Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

AgataP 09:08, 30 paź 2018

Gruszko a pytanko takie - jeśli wykopałabym kępkę szczypiorku siedmiolatki, wsadziła do donicy, przycięła na krótko i przyniosła do domu? Pomieszczenie chłodniejsze z oknem, czy mogłabym liczyć na szczypiorek czy wybić sobie go z głowy...
Pszczelarnia 15:15, 30 paź 2018

Gruszko, jak z tym mocznikiem teraz. Warto pryskać po goliznach prawie?
I jeszcze miedzian - ma sens jego użycie? Jak myślisz i co mówi Twoje ogrodnicze doświadczenie.

Gosiek33 17:01, 30 paź 2018

W ogrodniczym o moczniku dowiedziałam się, że za wcześnie - teraz trzeba czekać aż pąki drzew zbrązowieją i gotowe będą do zimowania
Gruszka_na_w... 18:11, 30 paź 2018

kwartet napisał(a)
Małpa bardzo inteligętna jak dla mnie,kot na budowie musi widać być.
Do mnie przyszedł kot sąsiadów , obejrzał nas sobie, stwierdził nadają się i zrobił sobie u nas drugi dom.Nie narzekam łowna bestia i przylepna(przekonaliśmy się dlaczego nazywa się Kotlet,kiedy z mięsa właśnie na kotlety nieopatrznie zostawionego niewiele zostało)

W czasach kartek na mięso zdarzało mi się ścigać poprzedniego kota, kiedy porywał odliczone rozmrażające się kotlety.

Muszkieter dla Ciebie

Do ciemierników trzeba zagladać

U Anuli/ Zany hakone jeszcze taka ładna. U mnie pożegnała już ten sezon.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:16, 30 paź 2018

Kasya napisał(a)

A mi się podoba ta z klonem przy trawach
i kwitnące rudbekie zadziwiają u mnie juz wspomnienie

Z tym klonem?

Szałwie jeszcze kwitną

i gaura

okrywowe róże

No i ta nieszczęsna chryzantema

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:21, 30 paź 2018

AgataP napisał(a)

kurcze jaki on jest śliczny.... i długo kolor trzyma..

Długo. Świetnie zniósł suszę.

AgataP napisał(a)
Gruszko a pytanko takie - jeśli wykopałabym kępkę szczypiorku siedmiolatki, wsadziła do donicy, przycięła na krótko i przyniosła do domu?

To zielone na zewnątrz zamiera , bo robi się zimno. W cieple będziesz miała zielony szczypiorek. Od czasu do czasu podlej go herbatka z pokrzywy dla wzmocnienia.
Kasya 18:29, 30 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Długo. Świetnie zniósł suszę.

To zielone na zewnątrz zamiera , bo robi się zimno. W cieple będziesz miała zielony szczypiorek. Od czasu do czasu podlej go herbatka z pokrzywy dla wzmocnienia.

To jeszcze trzeba mieć pokrzywe w drugiej doniczce ?
sylwia_slomc... 18:33, 30 paź 2018

U mnie też ten wiąz jeszcze zielony Śliczny jest, może kiedyś jeszcze go dosadzę
sylwia_slomc... 18:34, 30 paź 2018

Muszkieterem jestem zachwycona
Gruszka_na_w... 18:40, 30 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Gruszko, jak z tym mocznikiem teraz. Warto pryskać po goliznach prawie?
I jeszcze miedzian - ma sens jego użycie? Jak myślisz i co mówi Twoje ogrodnicze doświadczenie.

Po goliznach warto pryskać brzoskwinie- miedzianem p/kędzierzawości liści i pestkowe p/rakowi bakteryjnemu.

Z dostępnej mi wiedzy wynika, że oprysk robi się w momencie kiedy liście są jeszcze na drzewie, bo zarodniki grzybów (parcha, rdzy, czarnej plamistości) na liściach własnie się osadzają. Trudno podać dokładny termin oprysku.

http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-ogrodnicza/563-jesienne-zwalczanie-parcha-mocznikiem

Znalazłam tez taką informację

"Drugi oprysk drzew owocowych mocznikiem wykonujemy na przedwiośniu, opryskując glebę i liście leżące pod drzewami. Najlepiej zabieg ten wykonać w lutym, ponieważ dzięki temu worki z zarodnikami workowymi pojawiają się w owocnikach dopiero w maju i tylko nieliczne z nich osiągają zdolność do wysiewu. Jeżeli wykonamy mocznikiem oprysk drzew owocowych w marcu, w mniejszym stopniu zredukujemy liczbę wytwarzanych owocników, ale zabieg także wpłynie destrukcyjnie na rozwój zarodników grzyba wywołującego parcha jabłoni i gruszy.

Wiosenny oprysk drzew owocowych mocznikiem jest znacznie mniej skuteczny niż w terminie jesiennym, jednak warto ten oprysk wykonać jako dodatkowy przy dużym porażeniu parchem, a także koniecznie, jeżeli zapomnieliśmy o oprysku jesienią".

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies