Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Daleka droga do ogrodu.......

Daleka droga do ogrodu.......

Edit 00:02, 10 wrz 2015

Anetka napisał(a)
Paulinko hortensje dam z boku domu , mimo że tam też słónce, to trochę cienia daje sąsiada żywopłot. Więc zostaje obwódka z bukszpanu, prawy róg lawenda , tujka na pniu i trawki. Widziałam też tu stożka z coniki ale tylko fajnie to wszysto wygląda na kartce w kratkę. O tym berberysie pomyślałam bo jest piękny bordowy ale fakt łysy zimą.

Napewno bordowe żurawki wytrzymają? Bo bardzo mi sie podobają.

Niestety nie wszystkie bordowe dają radę. Moje jednak troszkę słonko przypala ale za to Marmalade mogę polecić. Rosną właśnie na patelni...im większa patelnia tym piękniej się przebarwiają (ciemniejszy odcień czerwieni). Hortensje mogą mieć wąską rabatę, wiosną wycinasz wszystkie słabe i cienkie gałązki ( wycinam jeszcze te na samym dole) i sterczą jak drut. Wszystko zależy od tego jak je poprowadzisz...
Dominika11 11:30, 10 wrz 2015

wpadłam Anetko w odwiedziny i widzę, że się u Ciebie dużo dzieje

robi się bardzo ciekawie
Anetka 18:46, 11 wrz 2015

I znalazłam u siebie trawki dzisiaj. Nabyłam 3 miskanty ML , rozplenice i carexy . Już się cieszę . Niestety na pniu nic ciekawego nie znalazlam a widać faktycznie że wysokości mi tu trzeba. Te moje łezki rabatki powiększę i zrobię tak jaby dwie części . Jedna z korą a druga z kamykami. Jutro moze dostanę danicę na pniu i co by tu jeszcze wstawić. Łezka ma 1,40 x 3,80 . Przed nią wygospodaruję miejsce na dodatkową obwódkę.
Anetka 20:00, 11 wrz 2015

Carex Evergold
Dominika11 20:02, 11 wrz 2015

Anetka napisał(a)
Carex Evergold

dorodna trawa
Filemon24 07:27, 12 wrz 2015

A i taką hortkę nabyłam za jedyne 15 zł w Brico. Napisane tylko Hydrangea paniculata. Hortensja bukietowa. Ale jaka ... ? Ktokolwiek wie pisze

W niczym nie przypomina hortensji limelight ani vanille fraise tak jak sugerowano to jest hortensja magical moonghlait jak dla mnie najpiękniejsza ze wszystkich hortensji.

Filemon24 07:28, 12 wrz 2015

moim zdaniem zrób symetrycznie obydwie rabaty z kamyczkami bo tak jak jedna z kamykami a druga z korą to to będzie dziwnie wyglądać
Karol99 07:42, 12 wrz 2015

Świetne zakupy
Anetka 08:14, 12 wrz 2015

Filemon24 napisał(a)
moim zdaniem zrób symetrycznie obydwie rabaty z kamyczkami bo tak jak jedna z kamykami a druga z korą to to będzie dziwnie wyglądać

Tak, tak. Rabaty przed wejściem przy filarach będa jednakowe. Muszą być jednakowe . To co pisałam to w przypadku gdy je powiększę. Tak ja na zdjęciu.
Anetka 08:27, 12 wrz 2015

Tylko czy aby napewno je powiększać to zobaczę dopiero jak zagospodaruję pas przy płocie . Z tyłu mam duzo ogrodu to będe mogła się rozwinąć a tutaj do plotu mam 6 m.

Na to będę miała czas na wiosnę a teraz chcę by już coś tam sie zadziało. Wiem, że nie powinnam sobie pozwalać na półśrodki bo rośliny drogie na ale nikt błedów nie popełnił. Zresztą oglądając Wasze piekne ogrody widać, że to właśnie zmiany nadają prawdziwego charakteru.