Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina » Edycja postu

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 23:26, 18 paź 2018

i nasz lokator

Tyle tamtego tygodnia, teraz już będzie na bieżąco, ale nie dzisiaj
sylwia_slomc... 23:27, 18 paź 2018

mira napisał(a)
Jestem fanką Twojego warzywnika - co tam masz pod słoikami

Mireczko teraz już nic nie ma, warzywnik prawie pusty, wiosną były pod nimi pomidorki
AniazUroczyska 00:27, 19 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale fajniePosieję sobie w lesie

Kilka ciekawostek na temat niecierpka

Ciekawostki
· Nazwa rodzajowa Impatiens – znaczy niecierpliwy, została nadana tej roślinie ze względu na charakterystyczną cechę owoców.
· W języku angielskim roślina nazywana jest hełmem policjanta ze względu na kształt rozdętej działki kielicha kwiatu.
· Owoce, kiedy są dojrzałe, pękają bardzo energicznie nawet przy najmniejszym dotknięciu czy powiewie wiatru i rozsiewają nasiona na znaczne odległości. Takie „wystrzeliwanie” nasion nazywamy – autochorią. Nasiona rozsiewane są też przez zwierzęta i wodę.
· Nasiona niecierpka są jadalne, mają przyjemny orzechowo – sezamowy smak. Są przysmakiem bażantów. Jadalne są również kwiaty i całe owoce.
· Pędy niecierpka są lekko toksyczne, powodują mdłości. Zawierają dużo szczawianów, podobnie jak szczaw, i są szkodliwe.
· Łodygi i liście roztarte w dłoniach mogą łagodzić poparzenia przez pokrzywy oraz mają działanie łagodzące przy potłuczeniach i ranach.
· Z nasion wytwarzano olej używany w lampach oliwnych.

waldek727 02:09, 19 paź 2018

Oswojony czy co?
Magleska 06:22, 19 paź 2018

drzewa porosły w tym sezonie niesamowicie .... spektakl kolorów cudowny
bardzo mi sie fajnie dzień zaczął po takiej ilości fotek
piękny masz ogród Sylwia
buziaki
jolanka 07:36, 19 paź 2018

Naprawdę prawdziwy spektakl ogrodowy Wcale nie widać tegorocznej suszy a bażancik widać bardzo zadomowiony
kasiek 07:58, 19 paź 2018

Normalnie myslałam ze wkleiłaś fotke z wycieczki - ale pięknie!
A fotki bażanta - pierwsza klasa!
koliber 08:04, 19 paź 2018

Myślę, że tak...

No to dobrze Dzięki
sylwia_slomc... 08:53, 19 paź 2018

AniazUroczyska napisał(a)

Kilka ciekawostek na temat niecierpka

Ciekawostki
· Nazwa rodzajowa Impatiens – znaczy niecierpliwy, została nadana tej roślinie ze względu na charakterystyczną cechę owoców.
· W języku angielskim roślina nazywana jest hełmem policjanta ze względu na kształt rozdętej działki kielicha kwiatu.
· Owoce, kiedy są dojrzałe, pękają bardzo energicznie nawet przy najmniejszym dotknięciu czy powiewie wiatru i rozsiewają nasiona na znaczne odległości. Takie „wystrzeliwanie” nasion nazywamy – autochorią. Nasiona rozsiewane są też przez zwierzęta i wodę.
· Nasiona niecierpka są jadalne, mają przyjemny orzechowo – sezamowy smak. Są przysmakiem bażantów. Jadalne są również kwiaty i całe owoce.
· Pędy niecierpka są lekko toksyczne, powodują mdłości. Zawierają dużo szczawianów, podobnie jak szczaw, i są szkodliwe.
· Łodygi i liście roztarte w dłoniach mogą łagodzić poparzenia przez pokrzywy oraz mają działanie łagodzące przy potłuczeniach i ranach.
· Z nasion wytwarzano olej używany w lampach oliwnych.

Bardzo ciekawe, dziękujęCzyli u mnie bażanty na samosiew nie pozwolą
sylwia_slomc... 08:55, 19 paź 2018

waldek727 napisał(a)

Oswojony czy co?

Prawie, paradują po ogrodzie w odległości kilkunastu metrów, a nocują nad naszymi głowamiTeraz już mi szkód większych nie robią w ogrodzie, ale początek naszej znajomości nie był radosny bo siadały na maleńkich krzaczkach i drzewkach i je łamały....