Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 13:46, 25 maj 2016

ewa004 napisał(a)
Ja profilaktycznie leje pokrzywa i tymi innymi bajerami ,ale jak juz coś się dużego dzieje pryskam chemią i nie czekam aż mi się po wszystkich roślinach rozejdzie .

ja w ostatecznosci tez tak będęmusiała ale wolalabym jak najmniej chemii uzywać, mam 2 małe córcie nie upilnuje zeby mi kiedys listka do buzi nie włożyły...
anna_t 13:51, 25 maj 2016

Anda napisał(a)

Aniu, ja roztwór skrzypu kupuje w ogrodniczym, ale dziewczyny tu zbierają i robią same. Czy w PL jest firma Neudorff? Z tej firmy mam ten roztwór skrzypu.

Plamistość zaczyna sie od jednego, dwóch listków i idzie dalej. Najlepiej je od razu oberwać i wyrzucić do śmieci, zeby sie tak szybko nie przeniósł na inne listki.

Nowe róże musisz podlewać. Musisz, bo maja jeszcze za małe korzenie. Moja Summer Song i Mayor of Casterbridge stoją w tym samym miejscu teraz czwarty sezon i ich w tym roku jeszcze nie podlewałam. Tak wiec za pare lat możesz przestać,ale teraz podlewaj koniecznie. W pierwszym roku najwiecej, a potem sukcesywnie coraz mniej. Podlewaj je tak co 5-7 dni ale porządnie, przynajmniej 20 L na róże. Jak bedą upały to częściej. Nie wiem, jaką masz glebę, bo jesli piach, to woda szybko przeleci. Zrób im takie dołki dookoła, zeby woda sie w tym zatrzymywała i wsiąkała w dół do korzeni.
Jak te korzenie maja pobierać pokarm bez wody? Jak sie maja rozbudowywać? Nie da sie bez wody

poszukam tej firmy i spróbuję
teraz podlewanie uciążliwe ale bedę zamawiać w piatek linie krpolujace to już nie zaniedbam tego tematu
najlepsze że ta ładniejsza swany na skarpie a ta gorsza na o wiele łagodniejszym miejscu..
muszę dzisiaj wieczorem zrobić kazdej taki dolek na wodę
a ziemię mam raczej piaszczystą, na skarpach to woda zlatuje i tyle jej było, moze jak będzie linia to bedzie wilgotniej i będzie ładniej wsiąkało
anna_t 13:52, 25 maj 2016

Anda napisał(a)

Podlewaj ja porządnie Może ma za mało pokarmu i stanęła.

teraz już wiem
i pokrzywą ją tez podleje
anna_t 14:00, 25 maj 2016

jolka napisał(a)
Ja też jutro zrobię roztwór z sody, zauważyłam pierwsze delikatne "gady" na różach Ania, Ty się ro rh nie zrażaj, ja ze swoimi się chyba dopiero po trzech latach w miarę zrozumiałam Już się nauczyłam, że żeby kwitły muszą mieć wilgotno w okolicach sierpnia, bo wtedy zawiązują pąki. Trzymam kciuki za swany!

a widzisz nie wiedziałam tego,kupiłam je chyba w pażdzierniku. one pąki mają tylko ze gniją ale juz wiem ze to skoczek
będę walczyć o swany
anna_t 14:01, 25 maj 2016

Makao_J napisał(a)
Ty się martwisz że różaneczniki Ci nie kwitną a dopiero co posadziłaś (chyba że nie) ale mój sąsiad ma taki jeden duży bo wysoki na 1m i szeroki na 1,5m i ani razu mu nie zakwitł a ma go już 5 lat. Co roku liczy że to już a tu klops.

hahahah to cierpliwy chłop
anna_t 14:02, 25 maj 2016

Margarete napisał(a)
Na mszyce i czarną plamistość pomaga pryskanie roztworem sody, albo mleka ale to tylko na mszyce. Z tym że to musi być takie prawdziwe mleko a nie z kartonu. Wejdż do Bawarki o a gdzieś tam pisała o tych proporcjach. Albo poszukaj na wątku tematycznym o chorobach róż.

dziękuję Małgosiu,znalazłam na tych stronach co Kasya mi dała
anna_t 14:03, 25 maj 2016

Kasya napisał(a)

a rozaneczniki...to jak cos to Bogdzia

w sobotę ja podpytam
anna_t 14:04, 25 maj 2016

AgataP napisał(a)
Ania sprawdziłam to wiadro i wodę - jakieś 25 sec i się przelewa
A jak u Ciebie?

oo dziekuję!
poleciałam szybko sprawdzić, u mnie podobnie, 23 ale to nie ma sie co bawić w sekundy
czyli taka bez kompensacji by chyba dała radę, a powiedz mi jaki masz najdłuższy odcinek?
anna_t 14:06, 25 maj 2016

Filemon24 napisał(a)

ja już się nie łudzę, że ekologiczne opryski uchronią mój ogród przed chorobami, przerobiłam już to teraz aby chemia jak się coś dzieje, mszyce zbieram haha bo zazwyczaj jak się z czaję że się pojawiły to są pojedyncze sztuki, chyba że jest duża plaga na wielu roślinach to wtedy pryskam

założenie mam takie najpierw ekologicznie, chemia ostateczność
Filemon24 14:44, 25 maj 2016

już próbowałam ekologicznych oprysków w poprzednich sezonach w moim przypadku nie zdały egzaminu w rezultacie traciłam tylko czas bo oprysk trzeba było powtórzyć
jeżówki już odebrałaś?