Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina » Edycja postu

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Anusia 22:25, 28 cze 2015

dubel
więc oto moja smagliczka
sylwia_slomc... 22:43, 28 cze 2015

Anusia, Ola dziękuję bardzo to miłe.

Mirella pierwszy raz przycięłam tej wiosny, dostałam je w lecie zeszłego roku, najpierw była walka, żeby przeżyły kopanie i przesadzanie o tej porze roku, a potem zastanawiałam się czy w ogóle ciąć były bardzo krzywe i nieforemne, raczej od góry spłaszczone, bo wcześniej rosły w chwaście i ścisku - dołem były gołe. Przyjęły się, zasiliłam i przed samą zimą ładnie przyrosły, więc na wiosnę zdecydowałam się ciąć pierwszy raz w życiu. I chyba się udało - choć, żeby nadać jako taki kształt musiałam przyciąć dość mocno, długo się zbierały, ale wreszcie przypominają coś co kiedyś może stać się kulką

No ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda - cieszę się, że je dostałam bo były dość spore i było je z daleka widać, a mało było wtedy widać.

sylwia_slomc... 22:54, 28 cze 2015

Teraz sobie rosną na rabatce w szeregu z hortkami, jałowcami i juką karolińska naprzemiennie.

sylwia_slomc... 23:02, 28 cze 2015

Domek trochę zarósł łąką kwietną

a oto i łączka, jeszcze będzie trochę zmieniana bo nie jestem zadowolona z efektu

sylwia_slomc... 23:04, 28 cze 2015

sylwia_slomc... 15:48, 29 cze 2015

I żeby nie było, że nie mam lawendy ta dam

mam takich 6 szt
Gardener27 20:35, 29 cze 2015

Sylwio Twoje hektary robią na mnie cały czas wrażenie Jak tam plony w warzywniaku ? Ja już ścinam pierwsze kapuchy Marchew i piertucha bardzo marne i mam nadzieję że z moich ogórków coś będzie Cały czas pada i jest zimno więc nic nie chce rosnąć Od środy ma się u nas poprawić pogoda
Borbetka 21:30, 29 cze 2015

Ogromny ogród! Jest co robić i bardzo Ci kibicuję w tej pracy.
sylwia_slomc... 22:54, 29 cze 2015

Dziękuję Borbetko ja też u Ciebie spaceruję, choć nie zawsze mnie widać z braku czasu bo ciągle jeszcze nie wszystkie ogrody udało mi się odwiedzić.

sylwia_slomc... 23:10, 29 cze 2015

Przemku fotki warzywnika stronka wcześniej- szpinak i sałata już do usunięcia bo poszły w kwiat, ale zdążyłam zamrozić szpinaku i zupka była kilka razy - dużo rozdałam sąsiadom, sałata ładnie rosła i smaczna była, teraz jeszcze trzymam dla świnki morskiej mojemu synowi.
Jesteśmy na etapie bączków z cebulki( a cebula dorodna będzie), natki pietruszki naciowej, kalafiorki już zjedzone, już po pierwszej botwince jesteśmy ( buraczki się przy okazji przerwie to ładniejsze urosną), młoda marcheweczka już idzie do zupki i suróweczki, truskawki skończyły już wysyp i dzisiaj właśnie dostały troszkę papu, bo pędy będą potrzebne na nowe miejsce, groch Jasiek już tyczki mija, saksa kwitnie, bób się wiąże, ogóreczki podrosły cukinia już zawiązana i kwitną następne kwiaty, koperek kwitnie (listki jeszcze do zupki i ziemniaczków), a potem do kiszenia ogóreczków, ziemniaki kwitną i malutkie już się zawiązują, selery mi młody zajączek ponadgryzał, kapustka rośnie dorodna - nie wiem czy wszystko Ci już wyliczyłam, na zimowe zbiory to jeszcze trzeba czekać, ale rośnie jarzynka ładnie, jak sucho to latam z konewką- dobrze, ze beczka z wodą blisko, a do beczki to M naniesie.

Uff nie mam pojęcia czy czytałam już gdzieś zdanie tak wielokrotnie złożone haha