennej (500)
- 60 g masła
- 2 całe jaja
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli

Na zaczyn
- 5 dag drożdży
- łyżka cukru
- szklanka mleka
- 6 łyżek mąki

Dodatkowo jajo do posmarowania przed wstawieniem do pieca. Zamiast jajkiem można posmarować wyrośnięte bułeczki mlekiem.

Zaczyn - drożdże rozkruszyć, dodać cukier, poczekać aż się rozpłyną. Dodać ciepłe mleko, mąkę. Wymieszać, zostawić w cieple do wyrośnięcia.

Masło stopić.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać. Dodać podrośnięty zaczyn, rozbełtane jajka. Starannie wymieszać łyżką. Dodać stopione ciepłe masło i wyrobić ręką. Gdy ciasto jest gładkie i sprężyste przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrosnięcia.
Ja wstawiłam miskę do podgrzanego do 30-40 st. piekarnika z uchylonymi drzwiczkami co przyspieszyło wyrastanie.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę i ponownie wyrobić. Całość podzielić na 16 - 20 równych części i z każdej formować okragłe bułeczki. Ułożyc je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z bułkami ponownie zostawić do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką, aby nie wysychały.
Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec około 20 - 25 minut do zrumienienia.

Uwaga - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko i tłuszcz powinny być w miarę ciepłe.

Edit: zapomnialam dodać zdjęcia





____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
Anabell 23:26, 16 sty 2015


Dołączył: 28 sie 2012
Posty: 4962
Basiu dziękuje za przepis jutro robię
Bułeczki o wiele lepsze jak pączki, bez dodatkowego tłuszczu przy smażeniu.
____________________
Hania - Żywopłotki cisowe
barbara_kraj... 23:34, 16 sty 2015


Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
Z tego ciasta można formować inne kształty: ósemki, supełki, ślimaczki, warkocze. Bułeczki można posypać kruszonką.

Smacznego.
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
yolka 18:20, 17 sty 2015


Dołączył: 08 mar 2013
Posty: 12600
Jutro będą u mnie bułeczki. Pochwalę się - o ile będą ładne
____________________
Ogród z widokiem na jezioro
Izolda 17:38, 20 sty 2015

Dołączył: 24 wrz 2013
Posty: 200
A ja upiekłam dzisiaj. Dziękuję za przepis Basiu, pyszne i łatwe w wykonaniu
____________________
ziele 18:35, 28 sty 2015


Dołączył: 23 sie 2014
Posty: 809
Dziękuję bardzo za przepis. Co prawda nie zrobiłam bułeczek (będą następnym razem) ale makowiec i zawijane ciasto z wiśniami. Smaczne, niezbyt słodkie - tak jak lubię i mokre co też lubię. I najważniejsze bez zakalca
____________________
Anna Ogród w cieniu drzew
barbara_kraj... 21:09, 09 lut 2015


Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
I jeszcze jedna uwaga - bułeczki w trakcie pieczenia sporo wyrastają, mają tendencje do łączenia się. Dlatego trzeba układać je na dużej blasze w znacznych odstępach, albo użyć dwóch blach.
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
malkul 13:57, 21 lut 2015


Dołączył: 07 wrz 2011
Posty: 21702
Basiu własnei wyrastają twoje bułeczki ciekawam jak wyjdą
____________________
Gosia - Ogród tworzę nowoczesny***Wizytówka - Ogród nowoczesny kokoszki
barbara_kraj... 19:54, 21 lut 2015


Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
Gosiu, i ja jestem ciekawa. Ale pewne, że smakować będą.
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
galos 15:42, 23 lut 2015

Dołączył: 23 lut 2015
Posty: 3
Wyglądają świetnie, będzie trzeba wypróbować przepis
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies