Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

kamila66 09:38, 31 sty 2017

Madzenka napisał(a)

Kamila NIGDY NIE przycinam magnoli. Zdarzyło mi sie obciąć jakąs gałąź , ktora przeszkadzała i np opierała sie na bukszpanach, ale z zasady magnolie nie cierpią przycinania
Sukces w uprawie magnoli to dbanie o wilgotne podłoze, nawozenie 3 x w sezonie i pilnowanie aby je choróbska nie zniszczyły. Od lat na moich dwóch magnoliach mam albo bakteryjną plamistość (Susan) albo przędziorki (Soulangina)
Pozostałych dwoch nic nie rusza. Nie przeszkadzały im równiez silne wiatry, ktore je nękały pierwsze lata po posadzeniu
Korzenie magnoli warto przykryć korą, której wystawę na zimę warto zwiekszyć. Moje magnolie maja już 5-6 lat i nie wymagają szczególnej troski

Weszłam wczoraj na wątek tematyczny dotyczący magnolii. I to raczej duże drzewa wyglądające jak wielkie krzaki. Takiego czegoś bym nie chciała. Co roku w naszej gminie odbywają się targi ogrodnicze. Co roku widzę tam starszego pana z magnoliami, zawsze podobają mi się żółte odmiany, bywa że ma takie dwumetrowe rozgałęzione tylko u góry. Może gdybym taką wybrała nie rosłaby jak krzak. Chciałabym aby miała pokrój jak ta która, rośnie na rabacie z różami wzdłuż twojego podjazdu.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
AniMa 14:20, 31 sty 2017

Marzenko jaka masz odmianę brzozy obok ścianki wodnej? Jaj pokrój wynika z formowania- cięcia czy właśnie z rodzaju odmiany???
Bardzo mi się ona podoba
agata19762 14:51, 31 sty 2017

Marzenko u mnie zima trzyma...wieje strasznie.
Ogród czeka.
Zdrówka dla rodzinki życzę.
Moja Babcia zmarła jak miałam 2 lata.
A mojego eMa ma 94 lata i ma się całkiem dobrze.

Ciemierniki cudowne. u nas nie było nigdzie .
Pozdrawiam
Sebek 16:01, 31 sty 2017

Madzenka napisał(a)

Buuu nie uda Ci się nic poprzekładać?

Mnie tym razem też nie będzie, raczej
oliwka 18:09, 31 sty 2017

Madzenka napisał(a)
Zima zdecydowanie w odwrocie. Na tyle czuje odwilż, ze wrociłam do domu w półbutach z biura, nie poczułam zimna w nogi na tyle, ze zapomniałam o kozakach

Moi drodzy skoro wiosna czas pomysleć o spotkaniu na Gardeni
Dla przypomnienia wątek tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7400-gardenia-2017

Marzenka gdzie ty mieszkasz ze u ciebie zima w odwrocie??? Wroclaw znowu zasypany sniegiem
pozdrawiam snieznie;
Madzenka 20:11, 31 sty 2017

Oliwka dzisiaj zima pełną gębą

Nawigatorka i Sebek Gardenia bez Was to jak nie Gardenia....

Agatko pisząc babcia mam na mysli mamę , która ma 82 lata i już od ponad 22 lat prawnuki....od tego momentu jest babcią

Anima te brzozy to doorenbos odmiana Long Trunk, ma taki pokrój ale powinna dorosnąć do 5 M. Rosnie jednak wolno na wysokość co jest zarówno wadą jak i zaletą
Madzenka 20:17, 31 sty 2017

kamila66 napisał(a)

Weszłam wczoraj na wątek tematyczny dotyczący magnolii. I to raczej duże drzewa wyglądające jak wielkie krzaki. Takiego czegoś bym nie chciała. Co roku w naszej gminie odbywają się targi ogrodnicze. Co roku widzę tam starszego pana z magnoliami, zawsze podobają mi się żółte odmiany, bywa że ma takie dwumetrowe rozgałęzione tylko u góry. Może gdybym taką wybrała nie rosłaby jak krzak. Chciałabym aby miała pokrój jak ta która, rośnie na rabacie z różami wzdłuż twojego podjazdu.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

Z żółtymi bym raczej nie ryzykowała, bo to raczej wikie drzewa będa. Mam taka jedna i czekam az mi zasłoni znak drogowy w rogu działki
Z małych na pewno jest gwieździsta biała to raczej krzak max do 3 M. U mnie po 5 latach ma moze 110 cm
Polecam tez Susan, Betty lub Nigre to tez krzaki lub małe drzewka a nie wielkie dzrewa tez dorastają do ok 3-4 M . Moja na froncie to własnie Suzan, kupiłam ja taką uformowana w drzewko na pniu.

Mam tez wielopniową magnolie ale kupiłam bez etykiety. Albo to jest Alexandrina albo Soulangina, ale moze urosnac kiedys z niej duże drzewo. Rosnie w mojej glinie dosyć wolno. Miałm kiedys podobna i w takim samym czasie była drzewem o wysokości 5 M.
nawigatorka 21:06, 31 sty 2017

Poogladamy Was na zdjęciach tyle nam zostaje.
kamila66 21:12, 31 sty 2017

Madzenka napisał(a)

Z żółtymi bym raczej nie ryzykowała, bo to raczej wikie drzewa będa. Mam taka jedna i czekam az mi zasłoni znak drogowy w rogu działki
Z małych na pewno jest gwieździsta biała to raczej krzak max do 3 M. U mnie po 5 latach ma moze 110 cm
Polecam tez Susan, Betty lub Nigre to tez krzaki lub małe drzewka a nie wielkie dzrewa tez dorastają do ok 3-4 M . Moja na froncie to własnie Suzan, kupiłam ja taką uformowana w drzewko na pniu.

Mam tez wielopniową magnolie ale kupiłam bez etykiety. Albo to jest Alexandrina albo Soulangina, ale moze urosnac kiedys z niej duże drzewo. Rosnie w mojej glinie dosyć wolno. Miałm kiedys podobna i w takim samym czasie była drzewem o wysokości 5 M.

Marzenko moi rodzice mają żółtą na RODOS faktycznie jest już bardzo duża, a mama kupiła ja w biedronce więc nie była wyższa niż 50 cm.
Kwitnie dwa razy w roku i ma naprawdę piękne kwiaty.
Jeśli Twoja była formowana na pień to może to jest ten sekret, który mnie w niej urzeka
Niskie odmiany zapisałam jeśli spotkam podobną kupię

Na tą gwieździstą nie mam miejsca, ma ją moja sąsiadka w zasięgu mojego wzroku, jest piękna i w tamtym roku wyjątkowo długo kwitła
AniMa 22:01, 31 sty 2017

Dziękuję Marzenko-takiej wlasnie potrzebuję...a raczej takich x5