Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomoc zielonym w założeniu ogrodu

Pomoc zielonym w założeniu ogrodu

ajka 17:05, 24 maj 2015

Tak się złożyło, że naszą własnością stała się 20 arowa działka. Nie dawno się wybudowaliśmy i mimo, że nie wszystko jeszcze skończone planujemy zająć się przyszłym ogrodem. Niestety kompletnie się na tym nie znamy. Na szczęście mamy czarną żyzną glebę i chęci

Tak wygląda nasza działka

A tak w rzeczywistości
na razie została spryskana Roundupem i w najbliższym czasie zostanie zaorana przez znajomego rolnika. Ponieważ płot na taką działkę kosztowałby nas fortunę, postanowiliśmy zasadzić ałyczę, mam nadzieję, że szybko odgrodzimy się od ciekawskich oczu. Zaznaczyłam na rysunku planowane miejsce na warzywniak (strona B). Przy oknie będzie winogron. Od strony D mąż planował zasadzić drzewa owocowe. Czy tam planować też krzaki owocowe (porzeczki, maliny)? Od strony D przy samym budynku mamy składzik i oczyszczalnię. Z tyłu od tarasu planowany jest ogród. W większości na początku trawnik. Konieczne jest miejsce pod trampolinę 4m, podobnej wielkości basen no i miejsce stałe na grilla. Pomożecie mi je rozmieścić? Najbardziej prosiłabym o pomoc w zagospodarowaniu roślin z przodu budynku. Szczególnie rabatę pod oknem, gdzie musi rosnąć coś wysokiego by zasłonić okno od łazienki.
Bardzo proszę o wskazówki!

ajka 15:36, 25 maj 2015

Nikt nic nie podpowie?
Efffa 18:40, 02 mar 2016

witaj Ajka! Podziałaś coś?