Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Margarete 01:31, 10 sie 2016

Cudne twoje róże jedna w jedną
U mnie drugie tłoczenie rusza dopiero. Widziałam rewolycje w donicach na tarasie, celebrytki plus trawy do tych twoich nowoczesnych, prostych kształtów na tarasie wyglądają świetnie. U mnie kocanki też już sywslone. Reszta jednorocznych jeszcze jako tako. Trawami twoimi się zachwycam, czym je karmisz? Kupiłam kilka Paire Faire i dalam pomiędzy kulkami do towarzystwa do Emmy Hamilton, bo w podobnej tonacji są, ale moje to nędzne kępki a u ciebie szaleństwo. Jak zmarzną zimą a to wielce prawdopodobne to nie doczekam się żeby były większe i widoczne, teraz jest ich ostatnia szansa na urodę ...a one nic...
Udanego kolejnego spotkania wrocławskiej grupie życzę tu na twoim wątku ale buziaki zostawiam dla wszystkich
Madzenka 06:37, 10 sie 2016

eee_taam napisał(a)
ooo fajnie że rózami nas raczysz

napisz prosze jakie masz róże w kolorze różowym-różowym? ...cos jak Othello taki regularny rózowy mnie interesuje.

Napisłam u ciebie. Othello nie jest rozowy to raczej malina, zdjecie przekłamało kolor
Madzenka 06:40, 10 sie 2016

Margarete napisał(a)
Cudne twoje róże jedna w jedną
U mnie drugie tłoczenie rusza dopiero. Widziałam rewolycje w donicach na tarasie, celebrytki plus trawy do tych twoich nowoczesnych, prostych kształtów na tarasie wyglądają świetnie. U mnie kocanki też już sywslone. Reszta jednorocznych jeszcze jako tako. Trawami twoimi się zachwycam, czym je karmisz? Kupiłam kilka Paire Faire i dalam pomiędzy kulkami do towarzystwa do Emmy Hamilton, bo w podobnej tonacji są, ale moje to nędzne kępki a u ciebie szaleństwo. Jak zmarzną zimą a to wielce prawdopodobne to nie doczekam się żeby były większe i widoczne, teraz jest ich ostatnia szansa na urodę ...a one nic...
Udanego kolejnego spotkania wrocławskiej grupie życzę tu na twoim wątku ale buziaki zostawiam dla wszystkich

Małgosiu traw niczym specjalnym nie nawoże. Całość rabat sypie tym samym nawozem, wiosną była Yara mila, potem Azofoska, w II połowie siepnia sypne jakis jesienny. Trawy potrzebuja duzo wody, u mnie w tym roku mokro i glina dobrze trzymała wode. Wg mnie trawy lubia moja ciezka glebe. Za wyjatkiem trawnika, ktory po raz pierwszym. Moim zyciu ogrodniczym zaatakował grzyb....
Madzenka 06:43, 10 sie 2016

_Martini_ napisał(a)
Przepiękne kolory róż!
Jak sadzisz je w grupie to masz jakiś system? Np. wysokie na tyły, przed okrywowe... albo jakoś kolorystycznie? Mi się tyle podoba róż i posadziłabym wiosną, ale mam już totalny chaos w głowie a do tego wydaje mi się, że już nie mam miejsca.

I jedno i drugie. Na przodzie sadzę róże, ktore nie przekraczają 1 M, potem takie 1,2 M a na tyłach takie , ktore przekraczają 1,5m. Starałam sie tez sadzic kolorystycznie, cieniowac kolory: od najaśniejszego rozu, potem ciemniejszy, aż do purpury lub odwrotnie. Ale z efektu nie jestem do końca zadowolona. Niektore róże były juz z tego powodu wielokrotnie przesadzane bo albo wzorst, albo odcień nie taki jak oczekiwałam
Madzenka 06:45, 10 sie 2016

Luki napisał(a)
Ja to mam focha na róże w tym roku, w zeszłym sezonie młodzinki zachwycały cały czas, a w tym to jakaś totalna klapa, drugie tłoczenie to chyba we wrześniu na niektórych będę miał bo o pierwszym wolę zapomnieć
Artemiski za płotem za to zadziwiają mnie ogromnie, sadziłem 6 tygodni temu, a krzaki są dwa razy większe i gęstsze, zaraz buchną kwieciem

W ubiegłym roku miałam tak samo, poczekaj na 3 sezon róz Nieetye drugie tłoczenie przebiega słabiej i w roznych terminach i nigdy nie bedzie tak spektakularne jka pierwsze, gdy wszystkie roze niemal w jednym czasie zaczynaja szał ciał.
Madzenka 06:49, 10 sie 2016

Kuba napisał(a)
Pokażesz swój trawnik z bliska bo zaczynam podejrzewać że mój ma grzyba? Może to to samo?

Jestem juz pewna, że to grzyb, bo pogłębia sie po podlewaniu i deszczu.... Mam zołte placki, wczesniej w tych miejscach miałam czerwona nitkowatość trawy. Wyłączyłam zraszacze, po skoszeniu wygrabię to złóte, ale trawnik musi przeschnąć bo poprzednia próba skończyła sie wyrywaniem korzeni trawy.... Dzisiaj nie zrobię zdjęć bo imprezuje w ZC

Wycinałam tez kawałki murawy aby sprawdzic czy w korzeniach nie ma pędrakow, ale dwa kawałki były czyste, wiec wykluczyłam robale.

Ale jakos sie sama nie dziwie ze nei mam nerwa. Najwyzej wiosna założymy od nowa trawnik...
Madzenka 06:52, 10 sie 2016

Zagajanka napisał(a)
Róże mniam chociaż prawie wszystkie inne niż moje
Podziwiam Alnwick u Ciebie - moja nadal ma 20 cm, ale probuje kwitnać od czasu do czasu.
Natomiast Queen of Sweden jest znowu zachwycająca
Specially for ya na zachętę:

Widzisz czyli dokładnie odwrotnie niz u mnie
Queen pewnie da czadu za rok. Poza tym chyba jej nie odróżniam od Geoffa, bo rosna obok siebie, musze poskakać po rabatach i sprawdzic po korzeniach
Madzenka 06:56, 10 sie 2016

Kasya napisał(a)
ja nie wiem gdzie ty te wszystkie roze miescisz...
zdradz prosze bo mam jeszcze kilka na liscie a miejsca brak
ale rozumiem bo piekne wszystkie wiec trudno sie oprzec

Wszystkie pokazane wczoraj róże (za wyjątkiem comte ) rosną na różance wzdłuż podjazdu do garażu. Sadze absolutnie nieprzepisowo, w ścisku, co powoduje plamistość i inwazje robali. Ale nie zniosłabym wielkich rzadkich krzaków. Lubie gdy kwitnie sporo kwiatow a nie pojedyncze badyle. Jesli ktoraś księzniczka tego nie znosi jest zastępowana inna
Zana 07:56, 10 sie 2016

Kocham Twoich traw falowanie.
Iwk4 09:16, 10 sie 2016

Madzenka napisał(a)

I jedno i drugie. Na przodzie sadzę róże, ktore nie przekraczają 1 M, potem takie 1,2 M a na tyłach takie , ktore przekraczają 1,5m. Starałam sie tez sadzic kolorystycznie, cieniowac kolory: od najaśniejszego rozu, potem ciemniejszy, aż do purpury lub odwrotnie. Ale z efektu nie jestem do końca zadowolona. Niektore róże były juz z tego powodu wielokrotnie przesadzane bo albo wzorst, albo odcień nie taki jak oczekiwałam

Madżenko, w którym rzędzie masz MW?
U mnie buduje ładny krzaczek i jest w drugim rzędzie. Jest taka ładna, że chciałabym, by była wyeksponowana. Jak wysoka jest u ciebie?
Czy z ascot jesteś zadowolona?
Jest większa, czy podobnej wielkości?