Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 20:52, 27 mar 2017

Na razie moje różyczki stoją na parapecie

Twoja wcześniejsza wiosna zawsze cieszy moje oczy

Kupiłam sobie zawilca japońskiego (?), dziś ugotował się za szybą, na szczęście już mu lepiej
Jana 20:53, 27 mar 2017

wiosna u Ciebie bardzo zaawansowana a Maluch chyba takim maluchem nie jest zainteresowały mnie jagody kamczackie, warto je nabyć? dereń mi sie już marzy
Gruszka_na_w... 20:55, 27 mar 2017

Kolejne pracowite popołudnie. Dzisiaj dzieliliśmy czas pomiędzy prace ogrodowe i porządkowe.
Na pierwszy ogień poszedł ganek. Podest został wyszorowany i zaolejowany. Balustrady umyte. Okna nie. Ogrodowe ławeczki opuściły taras i znalazły się na ogrodowych ścieżkach. Trzeba je odświeżyć i zaolejować. Skoro ławeczki miały zejść z tarasu, to trzeba było zakończyć prace pielęgnacyjne trawy. od zeszłego roku mam elektryczny wertykulator. Kosztował niewiele. Nie muszę już nadwyrężać barków przy grabieniu, co mnie niezwykle cieszy. Po zabiegu rozsypany został nawóz; poszło 2 kg saletry amonowej i 2 kg nawozu mineralno- organicznego z dodatkiem żelaza. Jest nadzieja, że nie będzie anemicznie. Po wertykulacji miałam jeszcze trochę czasu do zachodu słońca, więc podłubałam trochę w rabatce zachodniej. Ładne światło było.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 21:01, 27 mar 2017

Niezwykłą poświatę daje takie zachodzące słońce
Gruszka_na_w... 21:06, 27 mar 2017

Jana, jagody kamczackie warto mieć, bo zawierają mnóstwo witamin i antyutleniacze (cokolwiek to znaczy). Owocują wtedy, kiedy nie ma dostępu do innych naturalnych Źródeł witamin. Można je mrozić. W smaku są kwaskowe. Forsycja maluch w opisie ma wzrost do 1 metra. U mnie jest trochę wyższa. Po kwitnieniu będzie cięta w kulkę.

Gosiek, jednego zawilca dostałam w gratisie podczas jesiennych zakupów. Nie mam z nimi doświadczeń. Widziałam je w ogrodzie u motylka sadzone w masie.

cd zdjęć
Młode listki tawuł japońskich wprowadzają trochę ciepłych tonacji.

Zbieram psychiczne siły na dalsze cięcie róż. Drugi półksiężyc jest nimi usłany.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jana 21:08, 27 mar 2017

to kupię ale pewnie muszę nabyć dwa współczuję cięcia róż, bo nie lubię ale mam juz za sobą,
an_tre 21:12, 27 mar 2017

Miły widok dla oka te uporządkowane rabaty
a ja... jeszcze jestem na etapie porządkowania, dziś był pomyślny dzień na tego typu prace
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Gosiek33 21:13, 27 mar 2017

Ostatnio w szkółce widziałam sadzonkę i chyba przekonam się do jagody kamczackiej, poczytałam przepisy...
frezja 21:18, 27 mar 2017

Jakie drzewka masz na półksiężycowej ?
Gruszka_na_w... 21:22, 27 mar 2017

Aniu, dzień był wyjątkowo ciepły. Rano termometr pokazywał -5 i byłam z lekka zaskoczona. A potem było już cudownie. Bezwietrznie, słonecznie. Ach...

Gosiek, one u mnie rosną na rabacie z borówkami. Mają podobne upodobania.

Jana, ależ Ci zazdroszczę końca cięcia róż.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies