Asia jesteś wielka.nic nie działałam bo trochę mnie życie doświadczyło w ostatni weekend i nie mogę się pozbierać do jakiejkolwiek roboty. Ten planik będzie jednak odciągał moje myśli od tych złych chwil.
Stół planowałam dokładnie w tym samym miejscu a ognisko po prawej od stołu gdyż tam jest najszerzej .ale na planie wygląda to też fajnie.A te bloki z cisa to w dwóch rzędach o różnej wysokości? Jej super to wygląda.
Jola i pomyśleć że sama wychowałam te szmaragdy. Rosną dość szybko ale też to już zauważyłam że trawy kwitnące na tle tej zieleni przepięknie się prezentują.
tym bardziej przepraszam, że z tym wypaliłam.
ja też początkowo postawiłam ognisko na prawo od stolu ale nie pasowało mi wtedy umieszczenie rozsypanych rozplenic bo uznałam, że one muszą byc kontynuacją tych spod brzóz a nie tych z pasów z rochodnikami. najczęściej pewnie będą używane leżaki więc sa na wejsciu a reszta w zakamarkach cisy mogłyby byc rónwej wielkości a przy nich paski z rozplenic. (ciemna zieleń to cis, jasna trawy przy nich)
nawet mam rysunek
Asia tam jest w miarę równo. Poziomy nie wchodzą w grę. Pójde póżniej pomierzyć jak szerokie jest wejście i ten pas do wejścia. Wtedy będę coś mysleć co dalej.
Iwonka, pobuszowałam wczoraj po Twoim wątku, super Ci wszystko porosło - w tym roku już widać, że ogród zapowiada się bajecznie.
Szczególnie przyglądałam się tej rabacie z rozchodnikami, stipą i seslerią jesienną - teraz mam wrażenie, że przeważają na niej rozchodniki, trawki są jeszcze mało widoczne, to faktycznie tak jest?
Jak szeroką masz tą rabatę?
Tam są dwie odmiany rozchodników?
w projekcie była chyba tylko stipa, seslerię dołożyłaś od siebie?
Edytko odnośnie tej rabaty z rozchodnikami :
- szeroka na 3 metry z czego metr zajmują rozplenice
- w trzech rzędach co 60 cm rośnie jesienna
- w jesiennej rosna rozchodniki takie zwykłe rosną jak szalone i jest trochę matrony ale nie widać bo mała jeszcze
- rosną też tam jeżówki vintage wine one kwitną w lecie a poźniej zaczynają rozchodniki.
W założeniu zamiast jesiennej miała być stipa ale bałam się że będzie wymarzać stąd Magnolia doradzała jesienną.
Rozchodniki opanowały teraz tą rabatę, ale jesienna jest u mnie bardzo kiepska ponieważ w jej kępach rośnie zwykła trawa która spłynęła podczas wysiewania w tamtym roku . Na wiosnę trudno było rozpoznać czy to chwast czy sesleria dopiero bliżej jesieni kiedy jesienna trochę sie wybarwiła na limonkowy widać że to chwasty. Teraz pasuje każdą kępę wykopać i wyczyścić - masakra jest ich pewnie ze 100.
Ogólnie rozchodniki w stipie też super nawet bez seslerii. Spróbuj jak masz na tyle stipy i Ci nie przemarza zawsze możesz później dosadzić seslerię.