uf

porysowałam sporo, a programy graficzne uświadomiły mi, że moje koncepcje znacznie inaczej wyglądają już "na miejscu"
Ogród na początku kwietnia zacznie się dopiero "robić", ekipa sympatycznych Panów jest wyrozumiała więc zobaczymy jak się wszystko uda.
Kilka zdań na temat tego co i jak wymyśliłam:
Obecnie podbitka domu i garażu jest zielonkawa ale zostanie pomalowana na szaro niebieski kolor.
Zaplanowałam trzy miejsca wypoczynku: 1. przed domem po prawej stronie rabata z różami, taras wykonany z szarej deski kompozytowej na nim krzesła białe panton i drewniany stół, który wykonamy sami, placyk w rogu żwirowy lub z kostki.
Obrzeża, będą wykonane na dwa sposoby, część z kostki reszta bordery brązowe.
Oświetlenie zaplanowałam kule o różnych wielkościach oraz punktowe światła na drzewa i w wodzie.
Woda w ogrodzie wysoka na 3 m płyta z brązowo rudej blachy ocynk, zastanawiam się jeszcze nad nadaniem jakiegoś kształtu np.. pocięciu blachy i zanitowaniu w stylu plecionej wikliny.
To co widzicie to "rama ogrodu i pomysł na kolorystykę oraz rośliny, które już tam są.
Plan sadzenia mam nadzieję zrobiłam zgodnie ze "sztuką" na początku powstał zarys rabat, dobranie miejsc na największe drzewa i podział na rośliny jedno, dwu i wieloletnie każdą z nich opisałam kiedy kwitnie i rabatą - to będzie sukcesywnie zmieniane, bo chciałabym aby co jakiś czas ogród zmieniał swoje kolory - baza jest biało zielona z dodatkami bordowo, różowo i żółto brązowymi

tło części bylin stanowią trawy. Zastosowałam dwa rodzaje obwódek bukszpan i berberys, planuję jedną rabatę wykonać węzłowo - jeśli tak to się nazywa fachowo - ale nad tym jeszcze pracuję.
Wydzieliłam jedną rabatę typowo bylinową, będzie można ją podziwiać zarówno z tarasu jak i placyku czy leżaka w innej części ogrodu.
Nie bardzo mogę się jeszcze zdecydować co do frontowej części ogrodu, może mi pomożecie