Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 23:32, 28 sie 2015

Enya73 napisał(a)

Ja w tym roku niestety mimo wcześniejszych oprysków Mospilanem też mam problem szpecieli- pordzewiaczy na grabach. Zaatakowały mój łuk grabowy, który stał się całkiem brunatny.
Czytałam w magazynie Szkółkarstwo, że należy je zwalczać mieszaniną preparatów Mar­shal 250 CS (0,1%) i Talstar 100 EC (0,05%), co najmniej dwukrotnie, w odstępach 7–10-dniowych . Ten pierwszy jest chyba niedostępny . Ktoś stosował? Macie jakieś doświadczenia w tym względzie?

Pryskanie jest konieczne, aby zapobiec inwazji tych gatunków szpecieli w następnym roku. Jednak najlepszym terminem przeprowadzenia zabiegu ochronnego jest okres opuszczania przez samice miejsc zimowania, co zbiega się z pękaniem pąków.Tylko czym pryskać teraz? Tym samym? Ktoś coś podpowie?

Marzenka współczuje prac polowych tuż za płotem i oprysków ciężką chemią. Wiele osób ma podobny problem, bo ich działki są usytuowane na granicy upraw.
Moja znajoma ma 2 razy w roku ogromny kombajn tuż za płotem, po którego wizycie jej ogród wygląda jakby przeszła burza śnieżna, pełno jakiegoś dziadostwa wyrzucanego z tej maszyny wprost do jej ogrodu . Masakra. Ogród młody, tuje jeszcze niczego nie zasłaniają. Nic tylko wykupić kawałek pola, ale się nie da, bo rolnik korzysta z unijnych pieniędzy i sprzedać nie może, choćby chciał. E

Pozdrawiam

Wlaczę ze szpecielami drugi sezon, jak widac nieskutecznie. Dzieki o info o środkach, zobacze czy uda mi sie je kupić?

Ah te pola za płotem... Tak sie cieszyłam gdy kupowałam działke z takiego sąsiedztwa..
Madzenka 23:52, 28 sie 2015

Przepraszam, że tak wybiórczo odpowiadam, ale czasu brak.
Macham zatem jeszcze raz zbiorowo i lecę do Was na kominki
polinka 06:59, 29 sie 2015

Madzenka napisał(a)

Oj tam oj tam, raz w sezonie wykonują mi gratisowe nawozenie salonu.... Tylko jak prysną roundapem kiedys to sie nie wypłacą za zniszczenie żywopłotu grabowego. Musze sie M zapytac czy mozna rosliny w ogrodzie ubezpieczyć....

Można! Dostałam taką ofertę przy okazji ubezpieczenia domu
MirellaB 08:25, 29 sie 2015

Madzenka napisał(a)

U mnie przez pierwsze dwa sezony była stercząca, w trzecim jest tak wielka, że sie rozkłada na boki, dwukrotnie juz ją ciełam w tym roku, w przyszlym ostro ja przytnę wiosna. Najładniejsza stercząca i duza była w drugim sezonie

Dziękuję Ci Madżenko za informację
czytałam, że jest problem z jej zimowaniem, ale chyba u Ciebie tak nie jest skoro rośnie kilka sezonów?
Madzenka 09:05, 29 sie 2015

Mirella na nieszczęście dla oceny były bardzo łagodne zimy...
Madzenka 09:05, 29 sie 2015

polinka napisał(a)

Można! Dostałam taką ofertę przy okazji ubezpieczenia domu

O to M sie juz nie wykręci
Rench 10:50, 29 sie 2015

O mamciu ponad 200 postów zaległości,nie dam rady przeczytać Ale fotki śliczne jak zawsze.
Mój Red leonardo jeszcze ni kwitł drugi raz, jest póki co mniej wigorny niż różowy.
Teraz kiedy się lekko ochłodziło i może ruszy konkretnie.

Odnośnie kulkowania to chyba tylko Tuscany zakulkuję,reszta do cięcia,za dużo miejsca to zajmuje.
Gardenarium 11:54, 29 sie 2015

Zdecydowanie za mało jesteś u mnie na kominkach. Ja też uwielbiam Twój ogród i kiedyś skopiuję.

Instagram Ogrodowiska
Madzenka 12:23, 29 sie 2015

Gardenarium napisał(a)
Zdecydowanie za mało jesteś u mnie na kominkach. Ja też uwielbiam Twój ogród i kiedyś skopiuję.

Mam nadzieję, ze kiedys mi zaprojektujesz nowy ogród
Madzenka 12:26, 29 sie 2015

Rench napisał(a)
O mamciu ponad 200 postów zaległości,nie dam rady przeczytać Ale fotki śliczne jak zawsze.
Mój Red leonardo jeszcze ni kwitł drugi raz, jest póki co mniej wigorny niż różowy.
Teraz kiedy się lekko ochłodziło i może ruszy konkretnie.

Odnośnie kulkowania to chyba tylko Tuscany zakulkuję,reszta do cięcia,za dużo miejsca to zajmuje.

Wrociłaś!!! To pokazuj szybkos swoje królewny.
Moj Leonardo nieprzerwanej taraz kwitnie, kocham go ! A obok konkuruje z nim Ascot, jest cuuuuudowna. Munstead Wood zrobiła sobie chwile przerwy i pozowliła innym przez moment zawładnąć moim sercem.
Ale nawet nie wiesz z jakim biciem serca czekam na Royal Jubilee - to chyba jakas choroba.... Różyca....