Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda.

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda.

Jana 19:53, 08 paź 2015

omelka1 napisał(a)
Dziękuję za odpowiedzi.
Ja też staram się dzielić co się da bo mam gdzie sadzić i nawet teraz się cieszę że kiedyś kupowałam chociaż po jednej szt. np.żurawek bo z tej jednej teraz mam kilkanaście.
z jednej tyle sadzonek? Chyba zmienię moje nastawienie w tym zakresie ... a czy żurawki muszę dzielić co jakiś czas np. Co 2 lata?
bartek_luberda 22:08, 08 paź 2015

Myślę że jak się fajnie rozrosną i będą duże to spokojne A teraz już myślę że jest za pózno zaczekaj do wiosny bo nie puszczą korzonków i zmarzną
Mathildis 12:25, 09 paź 2015

widać, że trawki dobrze się u Ciebie czują
omelka1 12:46, 09 paź 2015

Jana napisał(a)
z jednej tyle sadzonek? Chyba zmienię moje nastawienie w tym zakresie ... a czy żurawki muszę dzielić co jakiś czas np. Co 2 lata?

Częstotliwość dzielenia zależy od odmiany.Jak widać że kępa jest już spora to można dzielić.
Ładnie dzielą się też trawy,liliowce, rozchodniki.
Myślę że czas dzielenia na ten rok się kończy bo zapowiadają ochłodzenie.
Pozdrawiam.
omelka1 12:50, 09 paź 2015

bartek_luberda napisał(a)
Myślę że jak się fajnie rozrosną i będą duże to spokojne A teraz już myślę że jest za pózno zaczekaj do wiosny bo nie puszczą korzonków i zmarzną

Też myślę że bylinom trzeba dać już spokój , mimo że nie podzieliłam wszystkiego odpuszczę sobie do wiosny.Teraz jeszcze tylko drzewka ewentualnie.
Pozdrawiam.
omelka1 12:52, 09 paź 2015

Mathildis napisał(a)
widać, że trawki dobrze się u Ciebie czują

Nie mogę narzekać.Najbardziej się cieszę że ML mogę dzielić co roku żeby zwiększyć ich ilość...to są moje ulubione.
Iggia 12:57, 09 paź 2015

ML są super
Ja ma tylko jedna małą kępkę no ale czekam do wiosny, żeby chociaż na pół podzielić
omelka1 13:02, 09 paź 2015

Iggia napisał(a)
ML są super
Ja ma tylko jedna małą kępkę no ale czekam do wiosny, żeby chociaż na pół podzielić

Jeżeli nie zależy Ci na wielkości tylko chcesz mieć więcej to można mniejsze kępki robić. Ja dzieliłam ubiegłoroczne na cztery i też dały radę. W przyszłym roku jeżeli nie będę dzielić / ale chyba będę / to będą już ładne kępy.
Pozdrawiam.
Basilikum 06:38, 20 paź 2015

omelka1 napisał(a)

Też myślę że bylinom trzeba dać już spokój , mimo że nie podzieliłam wszystkiego odpuszczę sobie do wiosny.Teraz jeszcze tylko drzewka ewentualnie.
Pozdrawiam.

podzielonymi drzewkami fajnie sie pali w piecu hihi

polazilam po Twoim ogrodzie i mi sie podoba. Trawki rzeczywiscie Cie lubia
Sezon ogrodowy juz praie sie konczy, wiec dajmy bylinom odpoczac. Ja tez mam duzo pojedynczych egzemplarzy, ktore zamierzam wiosna podzielic
omelka1 19:07, 20 paź 2015

Basilikum napisał(a)

podzielonymi drzewkami fajnie sie pali w piecu hihi

To prawda właśnie podzieliłam katalpe... w sensie została zcięta do ziemi i pocięta na kawałki a na jej miejsce posadzę graba do formowania.Na sadzenie czekają świerki ale chwilowo nie mam czasu a pogoda do sadzenia wymarzona.