ryska
09:56, 21 maj 2015

Składniki:
1 kg gruszek
1 l spirytusu 70%
20 dag cukru
1 gwiazdeczka anyżu na butelkę przefiltrowanej gruszkówki
Sposób przygotowania
Dojrzałe owoce umyć, usunąć szypułki. Pokroić na kawałki i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć na ok. 6 miesięcy, przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie zlać spirytus. Owoce zasypać cukrem i potrząsać słoikiem do czasu aż cukier się rozpuści. Do słoika znów wlać spirytus. Zakręcić i zostawić na 3 dni. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem.
Teraz można już przefiltrować do butelek i wrzucić do każdej butelki gwiazdkę anyżu.
Konsumpcja im później tym podobno smaczniej
Ja próbowałam po 3 miesiącach od filtracji i była przepyszna.
Na spotkaniu u Ivvvonki bardzo smakowała a było to 4 miesiące od filtracji.
Polecam
1 kg gruszek
1 l spirytusu 70%
20 dag cukru
1 gwiazdeczka anyżu na butelkę przefiltrowanej gruszkówki
Sposób przygotowania
Dojrzałe owoce umyć, usunąć szypułki. Pokroić na kawałki i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć na ok. 6 miesięcy, przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie zlać spirytus. Owoce zasypać cukrem i potrząsać słoikiem do czasu aż cukier się rozpuści. Do słoika znów wlać spirytus. Zakręcić i zostawić na 3 dni. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem.
Teraz można już przefiltrować do butelek i wrzucić do każdej butelki gwiazdkę anyżu.
Konsumpcja im później tym podobno smaczniej

Ja próbowałam po 3 miesiącach od filtracji i była przepyszna.
Na spotkaniu u Ivvvonki bardzo smakowała a było to 4 miesiące od filtracji.
Polecam