Witam. Od jakiegoś czasu podglądam ogród i jestem pełna podziwu. Ja z moim walczę od niespełna roku ale jeszcze nie ma takich efektów. Mam pytanie odnośnie miejsca na ognisko. Czy masz już jakiś plan jak będzie to miejsce wyglądało docelowo? Planuje podobne ognisko w kwadracie i ciekawa jestem jak to będzie u was? Pozdrawiam
Witaj serdecznie ciesze sie ze zagladasz i jeszcze pierwszy post u mnie
Jesli chodzi o miejsce na ognisko to ma 4x4,5 metra,bedzie sie do niego wchodzilo po ok 3 stopniach z placu z altaną (jeszcze jej nie ma wiec nie zzukaj czasem) schody będą tam gdzie obecnie trawa miedzy rozchodnikami na ponizszym zdjeciu.
Wglebnik bedzie obmurowany murkami oporowymi.
Na prawym i lewym boku kwadratu murki beda wystawaly ok 50 cm (moze troche mniej) ponad poziom gruntu i na tych murkach beda zamontowane siedziska ławek. Przednia i tylna sciana beda nizsze-troche ponad obecny poziom ziemi i tam lawek nie bedzie.
Na srodku obmurowane palenisko takie spore planuje 1,5x1,5 metra. Podloga z plyt i kamieni. To chyba tyle
Zrobcie sobie przynajmniej dwa razy na srodku spore ognisko wtedy mozna zaobserwowac jak zachowuje sie ogien podczas wiatru czy siedzenia nie sa za blisko a moze za daleko . Mysle, tez ze jakis splyw na wode zawsze sie przyda warto o nim pomyslec mimo, ze teraz woda nie stoi to lepiej sie zabezpieczyc jeszcze w trakcie prac
Asia, jak Twoje grujeczniki teraz wyglądają?
Ja swojego po powrocie zastalam w bardzo kiepskiej formie - wszystkie listki mocno podeschnięte po obwodzie - nie prezentuje się to dobrze.
W sumie sucho w tym tygodniu nie było, czyżby te znaczne wahania temperatur tak na niego podziałały?
Ognisko pewnie zrobimy, choc już trochę badałam temat odlegości od paleniska w teorii i w praktyce to, że ogień będzie w głębi powinno też tyrochę zmniejszyc wpływ wiatru na niego.
Jesli chodzi o poziom wody to bez obaw - my raczej z tych nadgorliwych w takich kwestiach. dlatego też nasz dom stoi na takim wyniesieniu, by zrównac jego poziom z drogą.