Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 22:57, 15 sie 2016

Wendy79 napisał(a)

A ja myślałam, że u mnie tylko takie nietrwałe, wystarczy dotyk i już się sypią. Ma u mnie za to dużego minusa. Ciekawam, jak spisuje się History

History posadzona w sobotę do dołka ale nie licze na jej kwitnienie w tym roku
Ja Alnwick nie dotykam to sie tak szybko nie sypie. Nadrabia ten mankament iloscią kwiatów i idelanym pionowym pokrojem
Madzenka 23:00, 15 sie 2016

MirellaB napisał(a)
Madżenko tyle róż i wszystkie nazwy pamiętasz

Zawilce coraz bardziej mi się podobają.
W jakim zestawieniu roślin dobrze jest je posadzić?

Mirello jeśli nie pamietam nazwy to sprawdzam etykiety lub tabliczki. Każdą róże mam opisaną. Ale przynam sie, ze juz po tym codziennym oglądaniu wszytskie pamiętam Zwłaszcza gdy kiwtną to sie im przyglądam i odnotowuje róznice

Zawilce sadze głownie z trawami/ miskantami. Mam je też w towarzystwie róz ale jakos szczególnie dobrze nie sa tam wyekspońowane
One potrzebuja sporo wilgoci, gdy maja sucho zamieraja mi.
Madzenka 23:05, 15 sie 2016

Marta napisał(a)
Piękne róże i jak równiutko przystrzyżone kwadraty z bukszpanu. Cały ogród jak zwykle perfekcyjny, po prostu cudny☺ Jak przystało na malinową ciocię- zdjęcia z wakacji fajowe ☺ Róże sadzisz wg wzrostu, a jak z odległościami między nimi? Zachowujesz zalecane, czy nieco gęściej sadzisz? Te Twoje połączenia róż są genialne.

Dziekuje Marto!
Absolutnie nic sobie nie robie z zalecanych odległosci pomiędzy rozami.... Lubie gdy roze przenikaja sie wzajemnie, nie lubie ogladac samych krzakow z mała iloscia kwiatow. A młode roze maja to do siebie, ze maja duzo łodyg a mało kwiatów. Z tego powodu róze cierpią na plamistośc. Ale z tego co czytam w ogrdach, w ktorych sadzone są róze przepisowo, tez panuje zaraza...
Nie wiem co ile sadze, bo ja chyba nigdy nie sadizłam róz na pustych tabatach...ciagle dosadzam jedne obok drugich. Nieraz wbić juz łopaty nie moge, bo wszędzie coś rosnie
A co dwa tygodnie wystawiam 6 workow bioodpadów... Aby ten busz okiełznać ciągle latam z sekatorem...
Marta 23:25, 15 sie 2016

Madzenka napisał(a)

Dziekuje Marto!
Absolutnie nic sobie nie robie z zalecanych odległosci pomiędzy rozami.... Lubie gdy roze przenikaja sie wzajemnie, nie lubie ogladac samych krzakow z mała iloscia kwiatow. A młode roze maja to do siebie, ze maja duzo łodyg a mało kwiatów. Z tego powodu róze cierpią na plamistośc. Ale z tego co czytam w ogrdach, w ktorych sadzone są róze przepisowo, tez panuje zaraza...
Nie wiem co ile sadze, bo ja chyba nigdy nie sadizłam róz na pustych tabatach...ciagle dosadzam jedne obok drugich. Nieraz wbić juz łopaty nie moge, bo wszędzie coś rosnie
A co dwa tygodnie wystawiam 6 workow bioodpadów... Aby ten busz okiełznać ciągle latam z sekatorem...

Niezłą ilość bio produkujesz. Masz rację, u mnie sadzone przepisowo też plamistość mają. Twoja Comte de Chambord piękne ciemne ma liście, moja ma jasne,ale może to tak na zdjęciu wyszło?
Madzenka 07:04, 16 sie 2016

Comte ma u mnie ciemne liście. Wiosna ja mocno przytnę tak jak Mała Mi
Marta 07:57, 16 sie 2016

Madzenka napisał(a)
Comte ma u mnie ciemne liście. Wiosna ja mocno przytnę tak jak Mała Mi

Chyba swoją też bardziej przytnę, żeby się wzmocniła, bo niektóre pędy położyły się
Filemon24 08:16, 16 sie 2016

alnwick piękna bardzo mi sie podoba pewnie sobie zafunduje kilka sztuk
ren133 09:04, 16 sie 2016

Madzenka napisał(a)
Dumna jestem z mojego M - dzisiaj wykonał na trawniczku kanciki.
Madziu wielkie dzieki za zdradzenie tajemnicy Ani Kulki podkaszarka przetestowana, spodobała sie ta zabawa mojemu M.
NIe patrzymy na chory trawnik....

Rzeczone kanciki

To rozwiązanie bardzo mi się podoba
_Martini_ 09:10, 16 sie 2016

Madzenka napisał(a)
Burgundy kwitnie niestrudzenie, aczkowlike jej kolor juz mnie tak nie zachwyca

A mnie nawet bardzo! Swoją drogą, to ciekawe jak ewoluuje mój gust ogrodniczy.

Madzenka, trzymam za słowo i czekam na Spirit. I może jeszcze soul? Czemu ona wyszla na zdjęciu czerwona?
Margarete 09:59, 16 sie 2016

Cudne obrazki ze swoimi różai znów nam pokazałaś Mandżen
U mnie drugie kwitnienie dopiero sie rozkreca, że o braku jeszcze kitek na rozplenicach i kwiatów na zawilach nie wspomne...ta róznica 3 -2 tygodni pomiędzy naszymi regionami jest nadal widoczna, u was wszystko dzieje sie wcześniej...taki mamy klimat

Mam 2 pytania :
1/ z czym masz posadzona Arpirin rose ? ja swoja mam w pojemniku na tarasie ale jesienią chciałabym ja wysadzic do gruntu, mysle intensywnie nad towarzystwem dla niej. Ile miejsca ma u ciebie do duspozycji ta róża ?

2/ moją Ascot musze przesadzic bo "zeżarła " ją hortensja Anabell i bidulka nawet nie ma szans na powtórzenie kwitnienia. Kiedy to zrobic najlepiej ? wiem że teraz jesienia to na pewno ale z liścmi czy jak juz sie ochłodzi i róże generalnie zaczną zrzucac liście...w okresie że tak powiem "konieczności kopczykowania" dopiero czy juz dzis mogę to robić bez szkody dla niej...? Ty wielokrotnie zmieniasz miejsca swoim rózom wiec masz wieksze doświadcznie niz ja ...