Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Kasia_CS 19:42, 06 lis 2017

Świetnie wyglądają te rozplenice przy ławeczce!
Gruszka_na_w... 19:45, 06 lis 2017

Mahonie jeszcze zielone. Lubię, kiedy ich listki zimą robią się bordowe.Dobrze im robi cięcie.To fragment swobodnego żywopłotu z różnych grup krzewów.

Rondo

Gaura wciąż pięknie kwitnie. Tworzy udany duet z rosnącym obok kolumnowym berberysem.

Półksiężycowa z wrzosowiskiem

Poidełka jeszcze nie chowałam. Ptaki wciąż z niego korzystają.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:47, 06 lis 2017

Kasia_CS napisał(a)
Świetnie wyglądają te rozplenice przy ławeczce!

Kasiu, to taka bezobsługowa rabata. Pod koniec zimy trzeba tylko ściąć rozplenice i wzruszyć ziemię.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anna_t 20:21, 06 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Najpiękniej w okresie bezlistnym przebarwia się dereń biały Sibirica, ale on jest zwykłym zielonolistnym krzewem w ciepłych miesiącach. Natura sprawiedliwie rozdzieliła walory.

nawet by mi to nie przeszkadzało bo posadziłabym je za hortensjami od strony okien salonu i własnie teraz myślę ladnie by się z zołto-brązowymi hortkami komponowały
a powiedz mi jak szybko one wiosną puszczają? tnie się je?
Gruszka_na_w... 20:41, 06 lis 2017

Derenie startują bardzo wcześnie. Na początku kwietnia wyglądają tak.

Niecięte dorastają do 2-2,5 m. Można im wycinać najstarsze gałęzie, żeby się nie starzały. Swoje tnę w lutym.
anna_t 20:41, 06 lis 2017

Kasiu, to taka bezobsługowa rabata. Pod koniec zimy trzeba tylko ściąć rozplenice i wzruszyć ziemię.

własnei też mnie to miejsce zatrzymalo na chwilę. jestem oczarowana rozplenicami ale prawda jest taka ze do czerwca pusto, jak sobie z tym radzisz?masz tak ukryte kulki

a poza tym mam pytanie o red barona, widze ze masz go sporo. ja mam 3 kępki ale chciałabym więcej. co on lubi?
anna_t 20:44, 06 lis 2017

Derenie startują bardzo wcześnie. Na początku kwietnia wyglądają tak.

Niecięte dorastają do 2-2,5 m. Można im wycinać najstarsze gałęzie, żeby się nie starzały. Swoje tnę w lutym.

niesamowity mają ten kolor, muszę je kupić
Gruszka_na_w... 21:06, 06 lis 2017

anna_t napisał(a)

własnei też mnie to miejsce zatrzymalo na chwilę. jestem oczarowana rozplenicami ale prawda jest taka ze do czerwca pusto, jak sobie z tym radzisz?masz tak ukryte kulki

a poza tym mam pytanie o red barona, widze ze masz go sporo. ja mam 3 kępki ale chciałabym więcej. co on lubi?

Aniu, na podokiennej jest ukrytych kilka zimozieloności, cebulowych i żurawek.

marzec

kwiecień

maj

czerwiec

Red barona mam niewiele. Te łany to bezodmianowa imperata cylindyczna tzw. zielona. Przebarwia się dopiero w październiku. W sezonie wygląda tak

w październiku tak

U mnie (gliny) imperata odmówiła współpracy tylko w okolicach brzóz.
anna_t 21:31, 06 lis 2017

żurawki to świetny pomysł!
Zana 22:26, 06 lis 2017

Anula, u Ciebie jesień pewnie jeszcze piękniejsza ze względu na bliskość lasu.

Ten lasek to ja mam tylko z jednej strony, a właściwie bardziej ma go mój sąsiad, bo to za jego płotem. Ja to mam za sąsiedztwo ruderę i drogę, za drogą już inne domy. Tak więc jesień u mnie to taka se, dlatego zazdrosnym ślepiem łypię na te Twoje bujności i kolory.