Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 12:42, 29 sie 2015

Przeklejam post napisany u Polinki
. Ja na razie amazonkami jestem rozczarowana... One jednka tak jak frosted curls potrzebuja wody. Zrobiłam eksperyment. Mam FC w donicach, te ktore są stale mokre FC urosły szybko i maja piekny kolor , a w tych których woda szybko wysycha sa brzydkie, brązowe i niemal nie rosna. Wg mnie tak samo z amazonkami. Na przekór kupiłam sobie dzisiaj dwa piekne FC w Castoramie, cena była barbarzyńska ale jesnią ida do donic bo bukszpany wylądują pod grabami w podjezdzie
lojalna_ 14:59, 29 sie 2015

Sadz te zawilce ja juz zasadzilam )) zostalo mi troche traw ale latam nie wiem gdzie je wsadzic )
bleebla 18:10, 29 sie 2015

Madzenka napisał(a)

Zatem trąbimy!!!! Uwaga uwaga spotykamy sie pod iglicą. Głosujemy czy w sobotę czy w niedziele. Wg mnie w sobote z samego rana będzie mozna cos kupic ... Ale czy ja zdąze wrocić do Wrocławia??

Znając siebie i tak będę w sobotę i w niedziele. Przemyśl dobrze na którą zdążysz, bo Ciebie zabraknąć nie może
Madzenka 21:48, 29 sie 2015

bleebla napisał(a)

Znając siebie i tak będę w sobotę i w niedziele. Przemyśl dobrze na którą zdążysz, bo Ciebie zabraknąć nie może

Będę na bank, najwyżej wrócę w nocy w piątek ale rano w sobotę się zamelduję, przecież do 10 wykopią nam trawki!
Madzenka 21:49, 29 sie 2015

lojalna_ napisał(a)
Sadz te zawilce ja juz zasadzilam )) zostalo mi troche traw ale latam nie wiem gdzie je wsadzic )

Posadziłam, ale miskanty nie wiem gdzie upachać...
Madzenka 22:05, 29 sie 2015

Danusia przypomniała o dobrej tradycji raportowania wykonanych prac. Zatem składam meldunek:
1. Rano postanowiłam dokonać zakupów kwietnych, planuje w bieli i srebrze... wróciłam z niczym.. znaczy się tylko z cebulowymi i trawami FC
2. Zakupiłam miotacz ognia czyli się palnik
3. Wypaliłam wszyściuteńkie chwasty w podjeździe. Obiecałam sobie nie używać Roundapu. Pól dnia nad tym spędziłam, schylona...Dobrze, ze wczoraj kręgosłup naciągałam na jodze... bo bym się chyba nie podniosła. Ale podjazd czyściuteńki, eh!
4. M przyciął graby na tyłach.... Postanowiłam zrezygnować ze stożków, miał przyciąć w kwadraty bo zapuszczałam włosy grabom całe lato. Teraz mam stożko-kwadraty.... nie pokaże ich przez rok...
5. Przesadziłam rododendrona i bonzaja dla ubogich pod brzozą. Zrobiłam początek rewolucji na rabacie . reszta rewolucji gdy miną upały
6. Wycięłam wszystkie świecznice bo je zaatakował jakiś grzyb lub je przypaliło. Za tydzień lub dwa przesadzę je na różanke.
7. Przesadizłam jednego miskanta ML (wielki jest, ciekawe czy przeżyje...) i posadziłam 3 zawilce japońskie Margarete
8. Przycięłam brzozy bo mi zasłaniały rabaty
9. Wyrzuciłam kilka carex morrowi , które uschły w podjeździe (zapomniałam ze tam nie mam nawadniania...). Dwa kwadraty będą bez carexów, a w dwóch zrobiłam porządek
10. Wyciągnęłam bukszpany z wielkiej donicy grafitowej i podsadziłam dziurawe kwadraty w podjeździe .
11. Posadziłam do donicy zakupiony dzisiaj Carex Frosted Curls - beda przez całą zimę mi powiewać przed wejściem
12. Na koniec wszystko podlałam co przesadzałam
13. Gdy nadszedł zmierzch opryskałam wszystkie graby i bukszpany Ortusem na szpeciele i przędziorki....

zatem zdjec nie bedzie bo mnie noc zastała... Na zdjecia zapraszam jutro

Gdzies tam w międzyczasie roszady w donicach z pelargoniami porobiłam...
Madzenka 22:06, 29 sie 2015

Palnik- pogromca chwastów w podjeżdzie
Madzenka 22:10, 29 sie 2015

Wczorajsze róże
- zakwitła róża Minerva vel Monic Kolor zachwycający

Red Leonardo szaleje za to różowy zwykły dzisiaj mnie kolcami zaatakował i przeorał pół nogi. Chyba zazdrosny jest o swego malinowego kuzyna...

Ascot próbuje rywalizować z Leosiem ale coś słabiutko, oj słabiutkie te drugie tłoczenie...

Juzi Tradescant - jakaś buraczkowa się zrobiła...
Madzenka 22:11, 29 sie 2015

O zachodzie jedną fotkę robiłam...

nawigatorka 22:17, 29 sie 2015

I ja z ortusem mam zamiar działać - mam nadzieje ze juteo siue uda bo zmierzch zapada nieprzyzwoicie szybko. I widzę że podobnenplany donicowe mamy - tez trawę zimozielona planuje.pozdrawiam i fotek oczekuje z niecierpliwością