Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina » Edycja postu

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Pszczelarnia 13:40, 16 lis 2015

Świetne kompostowniki. Grabom od razu przytnij gałązki od góry.
Ty jesteś ogrodniczka sprinterka.

Fajnie.
sylwia_slomc... 17:29, 16 lis 2015

ewelaa74 napisał(a)
Cześć Ogrodniczko!
Czy Ty sadzisz czosnek jesienią? Podpowiedz mi co i jak, bo zielona jestem. A ten chiński to jakaś porażka... Coraz częściej wciskają to badziewie ;-( Może trzeba coś samemu w tym kierunku? Jak sądzisz?

Kompostownik - zawalisty!
A do wiatraka to podłączcie jakąś instalację oświetlającą ogród Będzie klimatycznie

Co do czosnku nie pomogę niestety bo pierwszy posadziłam w tym roku i to jeszcze nie spożywczy tylko dekoracyjny....chyba się tych kul nie je

Kompostownik mus było powiększyć bo jedna komora się "przelewała" już

Hmmmm iluminacja świetlna powiadasz, ale problemem jest to , że na dużej działce nie ma prądu i nie przewiduję go w najbliższych latach.......nawet nie wiem czy można ciągnąć prąd na działce rolnej???
sylwia_slomc... 17:33, 16 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Świetne kompostowniki. Grabom od razu przytnij gałązki od góry.
Ty jesteś ogrodniczka sprinterka.

Fajnie.

Kompostownik fajnie wyszedł......o wiele bardziej podoba mi się niż ten pierwszy
W sprawie grabów pytałam Danusię i powiedziała, że ciachać dopiero na wiosnę bo teraz późno posadzone i z gołym korzeniem nie gniewaj się, ale posłucham Szefowej. Niech się teraz przyjmą , a na wiosnę zrobię im podstrzyżyny
sylwia_slomc... 18:01, 16 lis 2015

Datury stoją nadal w wodzie , ale rosną jak szalone mimo , że nic do wody nie dałam......co ja z nimi do wiosny zrobię będę chyba musiała ciachać te liście

Posadziłam dzisiaj już chyba ostatnie z takich leśnych drzew w ogrodzie 6 buków , które mi tato przywiózł. I to już sadziłam po dwa w kupie......może się któryś nie przyjmie, a jak zaskoczą to będą tak rosły po dwa pnie obok siebie......trudno nie mam więcej miejsca na tego typu drzewa bo jeszcze kilka perełek mam upatrzonych, a jeszcze dzisiaj zaczęło coś wschodzić w donicy w którą wsiałam lilak ottawski i moszenki......ciekawe, które kiełkuje jak roślinki powschodzą też trzeba mieć miejsce , żeby je posadzić
Udało mi się jeszcze ceramiczne dekoracje z ogrodu pozbierać , została jeszcze cała reszta ale już było ciemno.
Z prac ogródkowych muszę ściąć róże, oraz niektóre byliny, na przycinkę czeka reszta malin , plewienie rabat zostało, a chwasty rosną jak szalone bo mokro , a ciepło jeszcze...............i potem to już tylko okrywanie i zabezpieczanie roślin ......do wiosny może zdążę.......trawnik znowu woła skoś mnie, ale już chyba tak zostanie bo kretówa na kretówie, a ziemia mokra

I już będzie koniec sezonu jak się odrobię.....przynajmniej w ogrodzie.......byle do wiosny
sylwia_slomc... 19:28, 16 lis 2015

szaro buro i ponuro i moja jabłonka jak po zabiegach w SPA

zostały wihajstry na samej górze ,ale przy tym wietrze była obawa , że eM zleci z drabiny

sylwia_slomc... 19:31, 16 lis 2015

takie cudaki mi na dzbanku w ogrodzie urosły nie pomyślałabym , że na tworzywie sztucznym można grzyby hodować

dzbanek w ziemi bo uchlapany od deszczu jak w rabacie stoi

i goooooowno widać a śliczne maleńkie są
sylwia_slomc... 19:35, 16 lis 2015

resztki kolorów na rabacie to już ostatki trzeba czekać do wiosny

ślimak już dziś powędrował do pudła na zimę

żarówa

sylwia_slomc... 19:37, 16 lis 2015

sylwia_slomc... 19:40, 16 lis 2015

Kruszyna mile mnie zaskoczyła zmiana koloru

moja wychowanica

Katkak 19:43, 16 lis 2015

Sylwuś jabłoneczka faktycznie jak po SPA , super wygląda. Piękny ma pokrój, fajnie, że ją ratujecie. Sama się nie mogę doczekać aż ruszą u Ciebie te drzewka na wiosnę . Mówisz, że buki jeszcze sadziłaś? Cudnie będzie . U Ciebie datury szaleją, a u mnie koleusy . Gdzieś w sierpniu skubnęłam kilka gałązeczek z klombu w mieście, wsadziłam do wody i super się ukorzeniły. I tak z tych kilku gałązeczek mam już teraz 6 doniczek, a dziś posadziłam świeże sadzonki w siódmej, takiej długiej balkonowej . Parapety mam bajecznie kolorowe w każdym razie, a wiosną nie będę kasy na jednoroczne wydawać, bo będę miała pokrzywki własnej produkcji .