Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Standardowo - prośba o pomoc rabata przed wejściem

Standardowo - prośba o pomoc rabata przed wejściem

grygooor 22:01, 24 sie 2015

Witam
to mój pierwszy post na tym forum, wiec bardzo proszę o wyrozumiałość zarówno w kwestiach technicznych jak i merytorycznych Oczywiście Wasze forum i ogrody pochłonęły mnie bez reszty. Też zaczynam swoją drogę z ogrodem, ale nie mam śmiałości by pokazać cały mój pseudo-ogród. Wymyśliłam sobie sprytnie, że może po jednej rabatce będę się odkrywać, prosić o rady, stosować się i tak kroku po kroku... może bedę miała w końcu coś do pokazania. Zacznę więc od rabaty przy wejściu: jest półokrągła (nie patrzcie na to siano zamiast trawnika, myślałam że damy radę bez systemu nawadniania, jednak już zmieniłam zdanie ... choć to dopiero przyszłość). Ale wracając do rabatki - wystawa zachodnia, na razie posadziłam tam thuje danica, dwa różaneczniki yakushimanum, świerk white daisy i dwa świerczki jakieś takie karłowate. Patrząc na Wasze rabaty i przedogródki widzę jakie to moje jest mizerne - pomóżcie proszę zrobić z tego coś ładnego. Myślałam o podsadzeniu tego dereniem kanadyjskim (okrywowym), albo czymś podobnym, choć nie wiem czy do dobry pomysł. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Gardenarium 22:08, 24 sie 2015

To niedobry pomysł, wszystko jest takie niskie i zielone.. Dodanie znowu niskiego i znowu zielonego grozi jeszcze większą monotonią. Dodaj raczej trzmieliny żółte na pniu, żeby jakaś wysokość była

Instagram Ogrodowiska
grygooor 10:47, 25 sie 2015

Ogromnie dziękuję za odpowiedź. Jednak co oko fachowca to oko fachowca, nawet nie pomyślałam o tym, żeby dać akcent wysoki i kontrastowy - dopiero gdy odkryłam Ogrodowisko, zdałam sobie sprawę jak długa droga przede mną ale się nie poddaję i jestem pełna zapału. Jeśli ktoś jeszcze chciałby wrzucić tu swoją propozycję, to oczywiście jestem otwarta na wszelkie sugestie.
grygooor 19:27, 31 sie 2015

Trzmieliny na pewno staną. Teraz jeszcze zastanawiam się czy dobrym pomysłem byłoby powsadzanie na tej rabacie jakiś wysokich traw, choć nie wiem czy to będzie współgrało z iglakami, które tam są posadzone. Jeśli ktoś chciałby pomóc takiej amatorce jak ja będę niezwykle wdzięczna.
Toszka 11:42, 01 wrz 2015

na razie pomiędzy iglaki posadź wrzosy i wrzośce. Do tego jakieś jasne carexy od razu rabata będzie widoczna i cieszyć oko
grygooor 16:58, 02 wrz 2015

Dziękuję wszystkim serdecznie za podpowiedzi, jak tylko zrobię tę rabatę pochwalę się efektem
grygooor 11:00, 12 wrz 2015

Chciałam tylko powiedzieć że dostosowałam się do waszych rad i efekt mnie zachwycił

Dziękuję, czy dodać coś jeszcze ?
grygooor 21:48, 16 wrz 2015

Widać wpływy Ogrodowiskowe?

czy na dole dodać jeszcze trzmielinę blondy? czy to już będzie za dużo?
Toszka 09:33, 17 wrz 2015

koniecznie zrób kancik pomiędzy rabatką a trawnikiem - nabierze elegancji, charakteru, schludnego wyglądu i łatwiej będzie kosić trawę bez walczenia z korą. Na przyszłość - korę wybieraj drobniutką. Taka kora wygląda ładnie, monolitycznie i nie denerwują te wielkie, śmieciowe kawałki.
grygooor 13:38, 20 wrz 2015

Toszka dziękuję za pomoc. Co do kancika wiem że masz rację ale boję się że jak wyjmę obrzeże, to nie zapanuje nad tymi rabatami. Wiesz jak jest, chciałabym ale boję się Musze jeszcze trochę do tego dojrzeć.