Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina » Edycja postu

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 01:31, 09 sty 2019

Coś w tym stylu tylko w wersji drewnianej i uproszczonej planuje na końcu brzeziniaka
https://pl.pinterest.com/pin/551972498062353610/
Katkak 05:55, 09 sty 2019

Będzie rewelacyjnie
makadamia 08:50, 09 sty 2019

Nadrobiłam! Uff, nie było łatwo
Powiem tylko, że mam u siebie tego samego kiścienia co i Ty i jednego pierisa (ale innego). Tylko u mnie w cieniu rosną i nawet nie próbują się przebarwiać.
Derenia bardzo zazdroszczę bo chciałabym - czy on potrzebuje bardzo słonecznie czy w półcieniu da radę?
abiko 08:56, 09 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Coś w tym stylu tylko w wersji drewnianej i uproszczonej planuje na końcu brzeziniaka
https://pl.pinterest.com/pin/551972498062353610/

Drewniane.. no zaciekawiłaś mnie
Pszczelarnia 09:45, 09 sty 2019

Ciekawe z tym wapnem. Wydaje mi się, że wapno ma właściwości robalobójcze na pewno (w stajniach i oborach) ale drzew nie maluje się w dużym stężeniem wapna? Ja jeszcze nigdy nie bieliłam, jak były młode okrywałam papierami ale to duży błąd, bo mam rany mrozowe też na starszych drzewach. W tym roku się poprawię. Lutowe słońce jest bardzo groźne dla drzewek.

sylwia_slomc... 13:52, 09 sty 2019

Katkak napisał(a)
Będzie rewelacyjnie

Też mi się wydaje, ze powinno być fajnie jak taka brama podzieli brzeziniak od lasu
sylwia_slomc... 13:55, 09 sty 2019

makadamia napisał(a)
Nadrobiłam! Uff, nie było łatwo
Powiem tylko, że mam u siebie tego samego kiścienia co i Ty i jednego pierisa (ale innego). Tylko u mnie w cieniu rosną i nawet nie próbują się przebarwiać.
Derenia bardzo zazdroszczę bo chciałabym - czy on potrzebuje bardzo słonecznie czy w półcieniu da radę?

Asiu u mnie derenie na pełnej patelni rosną na razie, więc nie mam porównania jak zachowają się w półcieniu czy cieniu. U Pszczółki chyba też na słonku są, trzeba by podpytać kogoś kto ma miedzy dużymi brzozami na przykład.
Tylko czy ktoś taki jest...bo to zestawienie ostatnie lata miało swój rozkwit na forum więc może być tak, że wszędzie brzozy jeszcze mało cienia dają...
sylwia_slomc... 13:56, 09 sty 2019

abiko napisał(a)

Drewniane.. no zaciekawiłaś mnie

Z oflisowych desek bym chciała, ale eM jak na razie nie miał czasu jechać do tartaku
sylwia_slomc... 14:00, 09 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Ciekawe z tym wapnem. Wydaje mi się, że wapno ma właściwości robalobójcze na pewno (w stajniach i oborach) ale drzew nie maluje się w dużym stężeniem wapna? Ja jeszcze nigdy nie bieliłam, jak były młode okrywałam papierami ale to duży błąd, bo mam rany mrozowe też na starszych drzewach. W tym roku się poprawię. Lutowe słońce jest bardzo groźne dla drzewek.

Ewo właśnie dużym stężeniem bielę( przynajmniej ja tak robię) mieszam wapno z wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i takim roztworem maluję dopiero. Jak zasycha jest taka dość dobra powłoka.....a może robię zbyt gęste i dlatego mi w sezonie jak drzewa rosną złuszcza się....hmmm.
sylwia_slomc... 14:25, 09 sty 2019

Ta pierwsza wiśnia po lewej zostanie tej wiosny mocno skrócona, docelowo tu zostaną brzozy