Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

lojalna_ 16:15, 17 wrz 2015

Kuba napisał(a)
To Wy z Kasią z jednej wsi? Ja bym codziennie przybiegała cukier pożyczyć żeby się napatrzeć

I ja tez )
Madzenka 17:45, 17 wrz 2015

My z jednej wsi SOM
Czytam Was na kom , pisać tak nie cierpię. Lecę na kominki
Madzenka 07:10, 18 wrz 2015

Kochani na wszystkie pytania odpowiem wieczorem. Nie wyrabiam...
kasia_w 12:37, 18 wrz 2015

Ha ha . Po cukier to mam ciut za daleko To wielka wieś. Ale może gdybym tak w środku nocy/ nad ranem potrzebowała to bym podleciała
kasia_w 12:39, 18 wrz 2015

Marzenko mam głupie pytanie.
Czy jak w październiku kupię róże z gołym korzeniem, to mogę je tak normalnie posadzić. Nie zmarzną mi ?

Jak bardzo dobrze pójdzie, to będę mogła wykroić na jesień jeszcze miejsce na mini różankę. A jak pójdzie tylko dobrze, to na wiosnę
Madzenka 21:40, 18 wrz 2015

kasia_w napisał(a)
Marzenko mam głupie pytanie.
Czy jak w październiku kupię róże z gołym korzeniem, to mogę je tak normalnie posadzić. Nie zmarzną mi ?

Jak bardzo dobrze pójdzie, to będę mogła wykroić na jesień jeszcze miejsce na mini różankę. A jak pójdzie tylko dobrze, to na wiosnę

Róże z gołym korzeniem własnie dopiero po 15.10 mozna sadzic. Od razu trzeba je okopczykować a wczesniej namoczyć na 24 godziny i dobrze podlać

Ps. Po cukier i słodzik mozesz zawsze wpadać

Świnka chora.... Jutro musi dostac zatrzyk, kręgosłup ma chory..
Madzenka 21:41, 18 wrz 2015

Malgosik napisał(a)
ja jeszcze dodam, że w najcieplejszych rejonach te hortensje nie przemarzają, ale tylko w ciepłych, zacisznych zaułkach, gdzie ściany oddają ciepło
tak u nas obserwuję
tam gdzie wiatr wieje to i odczuwalny mróz jest większy - nie będzie kwitnienia
mam 3 sztuki, 2 kwitną, a trzecia, pierwsza w rzędzie, na którą wiatr wpada, nie kwitnie w tym roku

Stare hortensje, dobrze ukorzenione rzadko przemarzają we Wroclawiu
Madzenka 21:42, 18 wrz 2015

Gardenarium napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Gatunki hortensji poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

Na szczęscie ostatnie trzy zimy były łaskawe i moje hortensje ogrodowe rosna bez okrywania i kwitna jak szalone
Madzenka 21:48, 18 wrz 2015

Monika76 napisał(a)
Madżenko podpowiedz mi co mam zrobić z moimi hortensjami ogrodowymi aby kwitły tak jak u Ciebie a nie miały masę liści i zero kwiata. Czy je jakoś osłaniasz? Podpowiedz proszę.

Moniko chyba podstawa sukcesu jest zakup odpowiednich gatunkow hortensji ogrodowych. Kupuj Przede wszystkim hirtensje z serii everbloom i endless summer. Te kwitna nie tylko na starych pędac, ale co wazne na tegorocznych. Zatem nawet po mrożnych zimach jest szansa na obfite kwitnienie.

Jesli zapowiadaja ostre zimy zwiazuję łyse pedy hortensji, kopczykuje torfem kwaśnym, liscmi a następni daje agrowłókninę i na to maty z traw. Ale najgorsze dla hortensji wg moich obserwacji sa przymrozki wiosnne, gdy paczki zaczynaja sie rozwijać i zetnie je przymrozek. Zimy lepiej znaszą gdyż są uśpione. Zatem hortensje nalezy pozno odkrywać wiosna i w razie zapowiedzi mrozów wiosna nalezy je okryć.

Ale na szczęscie przez trzy ostanie zimy u mnie poradziły sobie bez okrywania, tylko w maju i kwietnu przy silnych mrozach. (od -5 ) okrywałam je na noc.
Madzenka 21:50, 18 wrz 2015

Lojalna, Ensata, Milką, Margo widze, ze lawenda odbija. Jeszcze raz opryskam ja na grzyba i zobaczymy jak sobie poradzi?