Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:23, 21 cze 2016

Agania napisał(a)

Lubię ogrody z dużą ilością kwiatów, rób zdjec jak najwięcej

Czemu boisz się sadzić drzewa? Ja chyba już wszyskie posadziłam, a jak nie chcesz widoków za ogrodzeniem to może postaw jak ja na maty wiklinowe, co ty na to?

Maty sprawiają trochę przygnębiające wrażenie. zaczekam aż mi te moje roślinki podrosną.
Agania ja Cie proszę, ty zwolnij trochę i czytaj ze zrozumieniem. Nasadziłam sporo drzew. Dla mnie krajobraz bez drzew, to jak człowiek bez szczęki Czekam aż mi urosną, te moje
Kwiatki dla Ciebie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:30, 21 cze 2016

Pierwszy dzień lata był niezwykle udany. Było akuratnie, bez patelni, bez ulewy, delikatny wietrzyk. Zbieram siły na czyszczenie rabat z tego, co już straciło swoją urodę. A tymczasem: dzień dobry lato!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:42, 21 cze 2016

Zakwitły jednoroczne ostróżki. Same się wysiewają od 3 lat. Perukowiec zgrał sie z tawułą golden princess.

W ogrodzie jest sporo bylin. Żeby unikną pustki na rabatach zimową porą, przetykam je roślinami zimozielonymi. Szlachetne iglaki są wybredne, jeśli chodzi o dobre nasłonecznienie, posiłkuję się więc kulkami żywotnika lub płożącymi jałowcami.

Makusia 22:52, 21 cze 2016

Ta szałwia musi dolepiona w photo shopie! No nie może mieć tak intensywnego koloru- nawet z pozycji kucznej! No nie może być!
Gruszka_na_w... 22:53, 21 cze 2016

Dobrze się wpasowała ta "niebieska rapsodia"- towarzystwo przywrotnika i żółtej róży NN bardzo jej służy.

Można już się przygotować do oglądania letnich zachodów słońca. jeszcze tylko niech zakwitną hortensje i róże na przystudziennej.

Gruszka_na_w... 23:05, 21 cze 2016

Makusia napisał(a)
Ta szałwia musi dolepiona w photo shopie! No nie może mieć tak intensywnego koloru- nawet z pozycji kucznej! No nie może być!

Jeszcze ogrodnik musiałby umieć obrabiać fotki , a on z ledwością nauczył się wysyłać SMS-y (może z 5 wysłał Wciąż uczę się balansowania bieli

Moim tegorocznym odkryciem jest kapusta. Świetnie mi się komponuje z różami. W przyszłym roku może poeksperymentuję z fioletową kalarepą

i takie tam bo lubisz

makadamia 07:26, 22 cze 2016

Gruszko - jesteś niesamowita z tą kapustą! Oczywiście masz rację - nie ma powodu, żeby takich fajnych dużych liści nie wykorzystać estetycznie

Sama szukam jakiejś rośliny z dużymi liśćmi do cienia, ale wszystkie, jakie znalazłam (gunera, rabarbar dłoniasty, rodgresja) potrzebują dużo wody. Rodgersję mam od trzech lat i od trzech lat nie chce wyjść poza trzy niewielkie listki. Nie osiąga nawet pół metra i chyba ją wywalę w końcu:/.

A fioletowa feeria u Ciebie jak zwykle olśniewająca
Gosiek33 07:35, 22 cze 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zakwitły jednoroczne ostróżki. Same się wysiewają od 3 lat. Perukowiec zgrał sie z tawułą golden princess.

To drugi Twój bez? Skąd bierzesz ostróżki wysiewające się?

jak zwykle piękne obrazki
Gruszka_na_w... 10:54, 22 cze 2016

Gosiek33 napisał(a)

To drugi Twój bez? Skąd bierzesz ostróżki wysiewające się?

jak zwykle piękne obrazki

To bez czarny Aurea. Robi za żywopłot nieformowany.
Ostróżkę kupiłam w sklepie z nasionkami 3 lata temu pod nazwą "ostróżka ogrodowa". Robiła za zadarniacz

Gruszka_na_w... 11:03, 22 cze 2016

makadamia napisał(a)

Sama szukam jakiejś rośliny z dużymi liśćmi do cienia, ale wszystkie, jakie znalazłam (gunera, rabarbar dłoniasty, rodgresja) potrzebują dużo wody. Rodgersję mam od trzech lat i od trzech lat nie chce wyjść poza trzy niewielkie listki. Nie osiąga nawet pół metra i chyba ją wywalę w końcu:/.

Gunera wymaga sporej ilości zabiegów ochronnych. Mają ją u siebie Kasia i Tomek z Radkowa https://www.ogrodowisko.pl/watek/1628-nasz-ogrod-kasia-i-tomek-z-radkowa?page=1#post_0
Rodgresja u mnie też jakaś niewydarzona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies