Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:06, 27 cze 2016

Z rabat zniknęły przywrotniki i kwiatostany czyścca. Zebrałam groszek. Już się mrozi. Łodygi pocięłam i przekopałam. Na pustym miejscu wysiałam grykę na zielony nawóz. Wczoraj po raz pierwszy objadaliśmy się własnym bobem.
Po różach widać zmęczenie zeszłotygodniowymi upałami. Barwy w ogrodzie zrobiły się takie rozmyte.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:16, 27 cze 2016

Trochę pisma obrazkowego.

Jednoroczne ostróżki

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:26, 27 cze 2016

Wysokie temperatury przypaliły trochę wiąza Wredei.

Makusia 21:25, 27 cze 2016

No!
Wracam z ogródka, siadam przed komputerem......są! Nóffki zdjęcia piękne, a Ty wybrzydzasz, że rozmyte. Chciałabym mieć takie "rozmyte" widoki za oknem...

I teraz pytanie z serii, albo zabłysnę sama przed sobą, albo wyjdzie jak zwykle
Czy na jednym ze zdjęć jest choina?
Gruszka_na_w... 22:14, 27 cze 2016

Mam choiny, chyba 3. Maja takie delikatne, niekłujące igiełki i miękkie przewieszające gałązki. Wciąż myślę o ich wykorzystaniu na żywopłot na rabacie frontowej- tej z białymi różami. Na duże cisy mnie nie stać,a te wypierdki, które tam wsadziłam będą potrzebowały sporo czasu, żeby dać efekt.

Tu gałązka w zbliżeniu- zdjęcie z grudnia

Tu ona na tle dereni

Dwie mam posadzone na południowej rabacie (jedna między dereniami a czarnym bzem, druga naprzeciw okna tarasowego obok klonu Ginala - w przyszłości ma zacieniać taras i zasłaniać widok z jego tarasu i balkonu), trzecia jest posadzona obok żółtych pęcherznic na rabacie zachodniej- w przyszłości ma zasłaniać widok na składowisko drewna z plandeką u sąsiada. Dwie pierwsze maja teraz około 1 m, trzecia była sadzona 1,5 roku temu i ma ok. 60 cm.
PS. Tak, na jednym ze zdjęć jest choina w odmianie karłowej nazywa się Jeddeloh
- tych mam w ogrodzie 4.

Rośnie między czyśccem a różą.
sylwia_slomc... 22:54, 27 cze 2016

Wracam ze spaceru po Twoim ogrodzie i nie do wiary jak to wszystko Ci urosło już Perukowiec śliczny
Gruszka_na_w... 23:17, 27 cze 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Wracam ze spaceru po Twoim ogrodzie i nie do wiary jak to wszystko Ci urosło już

Sama się wkrótce o tym przekonasz, kiedy Twoje nasadzenia się rozbujają.
Szukałam dla Marty zdjęć choiny i sama się poczułam lekko zszokowana
kwiecień i czerwiec

Gosiek33 23:30, 27 cze 2016

Bardzo budujące te zmiany

Ile czasu czekałaś na ten efekt?
Makusia 23:34, 27 cze 2016

....eee..a możemy się umówić, ze właśnie tę karłowatą miałam na myśli?

Ślicznie się wszystko rozrosło!
Gruszka_na_w... 15:36, 28 cze 2016

Gosiek33 napisał(a)
Bardzo budujące te zmiany

Ile czasu czekałaś na ten efekt?

Gosiek, dwa miesiące !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies