Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 19:49, 11 lut 2015

butterfly napisał(a)
A ja cie poproszę o przepis na rózankę (tak, tak, melduje się kolejna zarazona... )
tak na serio - jak ja rozplanowujesz?
Oczywiście wiem, że większe róże z tyłu, mniejsze na przód, luki wypełnic bylinami.
Ale jak sensownie rozplanowac kolory? Przeplatasz fiolet-róż, nie sadzisz podobnych klolorów obok siebie, czy wręcz przeciwnie?
No jak tam wkomponowac zimozielone? Bo byc muszą

PS. Na liście mam spisanych ok. 50 róznych róż... jak wybrać te NAJ.... serce boli...

Problem poelga na tym, ze sama sie nad tym głowie.... Najpiew posadziłam bladowróżowe róze a ubiegły rok to było dosadzanie ciemnej purry i inrensywnego rózu w stylu Princess Ann lub Claire Marshal, Old Port. Sama jestem ciekawa efektu finalnego, mam nadzieje, źe to polaczenie kolorów jest tak naturalne, ze trudno popsuć.... Staralam sie sadzić roze cieniując kolory, od najciemniejszego do najaśniejszego lub odwrotnie..... Ale wszystko wyjdzie w praniu, czy kolory w necie beda odpowiadaly tym w realu, czy odpowiednio dobralam wysokosc i pokrój krzakow? Czy będzie harmonijnie i ładnie? Czy bedzie jeden wielki misz masz i przesadzanie jesienią? Czas pokaze

Potem dosadzilam trawki, ktore wzomcnię ilosciowo wiosna. Trawy maja zaslonić brzydkie "nózki " roz i starzenie sie ich z czasem: rozplenice, stipa, kostrzewa sina. Na tyly posadzilam purpurowe buki i chyba przesadze jako ciemne tło czekoladową pluskiwcę. Na tylach też posadzilam lasek miskantow gracillimus i morning light.
Zamowiłam też może czosnków glowkowatych (200 szt), na brzegu mam lawendę i szałwię deep purple a do calosci wiosna dosadze przetaczniki miniaturowe.

Jesli będzie jeden wielki misz masz, bede miala co robić jesienią a może się uda i będzie mi sie podobać?
Lubię to marzenie o planowanym wfekcie i nie lubie rozczarowania po
Madzenka 19:51, 11 lut 2015

jazzy napisał(a)

Chętnie bym zaczeła, ale póki co nie planuje zakupów jako że sadzić nie mam gdzie Jak się u mnie rozwiąże kwestia infrastruktury to polece na skrzydłach A jakże!
edit: a właśnie! I jak zakupy na giełdzie?

Jazzy ja tez nie kupuję do ogrodu, wyłacznie doniczki z wiosną: ciemierniki, krokusy, narcyzy, szafirki i hiacynty
Madzenka 19:52, 11 lut 2015

Kindzia napisał(a)
A tu różano... Ciekawe jak tam moje golasowe austinki...Ty chyba też golasy sadziłaś? Zima przyjazna była, chyba się nam przyjęły???

Kindzia moje golasy w styczniu zaczęły wypuszczać listki... Niech sie znów ociepli to w marcu będzie cięcie
Madzenka 19:54, 11 lut 2015

Kasik napisał(a)
Marzenko - piszę w związku z wiosną
Dziś w drodze do Szczecina maż z córką widzieli kilkanaście kluczy gęsi. A wieczorem na tarasie sama je słyszałam jak przelatywały nad nami.

Nie może być inaczej- idzie dobry czas.

Kasik na sobotę zapowiadają piekną pogodę zatem zaczynam wiosenne cięcie uwielbiam klucze gesi, to taki cudowny zwiastun wiosny gdy pracuję w ogrodzie
Ewik 19:56, 11 lut 2015

To tak u mnie , mam nadziej , ze zbytnio im to nie zaszkodzi. Co do Twojej rózanki strasznie jestem ciekawa efektu , zapowiada sie super .
Madzenka 19:57, 11 lut 2015

nicol21 napisał(a)

Kochana a co Ty tak rzadko u nas bywasz? Czyżby jakieś duże zmiany.

Bywać to bywam dość często. Pozachwycam się tym co u Ciebie,ale tak po cichu bo sobie myślę - no nie mogę co 2gi dzień chwalić bo nam się Marzenka w piórka ubierze... więć tylko od czasu do czasu się ujawniam!

Teraz pomału wiosna nadchodzi więc i aktywność będzie się zwiększać

Muszę looknąć do Twoich porad, albo odszukać porad Danusi co do wiosennego cięcia lawendy. Czy toto ciachnąć dość nisko, trochę nad rozłogami, czy może dość wysoko. Muszę się dokształcć zanim wybiegnę z nożycami do ogródka.

Nicole byl artykuł Danusi nt ciecia lawendy, równiez na facebooku była fotorelacja.
Ja zrobie fotorelację z cięcia ale jeszcze nie czas na kawende, będę ja ciąć z rózami gdy zakwitna forsycje . Ciąć nalezy na pólkole dosyc nisko na 10-15 cm
Cieszę sie, ze jestes
Madzenka 19:58, 11 lut 2015

Ewik napisał(a)
To tak u mnie , mam nadziej , ze zbytnio im to nie zaszkodzi. Co do Twojej rózanki strasznie jestem ciekawa efektu , zapowiada sie super .

Ewik uwierz , że mńie skreca z ciekawości
Madzenka 20:00, 11 lut 2015

Mysza napisał(a)
Planujesz wyjście w ogródJak fajnie.
Ja zaraziłam się chyba tym wysiewaniem i może jednak zacznę od werbeny.
Piękna jest.

Ja jestem ciekawa czy moja werbena w ogrodzie przezyje w ogrodzie w gruncie. Kilka sztuk w dnicy przechowuję w ogrodzie zimowym... Już dawno wystartowaly.....

Wysiewanie to wyższy poziom ogrodniczkowania... Jeszcze do niego nie dorosłam. Rok temu porażka na wszystkich frontach
Madzenka 20:02, 11 lut 2015

lojalna_ napisał(a)
Ooo doczekałas sie swojego sniegu i jak ? U nas juz tak mokro i brxydko ze przydałyby sie skrzydła bo buty mi sie kolejne rozklejaja .....

Niestety w ciagu tygodnia trudno u mnie z okresleniem jaka panuje aura.... Wczesnie wychodzę, pózno wracam i tylko temepratura w samochodzie wskazuje czy wiosna nadchodzi wczorajsza noc była na porządnym plusie, zatem wiosna idzie trperaz sie już zaczął okres, że żyję od weekendu do weekendu
butterfly 20:05, 11 lut 2015

Marzenko, dziekuję za odpowiedź.

zastosuje sie do twoich rad i zobaczymy co mi wyjdzie.
Już mnie korci żeby zamawiac róże ale rabata nie przygotowana... muszę wytrzymac do jesieni....

Też jestem ciekawa tej twojej różanki.

Ojjjj, jak ja bym już pogrzebała w ziemi !!!!!