Strona główna Archiwum Forum Mapa ogrodów O nas Kontakt

Pokaż wątki Pokaż posty

Przepisy z pigwy

Basilikum
P1110454

Dołączył: 14 cze 2015
Skąd: Bawaria
Posty: 18382
Dodany 13:20, 11 paź 2015 , edytowany o 19:29, 11 paź 2015
Spis tresci
Strona 1
* Smarowidlo do chleba z pigwy i dyni
* Nalewka z Pigwy
* Przecier z pigwy
* Kompot z pigwy i jablek
* Wileńska pigwówka w wersji "lux"


Smarowidlo do chleba z pigwy i dyni
650g pokrojonej w kostek pigwy
700g dyni pokrojonej w kostke (jak trzeba to obranej ze skorki),
sok i starta skorka z dwoch limetek albo cytryn,
sok z dwoch pomaranczy
cukier zelujacy 3:1

Dynie i pigwe gotowac 45 minut, zmiksowac przetrzec czy jak to sie nazywa na papke. dodac sok z pomaranczy i limetek. Zwazyc powstala mase i zagotowac z odpowiednia iloscia cukru. (u mnie bylo trochw wiecen niz 1,5 kg masy wiec dalam wiecej cukru. Gorace rozlac do sloiczkow, zakrecic i obrocic do gory dnem. Jak sloiki ostygna schowac do spizarki.
Smaczenego
____________________
IzaBela Pod Bialo-Niebieska Chmurka***cz.I*** Wizytowka "Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
hanka_andrus
Img 0005

Dołączył: 20 lis 2010
Skąd: Koszalin
Posty: 34425
Dodany 13:43, 11 paź 2015 , edytowany o 20:33, 11 paź 2015
Przepisy od Ani Monteverde

Nalewka z pigwy
pigwa 2 kg
spirytus 1 ,5 litra
cukier 3, ­4 szklanki
rum 1 00 ml
skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
Nalewka z pigwy
Owoce pigwy zetrzeć na tarce. Połowę owoców wsypać do
słoja dodać skórkę z pomarańczy i zasypać 1 ,5 cukru.
Włożyć na cukier drugą połowę owoców i zasypać drugą
połową cukru. Zakręcić słoik i odstawić na tydzień w
ciemne miejsce. Po tygodniu odkręcić i wlać spirytus oraz
rum. Zakręcić i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie znów
odkręcić i przelać nalewkę przez sito lub gazę tak aby na
sicie zostały owoce. N alewkę zlać do butelek i pozostawić
do sklarowania na 2­, 3 miesiące.
PRZECIER Z PIGWY

Składniki:
1 kg pigwy
1 kg jabłek
0,5 kg cukier
woda
Sposób przygotowania:
Pigwę i jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w średniej wielkości kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą (owoce powinny być całkowicie przykryte), gotuj do miękkości.

Miękkie owoce przetrzyj przez sito( ja miksuję nie przecieram), dosłódź do smaku i rozlej do słoików. Zapasteryzuj.
KOMPOT Z PIGWY I JABŁEK
Składniki:
2 kg pigwy
750 ml soku jabłkowego
30 dkg cukru

Sposób przygotowania:

Owoce pigwy obierz z twardej skóry, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w ósemki, wrzuć do wrzącej wody z cukrem, gotuj przez ok. 1 minutę.

Pigwę wyjmij z garnka. Do wody, w której się gotowała wlej sok jabłkowy. Zagotuj.

Pigwę przełóż do słoików, zalej sokiem jabłkowym. Zamknij słoiki i zapasteryzuj








____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
hanka_andrus
Img 0005

Dołączył: 20 lis 2010
Skąd: Koszalin
Posty: 34425
Dodany 14:03, 11 paź 2015 , edytowany o 14:04, 11 paź 2015
Wileńska pigwówka w wersji "lux"

1 kg dojrzałych pigw
1,5 litra /6 szklanek /wódki 40%
1 szklanka cukru
4 łyżeczki płynnego miodu/akacjowy lub lipowy/
pół łyżeczki korzenia arcydzięgla
2 cząstki cienko skrojonej skórki pomarańczy /bez albedo/
sok z połowy pomarańczy
50 ml rumu
-------------------------

Pigwę umyć, drobno pokroić wyrzucając gniazda nasienne, umieścić w słoju, zalać wódką, odstawić na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać nalewkę a owoce zasypać cukrem, szczelnie zamknąć i trzymać aż cukier się rozpuści. Potrząsać gąsiorkiem od czasu do czasu.
Powstały syrop zlać, połączyć z pierwszą nalewką, dodać pozostałe składniki, porządnie wymieszać. Odstawić w ciepłe lecz ciemne miejsce na 2 tygodnie.

Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Po 3 miesiącach nadaje się do spożycia. Czym starsza tym lepsza.


Owoce pozostałe po odlaniu soków znakomicie nadają się do deserów.

źródło: M.Caprari- Kuchnia kresowa
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
pestka56

Dołączył: 17 sie 2016
Skąd: między Górą Kalwarią a Piasecznem
Posty: 3306
Dodany 16:41, 10 gru 2016 , edytowany o 16:42, 10 gru 2016
PIGWÓWKA mojej BABUNI z dodatkiem rumu
Przepis jest przeliczony, bo wszystko w babcinej książce kucharskiej jest w koszach, mendlach, kwartach i innych niedzisiejszych miarach.
• 1 kg owoców pigwowca (bez pestek);
• 1 kg cukru;
• spirytus ile potrzeba;
• biały rum;
• sok z owoców dzikiej róży.
Pokrojone jak najdrobniej i odpestkowane owoce pigwowca zasypać cukrem. Odstawić aż dobrze puszczą sok, czyli na jakieś 2 tygodnie. Potem sok odcedzić.
Owoce zalać wódką zrobioną ze spirytusu (dzięki temu można uzyskać taką moc jaką się lubi) – taką ilością, żeby przykryła owoce. Na każde 1/2 l wódki dolać 1/4 litra białego rumu i 4-5 łyżek soku z owoców dzikiej róży.
Musi stać co najmniej 2 miesiące. Zlać i resztę przefiltrować.
Dolać odcedzony sok (przefiltrowany).
Jestem pazerna jeśli chodzi o pigwówkę, więc owoce po odcedzeniu przepuszczam przez wyciskarkę do owoców – świetnie sobie z nimi radzi wiciskarka Botti. To co wyciśnie odcedzam-filtruję przez lnianą ściereczkę i dolewam do nalewki.
Rozlać do butelek. Odstawić na co najmniej miesiąc.

Czasem robię trochę inaczej. Wtedy wychodzi mocna jak śliwowica:
Owoce zalać spirytusem, taką ilością, żeby przykryła owoce. Na każde 1/2 l spirytusu dolać 1/4 litra białego rumu i dolać 4-5 łyżek soku z owoców dzikiej róży.
____________________
Kasia
miko200

Dołączył: 15 sty 2017
Posty: 4
Dodany 20:21, 15 sty 2017
Moja babcia robi pigwówkę,cos pysznego
____________________
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies