Na moją pierwszą rabatę zamierzam przenieść trochę roślin, które mam na zarośniętych rabatach. Szkoda mi tam zostawiać takie okazy jakie tam są. Kształt rabaty jednak chce pozostawić falisty, tak mi się bardziej podoba a i z przodu mam fale i łuki.
Mam do wykorzystania: wielką kulę o średnicy 1,10 m – rośnie ona pod wierzbą i za rok tam zmarnieje. Pod tą samą wierzbą rośnie trzmielina na pniu też zupełnie zaduszona. Do wykorzystania 6 szt bukszpanów i z tego co widzę będę mogła z ich przyrostów w zrobić sobie przedszkole. Mam też 3 odmiany host, które są zżerane przez ślimaki bo rosną w pobliżu rowu. Muszę koniecznie je przenieść. Mam dwa świerki Conica – jeden ok. 1,20 drugi ok. 0,80 m . Do przeniesienia azalia i rododendron i do wsadzenia hortensja. Dokupię żurawki , może polecicie jakieś małe ozdobne trawy. Mam też trzy dosyć rozłożone ale niskie chyba kosodrzewiny. Rabata ma mieć długośc ok. 10m. szerokość max do 2 m. na działce mam też wierzbę iwę.
W końcu odpuściły upały to można działać
Na zdjęciu widoczna kula do przeniesienia i nie dokońca zidentyfikowana kosodrzewina.

Tu widoczna trzmielina na pniu również schowana pod wierzbą . Musiałam trzymać galęzie żeby zrobić zdjęcie.
Tutaj bukszpany i rozchodnik okazały.