Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Trudny teren- wokół domu od południa i pod balkonem

Trudny teren- wokół domu od południa i pod balkonem

hexa 22:41, 21 kwi 2015

Witam,
bardzo proszę o pomoc przy wyborze roślin do opaski wokół domu. Front domu (i zarazem część opaski) to strona zachodnia, i tam już wsadziłam magnolię susan (będę podlewać! i wcale nie ma za ciemno) oraz w szeregu 3 sosny varelle oraz dla kontrastu tawułki magic carpet.

Boczna strona domu to południe, i opaska od tej strony jest jeszcze w dodatku pod balkonem (więc sucho i gorąco), łączy się ona z tarasem. Zrobiła mi się tu wielka, pusta ściana. Myślałam, aby za tymi varellami (na rogu domu, tam gdzie rynna) wsadzić berberysy (kolumnowe, o ciemnym kolorze, bo dom jasny) lub ewentualnie kolumnowe miskanty (np. zebrinus) i podsadzić je kosodrzewiną pumilio, tak aby na wiosnę zakrywały ścięte trawy. Dalej myślałam o kontynuowaniu varella i tawułami, albo ewentualnie kostrzewą siną. Przy tarasie natomiast myślałam o formowanym, rozłożystym jałowcu.

Chciałabym, aby to miejsce było eleganckie, i jak mój mąż mówi - było widać - kamyczki (gres). Co myślicie o takim pomyśle?

Co lepsze: berberys, czy trawy? A może podpowiecie jeszcze coś innego? Będę wdzięczna za każdy pomysł. Basia

p.S. W załączeniu zdjęcie tego problematycznego terenu. Wiem, wiem już z innych wątków, że mata - szmata nie jest mile widziana. Wierzę, bo dziś właśnie z tyłu domu zerwałam część i już wiem dlaczego bodziszki i krwawniki mi się nie rozrastały...
hexa 20:41, 22 kwi 2015

Witam,
ponawiam wątek, bo widzę, że coś namieszałam i nie wkleiłam zdjęć. Aby nie wyszło, że jestem gburowata i pcham się z butami chciałam się ładnie przestawić (co namiętnie robiłam wczoraj w wątku powitań, ale nie wkleiłam go i dzisiaj ponownie pisałam!). Podglądam Was od dłuższego czasu i jestem naprawdę pełna podziwu dla Waszych ogrodów, życzyłabym sobie takiej weny twórczej i pieniędzy! Mam działkę ponad 1 000m, położoną w mieście, ale nie przy głównej drodze, wiec dookoła nieużytki. W domu 3 małych dzieci, więc w ogrodzie musi być miejsce na basen, trampolinę, badmingtona, boisko do piłki nożnej, grilla, huśtawkę, jazdę na rowerze (a co!), ogródek warzywny (bo dzieciaki lubią wrzucać nasionka do ziemi), a czasu - wiadomo - mało. Brak czasu, finansów, brak wiedzy i wyobraźni spowodował, ze się trochę zatraciłam w tworzeniu tego miejsca. Niby fajnie, ale czegoś brakuje - na pewno jest zbyt mało roślin zimozielonych, co daje się odczuć w zimę, no i roślinki są maluśkie!Obecnie mam problem z opaską wokół domu. Pisałam o tym w wątku powyższej, a ponieważ "zgubiłam" zdjęcia robię to ponownie. Bardzo proszę o wskazówkę. pozdrawiam
Efffa 23:02, 22 kwi 2015

hexa wiedziałm ze przesadzasz, masz ładnie i zadbany bardzo teren, nawet myslałam ze wątek pomyliłam...
hexa 23:12, 22 kwi 2015

zadbany to jest trawnik! mąż lata z kosiarką a mnie zostawił rośliny! spójrz na zdjęciu w tle widać betonowy mur. I piękne toto jest? postawilam tam drabinki, wsadziła powojniki, bluszcz, trójklapowca i już żałuję! ładnie w lato, ale w zimę straszy murzysko okropne!
hexa 23:16, 22 kwi 2015

wrzucam jeszcze zdjęcie z roślinka mi z frontu domu. Na pierwszym planie (na gresie) nie mogę wsadzić roślin, bo tam spada śnieg z dachu. Myślałam, aby tu położyć metalowe kule.
Efffa 23:22, 22 kwi 2015

No a nie myslałas zeby zakryc betonowy mur np swierkami serbskimi -bardzo popularne na O.albo szmaragdami.Bo rzeczywiscie w zimie moze tak wyglądac jak piszesz,ale hexa dla mnie to co pokazałas nie jest jak piszesz, w ogóle nie jest źle , jest dobrze a jak rośliny urosna będzie pięknie, poza tym widac ze dbacie o ogród i ze poswiecacie swój czas,
Oj hexa -a ja takie wyobrazenia miałam.
A wiesz u mnie ten sam problem ze spadającym śniegiem i tez bede przesadzac rosliny bo bukszpany połamało całkowicie.
Zaznaczam wątek bo lubie ładne i zadbane ogrody, lubie bo ja takiego jescze niemam,ale bede mieć , ha ha
Efffa 11:44, 23 kwi 2015

U mnie juz pisałam, ze nie mozna trafić do Ciebie, wiesz o tym?