Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu » Edycja postu

Typografia ogrodu

nawigatorka 08:29, 13 wrz 2015

tusiawka napisał(a)

Zobaczymy wiosną jaka będzie różnica w kwiatach. Gladiatory z marketu mam pierwszy raz ale te niższe odmiany miałam już w tym roku i nie było różnicy w wielkości kwiatów.

Chetnie poczytam o obserwacjach i roznicach.bo ja nie ukrywam ze z oszczednosci cebul szukam w marketach.
nawigatorka 08:32, 13 wrz 2015

inag napisał(a)
Ale piękny dołek
Wiesz, może się mylę ale ja bym coś jednak pokombinowała z tym odwodnieniem... Może jakiś drenaż tak w razie czego? Studzienka? Przy wielkich opadach, które nierzadko się zdarzają (oczywiście nie w tym roku) wg mnie tam w środku będzie bajoro. Szkoda by było, żebyś się denerwowała w przyszłości..

Nad ewentualnym drenazem myslimy ale nie wydaje mi sie by bylo tak zle.pozdrawiam
nawigatorka 08:33, 13 wrz 2015

polinka napisał(a)
Asia czy Ty może sadziłaś w swich kostkach bukszpanowych jakieś cebulowe?

Ale pytasz o te pelne kostki wypelnione bukszpanem? Jesli tak to tak nic nie sadzila i chyba nie ma szans by cos w takiej gestwinie wyroslo.
polinka 08:37, 13 wrz 2015

nawigatorka napisał(a)

Ale pytasz o te pelne kostki wypelnione bukszpanem? Jesli tak to tak nic nie sadzila i chyba nie ma szans by cos w takiej gestwinie wyroslo.

Tak, tak niestety o te Łudziłam się, że może czosnek albo tulipan sobie poradzi...
nawigatorka 08:45, 13 wrz 2015

polinka napisał(a)

Tak, tak niestety o te Łudziłam się, że może czosnek albo tulipan sobie poradzi...

No nie wiem jak te kostki u Ciebie wygladaja ale u mnie to taka gestwina ze reki nie złożysz a co dopiero wykopac dolek do cebuli.
Rybka211_2006 18:14, 13 wrz 2015

Witam. Od jakiegoś czasu podglądam ogród i jestem pełna podziwu. Ja z moim walczę od niespełna roku ale jeszcze nie ma takich efektów. Mam pytanie odnośnie miejsca na ognisko. Czy masz już jakiś plan jak będzie to miejsce wyglądało docelowo? Planuje podobne ognisko w kwadracie i ciekawa jestem jak to będzie u was? Pozdrawiam
nawigatorka 20:36, 13 wrz 2015

Rybka211_2006 napisał(a)
Witam. Od jakiegoś czasu podglądam ogród i jestem pełna podziwu. Ja z moim walczę od niespełna roku ale jeszcze nie ma takich efektów. Mam pytanie odnośnie miejsca na ognisko. Czy masz już jakiś plan jak będzie to miejsce wyglądało docelowo? Planuje podobne ognisko w kwadracie i ciekawa jestem jak to będzie u was? Pozdrawiam

Witaj serdecznie ciesze sie ze zagladasz i jeszcze pierwszy post u mnie

Jesli chodzi o miejsce na ognisko to ma 4x4,5 metra,bedzie sie do niego wchodzilo po ok 3 stopniach z placu z altaną (jeszcze jej nie ma wiec nie zzukaj czasem) schody będą tam gdzie obecnie trawa miedzy rozchodnikami na ponizszym zdjeciu.

Wglebnik bedzie obmurowany murkami oporowymi.
Na prawym i lewym boku kwadratu murki beda wystawaly ok 50 cm (moze troche mniej) ponad poziom gruntu i na tych murkach beda zamontowane siedziska ławek. Przednia i tylna sciana beda nizsze-troche ponad obecny poziom ziemi i tam lawek nie bedzie.
Na srodku obmurowane palenisko takie spore planuje 1,5x1,5 metra. Podloga z plyt i kamieni. To chyba tyle

lojalna_ 07:48, 14 wrz 2015

Zrobcie sobie przynajmniej dwa razy na srodku spore ognisko wtedy mozna zaobserwowac jak zachowuje sie ogien podczas wiatru czy siedzenia nie sa za blisko a moze za daleko . Mysle, tez ze jakis splyw na wode zawsze sie przyda warto o nim pomyslec mimo, ze teraz woda nie stoi to lepiej sie zabezpieczyc jeszcze w trakcie prac

Pieknie bedzie juz to widze
lindsay80 18:28, 14 wrz 2015

Asia, jak Twoje grujeczniki teraz wyglądają?
Ja swojego po powrocie zastalam w bardzo kiepskiej formie - wszystkie listki mocno podeschnięte po obwodzie - nie prezentuje się to dobrze.
W sumie sucho w tym tygodniu nie było, czyżby te znaczne wahania temperatur tak na niego podziałały?
nawigatorka 19:37, 14 wrz 2015

lojalna_ napisał(a)
Zrobcie sobie przynajmniej dwa razy na srodku spore ognisko wtedy mozna zaobserwowac jak zachowuje sie ogien podczas wiatru czy siedzenia nie sa za blisko a moze za daleko . Mysle, tez ze jakis splyw na wode zawsze sie przyda warto o nim pomyslec mimo, ze teraz woda nie stoi to lepiej sie zabezpieczyc jeszcze w trakcie prac

Pieknie bedzie juz to widze

Ognisko pewnie zrobimy, choc już trochę badałam temat odlegości od paleniska w teorii i w praktyce to, że ogień będzie w głębi powinno też tyrochę zmniejszyc wpływ wiatru na niego.
Jesli chodzi o poziom wody to bez obaw - my raczej z tych nadgorliwych w takich kwestiach. dlatego też nasz dom stoi na takim wyniesieniu, by zrównac jego poziom z drogą.

mam nadzięję, że będzie pieknie