Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
spora szczypta soli
2 łyżki wody

Nadzienie
1 średni świeży brokuł lub paczka mrożonych
1 por
200 g wędzonego boczku
3-4 jajka
250 ml śmietany 18%
1/2 szkl. mleka
200 g żółtego sera
olej do posmarowania formy
sól, pieprz

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na 1h do lodówki.
Następnie rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną formę do tarty (moja ma średnicę 26cm), zawinąć brzeg, nakłuć widelcem, rozłożyć folię aluminiową i dla obciążenia wysypać fasolę lub groch, podpiekać przez 20 min w temp. 200 st., następnie po zdjęciu folii z fasolą dopiekać jeszcze przez 15min w temp. 180 st.

W tym czasie w posolonej wodzie ugotować brokuły na pół twardo, odcedzić i przelać je zimną wodą aby zachowały ładny kolor. Odcedzić.
Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć na patelni i odłożyć, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojony w cienkie plasterki por bez części najbardziej zielonej. Podsmażone pory wyłożyć na podpieczone ciasto, potem różyczki brokuła i boczek.
Jajka rozbełtać, dodać śmietanę i mleko, sól i pieprz do smaku. Zalać tartę, posypać startym serem.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i zapiekać od 30-45 min.
Podawać ciepłą.

Uwagi: ilość boczku, sera można dobierać wg gustu, zamiast śmietany 18% można dać 30%. Brokuły można gotować na parze. Można użyć ciasta francuskiego.

Ciasto wg powyższego przepisu jest świetne. Nadzienie można dobierać dowolnie np. z grzybami, różnymi warzywami, mięsem. Do ciasta na tartę owocową można dodać 2-3 łyżki cukru.

Edit. wczoraj zapomniałam dołączyć zdjęcia