Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielona wyspa

Zielona wyspa

isabell 10:37, 08 paź 2015

Witajcie.
Przepraszam, że swoją aktywność na forum zaczynam od prośby. Ogrodowisko czytam namiętnie od 2 lat. Podglądam, zapisuję, inspiruję się ale że ogrodnik ze mnie żaden (ale to taki naprawdę żaden, nawet kwiatki doniczkowe ze mną nie żyją zbyt długo a nigdy dotąd nie miałam swojego kawałka ziemi aby tam pogrzebać)nie miałam śmiałości się zarejestrować.
A tu się w międzyczasie kostka położyła koło domu, i jesień przyszła a już i oddech nadchodzącej zimy czuć na karku... Kochani jednym słowem w czarnej dziurze jestem, trzeba nasadzenia jakieś poczynić a w głowie więcej pytań niż odpowiedzi.
O tę wyspę Was zapytam. Myślałam, że jakieś ładne formowane drzewko zasadzę. Na obrzeżach niezawodny chyba bukszpan i jeszcze trawy jakieś. Myślałam o lawendzie, bo tak w ogóle sobie wymarzyłam aby cały ogród był biało-różowo-fioletowy. Problem taki, że nie znalazłam fajnych formowanych drzew w okolicy (z Lublina jestem) i panika, bo jak nie bonsai to co?? Podpowieźcie coś proszę. Zalezy mi na tym, aby miejsce to wyglądało ładnie przez cały rok a tak poza tym to jestem otwarta na wszelkie propozycje.

W sumie tej powierzchni jest ok. pół hektara, więc pole do popisu jest. Mam nadzieję, że zagoszczę u Was na forum na dłużej i kiedyś też będę mogła pochwalić się cudowną bujną zielonością.

"WYSPA" jest długa na ok. 7 m a w najszerszym miejscu ma ok. 3,5 m.
isabell 10:39, 08 paź 2015

isabell 12:23, 08 paź 2015

A czy możliwe jest w rzeczywistości otrzymanie takiej kolorystyki na rabacie czy to tylko szaleństwa wizualizacji? A może podpowiecie co to są zarośliny? Tawuły jakieś może, bo chyba nie wrzośce? Jak te rosliny wyglądałyby zimą?
Toszka 12:52, 08 paź 2015

na zdjęciu sa wrzosy wrzośce i świerk biały (chorowity, wymagający chemii bez ustanku - na liscie niepolecanych, ładny jak młody, potem już gorzko gorzej)
Witaj, tak w ogóle
ponieważ przed chwila spłodziłam posta m.in o tym jak zabrać się (w pigułce) za urządzanie ogrodu, odsyłam na początek tam https://www.ogrodowisko.pl/watek/6053-na-razie-taka-sobie-trawa-czyli-poczatki-wymarzonego-ogrodu-u-ka?page=9

Od razu pojmiesz, że tę rabatę musisz planować kompleksowo z sąsiednimi.
isabell 15:14, 08 paź 2015

Na mojej półce dumnie stoi książka o projektowaniu ogrodów Pani Danusi. Wszystkie zdjęcia ogrodów są przepiękne, ale mi chyba serce zadrżało najbardziej przy tym:

(zdjęcie pochodzi z książki "Jak zaprojektować ogród marzeń", D. Młoźniak, mam nadzieję, że się Pani Danuta nie pogniewa że podkradłam).

więc to chyba oznacza, że będę się starała z resztą ogrodu iść w stronę nowoczesną.
Tylko u mnie nie ma geometryczności a linie faliste - czy aby jedno drugiego nie wyklucza? I tak od rana wertuję internet w poszukiwaniu inspiracji na tę moją nieszczęsną rabatę... i wracam do tego zdjęcia. Muszę więc jakimś cudem zakupić takiego świetnegp bonsaia (czy na lubelszczyźnie jest jakaś szkółka godna polecenia pod tym kątem?). A jak już mi się uda to jak go umieścić? Centralnie? Jak uważacie?

Toszka 15:25, 08 paź 2015

masz pokręconą ścieżkę jak życie , ale pomimo tego, dobry efekt uzyskasz sadząc monolistycznie, dużymi þłaszczyznami, jednogatunkowo.
isabell 12:02, 12 paź 2015

Byliśmy w sobotę w Końskowoli i udało nam się zakupić taką oto sosenkę. Wsadzona już od razu do ziemi - dałam ją centralnie, bo chociaż w sumie ma się jakoś mocno na boki nie rozrastać, ale zawsze lepiej, aby miała przestrzeń jednak niż potem mieć problem gdyby coś. Na zimę podsypię korą, później docelowo będą kamyczki.
I znowu pytanie do Was czym podsadzić to drzewko? I czy w ogóle teraz czy jest już tak zimno, że za późno na kolejne nasadzenia i trzeab czekać do wiosny?

malkul 14:16, 12 paź 2015

melduję że podglądam