Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 11:13, 03 lut 2019

Mam nadzieję, że to już ostatnie podrygi zimy. W nadchodzącym tygodniu noce na minusie, ale w dzień już plusowo.

Na froncie

Narożniki działki podkreślone "wysokimi" drzewami. Nawet zimową porą stanowią już przesłonę.

W warzywniku swoją obecność zaznacza czosnek, a w zagajniku brzozowym oczyszczone budki czekają na lokatorów. Zakupiłam już nasionka na nowy sezon. W domu wysiewać będę tylko pomidory.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 11:20, 03 lut 2019

Ogród wewnątrz już nieco sponiewierany.

Miskanty i inne trawy przygięło do ziemi.

Trawiaste ścieżki nawet przykryte ś niegiem, ładnie podkreślają linie rabat.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 11:28, 03 lut 2019

anbu napisał(a)
Brrr.... ile śniegu
U nas wszystko stopniało Po tych roztopach też szukałam wiosny Znalazłam - rozchodniki malutkie

Aniu, młode kapustki były u mnie już na początku stycznia. I listki krokusów, ale znowu je przysypało białym.

Wrzosiec mam niski, płożący i go teraz nie widać (kwitnie pod koniec zimy), tylko wrzosy wyglądają spod pierzynki.

wiklasia 12:44, 03 lut 2019

ale pięknie - te zimowe obrazki tez cudne
Gruszka_na_w... 14:29, 03 lut 2019

wiklasia napisał(a)
ale pięknie - te zimowe obrazki tez cudne

Zimowe widoki wyglądają czasem bajkowo, ale zwykle jest to mgnienie oka. Zaraz potem jest ciapa i bura breja. I wszechobecne ślady łapek psa i kota.
Łatwiej byłoby zaakceptować taką prawdziwą zimę trwającą od grudnia do lutego. To, co mamy od kilku lat, wyzwala przedwczesną tęsknotę za wiosną i zakłóca pogrążenie się w zimowym śnie. Zwierzęta też chyba źle to znoszą (takie wybicie z rytmu pór roku).
Gabriela 14:30, 03 lut 2019

Nie,prawdopodobne ze masz taka zime. To minus powrotow z poludnia o tej porze roku. U mnie wczoraj i przedwczoraj bylo plus 10. Ze sladow wiosny wychylily sie koncowki przebisniegow krokusow i paczki oczarow w ciagu tych dwoch dni cieplejszych.
Gruszka_na_w... 15:12, 03 lut 2019

Gabrysiu, ja w miarę bezboleśnie się wpasowałam. Szukam plusów (że latem u nas nie tak gorąco). Gorzej z pacholęciem.
Już rozpatruje możliwość następnej wyprawy za miesiąc, dwa. (kątem oka wpatrzony w muszelki).

Edit: wczoraj było 10 stopni i bez śniegu. Dzisiaj zero i sypie.
Milka 16:09, 03 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zimowe widoki wyglądają czasem bajkowo, ale zwykle jest to mgnienie oka. Zaraz potem jest ciapa i bura breja. I wszechobecne ślady łapek psa i kota.
Łatwiej byłoby zaakceptować taką prawdziwą zimę trwającą od grudnia do lutego. To, co mamy od kilku lat, wyzwala przedwczesną tęsknotę za wiosną i zakłóca pogrążenie się w zimowym śnie. Zwierzęta też chyba źle to znoszą (takie wybicie z rytmu pór roku).

Do takich samych wniosków doszłam przy rannej kawie. A najgorsze te codzienne wahnięcia pogodowe...
Wendy79 16:09, 03 lut 2019

Ależ Was przysypało...Wspaniale się prezentuje Twój ogród w takim anturażu. U nas wstrętna breja...Blee.
Gruszka_na_w... 16:13, 03 lut 2019

Irenko, Podglądałam u Ciebie iście przedwiosenne widoki.

Agnieszko, w ogrodzie jest przyjemnie, ale już za płotem nogi toną w błotnisto-śniegowej mazi. Gruntowe drogi o tej porze roku to istna masakra.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies